Recenzie „Amante și Regine” de Benedetta Craveri

de | ian. 12, 2016 | Recenzii cărți

amante si regineBennedetta Craveri s-a născut la 23 septembrie 1942, la Roma. Absolvind Facultatea de Litere din Cetatea Eternă, devine unul dintre cei mai de seamă savanți de limba și literatura franceză, studiind în continuare asiduu la Universitatea din Tuscia și Universitatea Benincasa din Napoli.

Își câștigă faima internațională ca autor de eseuri și monografii asupra vieții intelectuale a saloanelor franceze și a vieții din jurul Curții de la Versailles.

În romanul „Amante și regine” apărut la editura Curtea Veche în anul 2009, Benedetta Craveri, ne prezintă viața din spatele Conducătorului Suprem din Hexagon, o existență după undeva între virtuozitatea pigmentată din plin cu trădări, răsturnări de situații, otrăviri, abandonuri, toate cuprinse în malaxorul plin de capricii al unei istorii mai puțin cunoscute, una al unor primadone voluptoase care au iubit și au fost iubite dincolo de sfântul jurământ al căsătoriei.

Pentru pasionații de istorie, care vor să înțeleagă cu adevărat întregul mecanism care a pus în mișcare angrenajul evenimentelor gravate în manuale, această carte este indispensabilă.

Astfel, în paginile acestei capodopere, aflăm despre Regina Margot, o semi-driadă care cochetează cu un mecenatism înșelător, dansând pe ringul vieții între vast și grandoare într-un labirint plin de amantlâcuri. Ea devine simbolul războiului aspru dintre hugenoți și catolici, ajungând chiar să-l inspire pe inegalabilul Wiliam Shakespehare în scrierea piesei de teatru „Zădarnicele chinuri ale iubirii”. Regina Margot este prima regină care abandonează căminul conjugal.

benedetta_craveri

Cu o încântătoare generozitate și cu o minuțiozitate de veritabil cercetător istoric, dottoressa Craveri, ne descrie duelurile aprige dintre Diane de Poitiers și Caterina de Medici, dintre Caterina de Medici și nora sa Maria Stuart, dintre Regina Margot și Marguerite de Valios, fiica Caterina de Medici. Totodată, dincolo de amantlâcurile regale, aflăm de scriitoarea Marguerite de Navarre, de capriciile legii salice, aplicată după bunul plac al celor puternici.

Urmează apoi o încântătoare înșiruire de femei excepționale: Maria de Medici, Ana de Austria, Maria Mancini, Maria Tereza de Austria, Louise de la Valliere, Athenais de Montespan, madame de Maintenon, marchiza de Pompadur, Maria Antoaneta, toate prinse în mrejele plăcerilor carnale, fiecare în parte amprentând marmura istoriei într-un mod inconfundabil, trimițând în eter o fărâmă din puternica lor personalitate.

O carte de neratat! Lectură plăcută!

Titlu: AMANTE ȘI REGINE
Autor: Benedetta Craveri
An apariție : 2009
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 342
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1830

Alte recenzii de la Benedetta Craveri:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments