Recenzie „Tentaţii” de Corina Ozon

de | oct. 9, 2017 | Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

„Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aş schimba cam tot. Sigur, dacă cineva mă întreabă ce aş schimba, răspund că aproape nimic, că sunt mulţumită, fericită cu viaţa mea aproape per-fec-tă.”

Cu astfel de cuvinte, cei mai mulţi dintre noi tindem să îi minţim nu numai pe cei din jur, dar mai ales, pe noi înşine. Ne învăţăm de-a lungul timpului să creăm şi să prezentăm un tablou, o imagine a vieţii noastre care ne-am dori să fie, dar care, din păcate, lipseşte cu desăvârşire.

Corina Ozon, autoarea cărţii Tentaţii, reuşeşte să ne introducă în lumea ascunsă – cea a gândurilor şi fanteziilor – a unei femei trecută de prima tinereţe, Marlena, cufundată în rutina vieţii de zi cu zi, prinsă între o căsnicie monotonă şi o slujbă sub nivelul pregătirii sale.

Marlena, un nume inspirat după celebra Marilyn Monroe, reprezintă imaginea femeii obişnuite a timpului nostru, o soţie şi mamă cu un loc de muncă stabil şi comod, dar, în acelaşi timp, a femeii neîmplinite pe plan sentimental şi profesional.

„Adesea greşim pentru că nici măcar nu avem curajul să încercăm, apoi ne apucă regretele şi dăm vina pe alţii. Alegerile ne aparţin, nimeni altcineva nu alege pentru noi.”

Cu toate că e conştientă de faptul că a contribuit la adâncirea golului din viaţa sa pe toate aspectele, aceasta continuă să se complacă în regresul ei.

Totuşi, sâmburele tuturor gândurilor şi regretelor strânse nu numai după cei douăzeci de ani de căsnicie, ci şi din perioada adolescenţei, începe să prindă o rădăcină tot mai solidă care începe să producă, cu paşi timizi, o schimbare a vieţii sale. Începând cu o acţiune măruntă, cum ar fi adoptarea unei noi tunsori, gen Marilyn Monroe, se produce în lanţ o serie de alte transformări ale protagonistei tot mai palpabile, de la căutarea unei noi iubiri care să îi umple golul sentimental până la obţinerea unei avansări în cariera sa.

 „Fiecare femeie este produsul rănilor pe care le poartă şi este fantastică forţa cu care acestea se cicatrizează. Nu există rană care să nu se închidă, dar, dacă se întâmplă astfel, probabil că rămâne ultima soluţie: moartea. Ceea ce a ales şi Marilyn, când nu a mai avut putere să lupte.”

 

Titlu: TENTAŢII
Autor: Corina Ozon
An apariție : 2016
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2919

Alte recenzii de la Corina Ozon:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

3 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
barbalata mirela

Am citit cartea si mi-a placut. Se citeste usor, nu este greoaie in exprimare si pare inspirata din realitate. Cate femei nu se regasesc in Marlena???!!!! Dar cate ar recunoaste????

Dana Alistar

Tocmai am achiziționat cartea, iar recenzia aceasta m-a convins, încă o dată, că am făcut o alegere bună. Abia astept sa o citesc. 😊😊