Cum se publică o carte – 1. Etapele publicării

typewriter-chapter-one

În sfârșit ai terminat! După atâtea nopți albe, atâta efort consumat pentru găsirea cuvintelor potrivite pentru a îmbrăca ideile tale – cartea ta e gata! Însă urmează o nouă etapă: publicarea. Unde să mergi? Prin ce etape trebuie să treci? Ei bine, îți spunem noi: în fiecare vineri, timp de 4 săptămâni vom oferi informații utile și complete tuturor celor ce vor să publice o carte!

Însă, înainte de a vorbi despre ofertele editurilor, self-publishing, concursuri pentru debutanți, cel mai bine ar fi să lămurim etapele prin care trece o carte de la momentul predării manuscrisului până la cel în care cartea, în formă finită, ajunge în mâinile cititorilor! Conform site-ului editurii ALDO PRESS, opera ta va trece prin 14 etape.

Etapa 1 – Prezentarea manuscrisului

 Autorul sau un agent editorial contactează editura și îi propune o carte. Editura va stabili un termen de minim 30 de zile în care va trebui să dea un răspuns solicitantului.

Etapa 2 – Analiza manuscrisului și introducerea în planul editorial

Un redactor cu experiență va citi cartea și va evalua posibilitatea publicării, analizând următoarele criterii: calitatea textului, notorietatea autorului (unde este cazul), potrivirea dintre subiectul cărții și specificul editurii, publicul țintă, șansele de promovare, vandabilitatea.

Etapa 3 – Antecalculul

Dacă manuscrisul trece de ce-a de-a doua etapă, înainte de a trece în planul editorial se va face o estimare tehnico-financiară: format finit, număr de pagini, calitatea hârtiei, tirajul estimat, colecția în care poate fi inclus, data aproximativă  a apariției.

Etapa 4 – Contractul cu autorul

Autorul este invitat la negocierea contractului. În cazul în care manuscrisul a fost propus de un agent literar se va încheia un contract și cu acesta. Contractul va fi încheiat în conformitate cu dorințele și posibilitățile părților semnatare și, evident, a legilor în vigoare – îndeosebi legea drepturilor de autor. În contract vor fi stipulate: drepturile și obligațiile părților, durata contractului, tirajul, procentul din vânzări care îi revine autorului și reprezentantului său (dacă este cazul). Aceleași informații trebuie să figureze și în cazul în care contractul este încheiat cu moștenitorii autorului, în cazul în care acesta a încetat din viață. De cele mai multe ori, publicarea se va face pe cheltuiala autorului, prețul stabilit și condițiile de plată fiind și ele menționate în contract.

Etapa 5 – Traducerea

În cazul în care manuscrisul este în altă limbă, editura va apela la un colaborator pentru traducerea sa.

Etapa 6 – Redactarea

Manuscrisul, în formă imprimantă ajunge la un redactor familiarizat cu domeniul literar căruia îi aparține volumul. Redactorul va citi cu atenție manuscrisul și va verifica ortografia, punctuația, sintaxa. Tot el va aduce textul la normele impuse de editură. Redactorul va cerceta și fluența frazelor, claritatea ideilor, va căuta posibilele inadvertențe, și va propune autorului diverse modificări – ușoare reformulări sau chiar restructurări de capitole.

În general, toate aceste modificări sunt discutate și acceptate de către autor. Modificările sunt operate și, astfel, se ajunge la forma brută a cărții.

Etapa 7 – Machetarea

Redactorul, împreună cu un machetator se vor ocupa de așezarea în pagină: dimensiunile cărții, aspectul literelor textului, aspectul literelor folosite pentru titlu, distribuirea textului pe fiecare pagină, ș.a.m.d.

Etapa 8 – Tehnoredactarea

Textul și informațiile stabilite la etapa anterioară ajung la un tehnoredactor ce va obține, pe calculator, aspectul dorit al viitoarei cărți.

Etapa 9 – Corectura

Textul ajunge apoi la un corector. Acesta va identifica greșelile (în general cele ortografice) omise anterior. Erorile sunt marcate pe manuscris, ce ajunge înapoi la tehnoredactor care va opera modificările.

Etapa 10 – Bunul de tipar

Textul corectat este printat și verificat atât de autor cât și de redactor. Eventualele modificări sunt iarăși operate de tehnoredactor. Textul este apoi imprimat pe calc și urmează să fie predat unei tipografii.

Etapa 11 – Coperta

Un grafician specializat va realiza coperta, ce va fi finalizată abia după ce va fi aprobată de către redactor.

Etapa 12 – Tipărirea

Manuscrisul printat pe cal și coperta stocată pe un suport digital sunt predate unei tipografii ce poate realiza cartea în condițiile de calitate stabilite de editură. După tipărire, tirajul este recepționat și ajunge în depozitele editurii.

Etapa 13 – Difuzarea

Departamentul însărcinat cu vânzarea va distribui cartea rețelelor de difuzare, conform contractelor existente.

Etapa 14 – Promovarea

Programul de promovare se realizează în funcție de buget și de target-ul de cititori urmărit. Această ultimă etapă este una destul de costisitoare și complexă, implicând atât activități ce preced apariția unui volum, cât și activități ulterioare apariției!

O adevărată aventură, nu-i așa?

În continuare vă invităm să descoperiți formula magică de alegere a editurii într-un articol dedicat acestui proces. Așadar, hai să vedem cum alegem editura potrivită pentru a publica o carte.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Cristi
  Reply

  Am apucat sa semnez contractul de publicare cu o editura pe 14 martie 2015. Din pacate nici dupa 7 luni cartea mea nu e publicata desi am dat BT pentru varianta in romana, engleza si pentru coperta. Sunt dezamagit pentru intarziere. In contract era specificat ca editura se obliga sa publice cartea in maxim 3 luni. Ce ma sfatuiti?

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Ne pare rău să auzim de situația ta, Cristi. În funcție de ce scrie în contract, la partea de reziliere, asta ar fi o opțiune. Probabil că ai plătit pentru această publicare un avans sau suma integrală. Ar fi utile niște informații în plus 🙂

   • Avatar Cristi
    Reply

    Intr-adevar am platit intrega suma pe care mi-au pretins-o inainte de semnarea contractului. M-am bazat pe buna credinta. Un amanunt care probabil conteaza: pe modelul copertii acceptat de mine este trecut codul ISBN. In aceasta situatie pot trimite manuscrisul catre alte edituri si in situatia in care este acceptata cartea de o alta editura, atunci sa cer primei edituri rezilierea contractului motivand prin neseriozitatea de care a dat dovada?
    Cu respect Cristi

    • GoodRead.ro GoodRead.ro
     Reply

     O altă editură va aloca un alt ISBN oricum. Problema este la nivelul contractului pe care l-ai semnat. Dacă ai oferit exclusivitate editurii respective pe o perioadă determinată, de ex. 2 ani – că așa se lucrează în general – atunci va trebui să citești atent clauzele de reziliere pentru că în contract sunt specificate acestea. Pe baza clauzelor de reziliere vei putea rezilia contractul și evident, vei putea trimite manuscrisul unei alte edituri 🙂

 2. Avatar Crisie
  Reply

  Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca un roman scris de un copil (varsta de 13-14 ani, prin urmare romanul nu e dezorganizat, dar e clar departe de stilul unui adult) poate fi publicat fara modificarile sugerate de un editor (care n-ar fi compatibile cu stilul copilaresc)?

 3. Avatar Vale
  Reply

  Bună ziua!va rog aş vrea sa public o carte pe care o scriu dar aş dori sa pot face cunoscut primele 20 de pagini pt a ști dacă e bn sau nu este o poveste adevărată este viata și amintirile din copilărie sint incubi care ma urmăresc pt asta am vrut sa scriu si iar sa scriu poate așa mă voi elibera sint suferințe și incubi care ma sufocă zi de zi grație

 4. Avatar Mihai
  Reply

  Am scris mai multe cărți de poezii,dar le-am editat la o editură care nu colaborează cu librăriile. Cînd am mers la librărie să vorbesc să-mi difuzez cărțile,persoanele de la librărie mi-au zis că trebuie să merg la Editura “SedcomLibris” ,pentru că librăria este condusă de editura respectivă. Am mers la respectiva editură,şi mi s-a spus să las acolo o carte,ca s-o citească şi s-o analizeze,şi cînd am sunat să întreb care e treaba,mi s-a dat de înțeles că dacă a mea carte nu este tipărită la editura respectivă,nu mi-o difuzează! Dar eu am înțeles şi că nu difuzează cărțile autorilor începători şi care n-au pile! (E posibil să fiu întrebat de ce n-am tipărit şi eu cărțile le Editura “Sedcom Libris”! Am întrebat o dată,la telefon,dar mi s-a răspuns că ei publică numai cărți de calitate! Însă adevărul e că publică şi cărți de calitate slabă! Şi eu îmi tipăresc în continuare cărțile la editura la care le-am tipărit pînă acum,pentru că nu sînt cenzurat!)
  Am apelat pe urmă la un patron de chioşcuri de ziare,şi acela mi-a spus că îmi primeşte cărțile,dar că trebuie să îmi deschid o întreprindere individuală,ca să am dovadă că i-am predat cărțile. Însă după ce mi-am descis întreprindere individuală,mi-a spus că nu-i dă voie cineva de la Bucureşti să procedeze aşa,şi mi-a recomandat să iau legătura cu un jurist,ca să mă informeze cum să procedez legal. Dar am cerut informații de la cîțiva jurişti,însă nici unul nu mi-a răspuns!
  Vă rog acum pe dumneavoastră să mă informați cum trebuie să procedez legal pentru a-mi putea difuza cărțile la o librărie sau chiar la un chioşc de ziare. Vă mulțumesc.

  • Booknation.ro Booknation.ro
   Reply

   Ca să începem cu sfârșitul, când spuneți că ați cerut informații de la jurist, ați plătit pentru serviciile respective? Legat de cum puteți intra într-o librărie – situația este destul de simplă: librăriile și editurile sunt afaceri care au dreptul să decidă ce clienți au, pentru că asta le afectează afacerea pozitiv sau negativ. Probabil că pe baza experiențelor anterioare, cartea dvstr. a fost refuzată și asta nu este un capăt de lume. Sunt autori de renume mondial care au apelat la peste 100 de edituri doar ca să fie publicați, după încercări de luni sau ani. Piața de carte este extrem de aglomerată și în condițiile acestea nu considerăm că ar merita efortul de a intra într-o librărie locală. Poate ar merita într-un lanț de librării cum e Cărturești sau Diverta – puteți încerca. O altă variantă ar fi să încercați să intrați în online pe Libris de exemplu. Cu toate asta, recomandarea noastră este să vă gândiți foarte bine ce anume urmăriți să faceți. În România un bestseller este considerat la un tiraj de 5000 de cărți vândute. Într-o librărie fizică, probabil că ați vinde doar câteva bucăți pe lună – și asta depinzând mult de librărie, locul unde e plasată cartea, cât de atractivă e coperta etc. Dacă într-adevăr aveți încredere în care și doriți să mergeți mai departe, puteți chiar investi într-un site personal pe care să vindeți cartea, cu puțin marketing pe Facebook. Cu siguranță ar fi mai multe șanse de a vinde cartea, decât într-un chioșc sau librărie.

 5. Avatar Mihai
  Reply

  Nu i-am plătit juristului,pentru că l-am întrebat printr-o scrisoare. Era la un post de radio şi explica legi,şi de aceea i-am adresat şi eu o scrisoare.
  Totuşi,vă mulțumesc pentru răspunsul şi sfaturile pe care mi le-ți dat.

 6. Avatar I.Z.
  Reply

  Buna ziua,As dori urmatoarele informatii…Imi pot publica si vinde singur cartea?fara sa am vreo editura trecuta pe ea?Doar cartea si apoi ma ocup eu de vanzarea ei?La publicat ma refer …sa platesc eu integral costurile…si eu sa primesc produsul final ..dupa care ma ocup eu de distributia ei…Va multumesc!

  • Booknation.ro Booknation.ro
   Reply

   Bună! Sigur că se poate. Aveți nevoie totuși de un ISBN pentru a vă proteja cartea – dar se obține gratuit. Partea dificilă este la vânzare, nu la publicarea unei cărți. Cartea o puteți tipări pur și simplu, chiar și fără ISBN, dar nu e recomandat asta.

 7. Avatar Angela
  Reply

  Ma bucur ca am gasit acest articol, este foarte edificator!
  Ce ati recomanda cuiva care scrie si ilustreaza benzi desenate si ar vrea sa le publice prin intermediul unei edituri? Cum ar arata etapele publicarii atunci cand vine vorba de o carte de banda desenata? Am identificat cateva edituri la care as vrea sa trimit insa informatia pe tema asta este aproape de negasit si, inevitabil, imi pun tot felul de probleme.

  • Booknation.ro Booknation.ro
   Reply

   Nu vă putem da un răspuns. Ține foarte mult de persuasiune, de calitatea cărții, de câte telefoane/mail-uri veți da. Editurile selectează cărțile care din punct de vedere economic/financiar/comercial au sens, oricât de bună cartea. Având în vedere astea, mai mari șanse ar fi self-publishing.

 8. Avatar Livia
  Reply

  După cum ați specificat în articol, costurile de publicare și ulterior cele pentru publicitate îi vor reveni în întregime autorului; în acest context intervine și întrebarea mea: după îndeplinirea tuturor etapelor pe care le presupune publicarea și vânzarea cărții în cauză, părțile vor primi fiecare suma de bani stabilită în contract, corect? Dar oare în ce măsură își poate un debutant recupera investiția inițială în urma vânzărilor? (bineînțeles, știu că asta depinde de mulți factori dintre care primul este calitatea cărții în sine, dar întreb din punct de vedere general). Și o altă întrebare care mă preocupă este: după ce se trece de publicarea primei cărți a unui autor și se ajunge la cea de-a doua sau chiar a treia carte, tot autorul este cel care suportă costurile publicării și promovării, sau deja editura preia aceste costuri?

  • Booknation.ro Booknation.ro
   Reply

   Livia, întrebările acestea vor avea răspunsul stipulat doar în contractul pe care îl faci cu editura, iar fiecare editură are politica ei. Nu putem da un răspuns general valabil, din păcate.

   • Avatar Livia
    Reply

    Am înțeles. Vă mulțumesc oricum. Articolul e foarte util și bine conceput.

 9. Avatar africangrey49
  Reply

  În sfârșit v-am găsit! De oameni ca dv. ducem lipsă toți. Adică de omenie, care o pot traduce în acest caz ca seriozitate, sprijin și salvatori ai creației literare românești. Spuneți-mi vă rog fierbinte cum pot să public și vând cele 5 cărți de poeme ale mele. Am publicat doar pe site-uri literare, de unde nu pot să fiu liniștit că mi-am atins scopul. Cărțile sunt tipărite la Târgoviște editura Singur și la Brăila, Editura Scriitorilor. până în prrezent am primit aprecieri de la unii recenzori, cum că am creații lăudabile. Ajutați-mă vă rog să intru în lumea celor care scriu (ca să zic așa). Am nevoie de critică, precum am și de publicare, promovare. Nădăjduiesc să pot intra în Uniunea scriitorilor. Aștept cu mare nerăbdare și respect răspunsul domniilor voastre.
  Stelian Platon
  New York
  /08.07.2018

  • Booknation.ro Booknation.ro
   Reply

   Bună ziua! Felicitări pt cărți. Ați deschis mai multe probleme care au fiecare abordări și complexitate diferite. Promovarea și vânzare sunt procese continue care trebuie să aibă un plan de marketing și campanii. De asta se ocupă editurile, fiecare după posibilități, sau puteți să vă ocupați dvstr. sponsorizând blog-uri de carte și cumpărând servicii de promovare pentru autori de carte. În primă fază trebuie să discutați cu mai multe edituri, mici-medii de preferat, ca să vă accepte măcar o carte. Însă trebuie să aveți așteptări realiste și să vă înarmați cu multă răbdare – contactați 20-30 de edituri în primă fază și așteptați impresiile.

 10. Avatar Mihai
  Reply

  Serviciile de promovare pot fi comandate la orice oră din zi şi din noapte sau numai într-un anumit interval orar!
  Cred că voi apela şi eu la un serviciu de promovare oferit de dumneavoastră.
  * * *
  Eu am mai comunicat cu dumneavoastră şi în afară de răspunsurile pe care mi le-ați dat,mi-ați sugerat că aş putea să-mi creez un site personal pentru difuzarea cărților.
  Dar am o nelămurire! Ştiu că nu e treaba dumneavoastră,ştiu că nu are legătură cu domeniul dumneavoastră,dar poate mă puteți informa,de aceea vă întreb:dacă îmi public cărțile pe un site personal,eu de la cine primesc banii fizic?
  (Am încercat să-mi creez un site,dar n-am reuşit.)

 11. Avatar Adriana Posa
  Reply

  Buna! Care sunt pașii pe care ar trebui sa ii urmez ca sa public o carte, sau o serie? Nu am îndrăznit pana acum, poate de teama impactului sau nu știu…. dacă mi-ați putea da un sfat sau un contact, apreciez din suflet. Mulțumesc!

 12. Avatar MODORAN VICTOR
  Reply

  Multă lume bună si nebună pe lumea asta!
  Doamnă, sau Domnule Booknation.ro – sunteți de o răbdare și meticulozitate lăudabilă, dar altă treabă nu aveți? Cum credeți că o să educați niște oameni care sunt needucați, fără să practicați pentru ei o școlarizare perpetuă timp de ani de zile, cu câteva vacanțe legale, ca la orice școală, dar pe banii lor de școlarizare, cursuri de reeducație, în urma cărora ar ieși la iveală, unul, doi, candidați la posteritate ?
  Parcă ați fi Becali – care scoate din buzunar bani și împarte pomeni unor persoane fără minte, pomeni, în numele ajutorului creștin.
  Să citească, să afle cum făcea Jack London, să muncească noaptea la lumânare, la lampa cu gaz….
  Mergeți la treaba Dv. și lăsați puii să învețe să zboare!

POST A COMMENT.