Recenzie ” Cartea de safir” de Gilbert Sinoue

de | oct. 5, 2018 | Recenzii cărți

Cu siguranță că romanul ” Cartea de safir” al scriitorului francez Gilbert Sinoue este o îmbinare perfectă a simbolisticii cu iz cabalistic în care credința, în vasta și terifianta ei complexitate, naște de-a valma îngeri și demoni prinți între lumini și umbre într-un joc al regăsirii și pieirii.

Având acțiunea plasată la sfârșitul anilor 1400 într-o Spanie ultrareligioasă și ultanaționalistă, romanul lui Sinoue presară cu îndrăzneală anumite întrebări și răspunsuri la spinoasele probleme ale religiei care în decursul istoriei a cauzat atâtea abominabile atrocități și o mulțime de mutilări ale destinului și ale gândirii.

Inspirându-se din legenda evreiască menționată în scris în ” Cartea lui Enoh”, scriitorul francez creează cu dezinvoltură întâmplări și personaje, unele dintre ele istorice, altele imaginare, oameni care se pierd și se regăsesc în negura istoriei într-o intrigă sufocantă.

Personaje precum Ezra, Baruel, Vargas sau Sarrag, plecați în căutarea Adevărului Absolut, a răspunsului tuturor frământărilor de mii și mii de generații, au nevoie stringentă de certitudinea că dincolo de dincolo există ceva, poate un antinevralgic sau poate chiar un panaceu, o confirmare a Adevărului Absolut.

Pe de cealaltă parte personaje precum regina Isabela a Spaniei, Alvarez, Mendoza sau Talavera, sunt sclavii unei credințe oarbe, închistate în sucul gastric al neputinței de a trece de umbra zidului.

Stilul alert și intrigant al lui Sinoue curge vijelios într-o acaparatoare creație a unui păienjeniș de întâmplări sufocante care, într-o tentaculară desfășurare, răsfiră un parfum de eliberare ți încarcerare, uneori ca într-un joc hilar, alteori ca o continuă reînnodare a ștreangului imaginar care sălășuiește în fiecare din noi.

O care extraordinară care se inoculează pe nesimțite în sufletele cititorilor, uneori ca o mângâiere cețoasă, alteori ca o revelație orbitoare.

Lectură plăcută!

Titlu: CARTEA DE SAFIR
Autor: Gilbert Sinoue
An apariție : 2008
Editura: NICULESCU
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 950

Alte recenzii de la Gilbert Sinoue:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult
Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult

Fiind încă în stare de șoc, nu pot începe recenzia decât așa: pe vremea mea, maică, lucrurile se făceau altfel…Ce m-a marcat așa tare? Jocurile de „societate” practicate de adolescenți în vârstă de 14-15 ani în secolul 21 strânși să tragă un chef. Doar că noțiunea lor...

Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes
Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes

Cât de ușor influențabil ești? Cât de greu te lași manipulat? Ce ai face dacă mintea ta ar deveni teren de joacă pentru altcineva? Casa dintre pini este debutul autoarei și totodată un thriller incitant, bazat pe o premisă înfiorătoare pe care n-ai vrea în veci s-o...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments