Recenzie ”În căutarea oii fantastice” de Haruki Murakami

de | dec. 7, 2021 | Fantezie, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

Deși la prima vedere pare o lectură ciudățică, totuși acest roman conține o idee filozofică profundă. Murakami aduce aici răspunsuri la veșnicile întrebări hamletiene.  Această căutare a oii fantastice este de fapt căutarea sensului vieții sau a sinelui.

Este romanul care i-a adus faima scriitorului japonez. Scris în 8 volume, romanul se întinde pe o perioadă de 8 ani. Eroul central este un tânăr agent publicitar care primește de la un vechi prieten o fotografie. Aceasta reprezintă un peisaj muntos, pășuni și turme de oi. Părând la prima vedere doar un peisaj al naturii, tânărul va include această fotografie într-un articol publicitar. Din acest moment viața sa va lua o nouă întorsătură. Un personaj ciudat apare și îl obligă pe tânărul agent publicitar să plece în căutarea unei oi care apare în peisaj. Se pare că acea oaie are puteri supranaturale.

Cu o meticulozitate deosebită autorul despică în patru natura umană, substraturile ei. Accentul este pus aici pe emoții și sentimente. Abia după ce termini cartea realizezi că nu cunoști nimic despre aspectul fizic al personajului central, nici măcar nu are un nume. În schimb, îi cunoști atât de bine latura emoțională. Ajungi chiar la un moment dat să te autodescoperi în figura naratorului central.

E straniu să-ți privești propria viață ca pe viața altcuiva. Aproape că îți vine să crezi că un asemenea individ nu există.

Unul din mesajele centrale ale romanului este: apreciază ceea ce ai! Într-adevăr, cu toții avem lucruri de pierdut. Partea proastă este că nu apreciem mereu ce avem. Adevărata valoarea a unui lucru este cunoscută o dată cu pierderea sa.

Iar deznodământul vine să ne convingă de faptul că asemeni animalelor care se lăsă conduse de instincte, la fel și noi oamenii ne lăsăm conduși de către propriile slăbiciuni.

Slăbiciunea ne roade pe dinăuntru, ca o cangrenă… În fine, așa e slăbiciunea umană, ca o boală ereditară. Chiar dacă ești conștient de ea, nu-ți stă în putere să te vindeci. Și nici nu dispare cat ai bate din palme, și se înrăutățește pe măsură ce trece timpul.

Titlu: ÎN CĂUTAREA OII FANTASTICE
Autor: Haruki Murakami
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 324
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1121

Alte recenzii de la Haruki Murakami:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments