Recenzie „92 de povești cu cărți” de Ștefan Caraman

de | ian. 11, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

92 de povești cu cărți - Ștefan Caraman92 de povești cu cărți a lui Ștefan Caraman este o creație bazată pe creație, o metacreație mai presus onestă, despre cum putem fi, cu și prin intermediul cărților. Nu este un univers în care există cărți, este un univers bazat pe cărți.

Este unanim acceptat că lectura este benefică, dar nu cred că putem, ca oameni, să conștientizăm în câte feluri ne pot influența tomurile, librăriile și actul cititului în sine. Nu este vorba doar de ceea ce acumulăm prin opere literare, ci este și o chestiune psihologică și chiar sociologică, scriitorul reușind să ofere o incursiune în mai multe vieți brăzdate de cunoaștere, de tomuri, de librării, de cititori.

Ștefan Caraman se creează în paginile acestei cărți. Se deschide ca aripile de hârtie ale unui fluture-carte, se face pe sine și ajungem să îl cunoaștem nu numai ca scriitor, ci mai ales ca om, omul cu toate neajunsurile fizice, dar care poate dăinui prin strânsa legătura dintre lectură și creație. Scrisul este însuși un exod. Cititorii nu citesc un text, care este, de multe ori, mai palpabil decât însuși eul empiric, creator. Cititorii a 92 de povești cu cărți îl citesc chiar pe omul, ființa din spatele cărții.

Cu un puternic simț al detaliului, fiecare poveste se deosebește de celelalte, fiind prezent, pe alocuri, un umor mai presus de inteligent. Cărțile devin mai mult decât obiecte. Oamenii întruchipează efemeritatea în cea mai pură formă a sa, pe când cărțile sunt unul dintre cele mai mari infinite ale lumii.

Natură moartă cu oameni citind cărți, ca să rămână vii.

Acest volum dovedește, mai ales, cum cărțile sunt un mod de viață, sau chiar o viață. Nu trăim ca să citim. Citim ca să trăim. Și, de la citit, pornește totul.

[…] iar timpul este o altă denumire mai suportabilă a Nimicului

Dincolo de toate, 92 de povești cu cărți prezintă viziuni în care cărțile nu sunt lângă noi, ci în care noi suntem în ele, ele sunt în noi, sunt peste tot, ne ajută, ne fac. Căutam de mult timp o astfel de carte și am știut, de cum i-am văzut titlul, că va fi exact metacreația de care am nevoie, o scriitură la care mă voi întoarce de câte ori voi simți nevoia. Și de care, probabil, toți avem nevoie.

Titlu: 92 DE POVEȘTI CU CĂRȚI
Autor: Ștefan Caraman
An apariție : 2014
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1566

Alte recenzii de la Ștefan Caraman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Dragoș Filioreanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 26 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments