Recenzie Comunicarea: Perspective Actuale de Phillipe Cabin şi Jean-François Dortier

de | nov. 19, 2014 | Comunicare și Jurnalism, Comunicare și Publicitate, Recenzii cărți, Științe Umaniste

comunicarea-perspective-actualeComunicarea este, fără îndoială, o știință de mare actualitate. Este un domeniu vast și fascinant aflat într-o continuă evoluție. Comunicarea a devenit omniprezentă și esențială pentru societatea zilelor noastre. Cu toate acestea, ea poate fi afectată de schimburi de informații inegale,  de interpretarea greșită a unor gesturi sau cuvinte, de neatenția locutorului.

Comunicarea: perspective actuale reprezintă o sinteză a cercetărilor din aria științelor comunicării, prezentând cele mai importante metode de creștere a eficienței comunicării interpersonale și de grup , precum și cele mai noi mijloace de transmitere a informației.  Cartea se adresează, în principal, studenților și profesorilor de la facultățile de comunicare și relații publice, specialiștilor în domeniu, dar și publicului larg interesant de subiect.

Cartea se compune din cinci parți fiecare fiind constituită din mai multe studii de caz și interviuri ce poartă semnătura unor nume sonore din domeniu: Daniel Bougnoux, Philippe Cabin, Jean-François Dortier, Catherine Kerbrat-Orecchioni, Dominique Picard, Emmanuel Sander, etc.

Prima secțiune a cărții prezintă obiectivele și modelele comunicării. Astfel, aici ne sunt prezentate nu doar aspecte ce țin de comunicarea umană (obiectivele, modele,le psihologia, științele comunicării) ci și aspecte ce țin de comunicarea animală în general.

Cea de-a doua parte tratează delicatul subiect al comunicării interpersonale. Aici sunt prezentate atât aspectele teoretice ale comunicării interpersonale și analizei conversației, dar și „ritualurile interacțiunii”, rolul empatiei și „legile sociabilității” ce pot fi considerate o parte practică.

În partea a treia este prezentat ceea ce unii  teoreticieni consideră a fi un tip aparte de comunicare interpersonală: comunicarea în cadrul grupurilor. Şi aici părțile teoretice sunt îmbinate cu cele aplicabile spre a eficientiza transmiterea și receptarea mesajului dorit.

Penultima secțiune este dedicată comunicării de masă prezentând aproape toate aspectele sale de la producerea informației la enigma sociologică a receptării acesteia, de la puterea manipulatoare a publicității la faptul că „nu ar trebui să ne temem de imagini”, ş.a.m.d.

În ultima parte sunt prezentate noile tehnologii ce facilitează transmiterea informației punându-se un accent deosebit pe comunicarea virtuală – un  mijloc de trimiterea și primire a mesajelor ce tinde să acapareze orice alt mijloc mediat sau nemediat.

Cartea mai conține un glosar de termeni, o listă bibliografică vastă, un index tematic (foarte util) și un index de autori.

Desigur, aceasta este o prezentare pe larg a cărții Comunicarea: perspective actuale care a devenit o lectură de referință actuală, prin complexitatea sa. Cartea se parcurge cu ușurință, în ciuda multitudinii de informații, limbajul utilizat de autori fiind unul pe înțelesul tuturor.

Titlu: COMUNICAREA: PERSPECTIVE ACTUALE
Autor: Phillipe Cabin şi Jean-François Dortier
An apariție : 2010
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 344
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2753

Alte recenzii de la Phillipe Cabin şi Jean-François Dortier :

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments