Anii 30′-40′, Uniunea Sovietică. Olga Gromova ne poveștește, cuvânt în cuvânt, povestea fetiței Stella, de numai 5 ani, care crește lipsită de griji într-o familie demnă de admirație. Cei trei membri ai familiei funcționau ca un tot întreg, perfect. Trei camarazi! Însă anii de glorie al bolșevismului întrerupe fericirea celor trei, pentru că Ella (așa era alintată) se trezește cu titlu de copil unui „dușman al poporului”. Tatăl ei este arestat și dus într-o direcție necunoscută. Urmează călătoria spre tabăra pentru „membrii familiei trădătorilor de patrie și elemente periculoase din punct de vedere social”, din Kârgâzstan.

Copilăria Ellei se transformă în încercări teribile pentru un copil: boli, foame. Însă sufletele curate nu pot fi înrobite atâta vreme, cât sunt însoțite de cultură, atât de iubite de cele două personajele, care rămân prezente în poveste. Cărțile, cântecele, voia bună, grija încununează opera, care dă gustul cela atât de cunoscut, zahărul care se topește pe pâine. Ella îmbrățișează noile cutume din regiune, creează legături care o mențin într-o stare de dezvoltare personală constantă.

Cartea se găsește, până când, doar în limba rusă, din păcate el încă nu este tradus în română, însă am reușit să mă umplu de dragoste și adevăratul sens al demnității, cel pe care nu-l poți știrbi ușor, mai ales atunci când cele două calități sunt reale!

„Sclavia este doar o stare de spirit. Un om liber nu poate fi făcut rob”.

Am ascultat-o pictând, nu putea sta fără o ocupație la fel de plăcută, cum este lectura. Cu o stare de tristețe presantă, m-am proiectat în locul unde eroina noastră a devenit om. Spiritele curate nu au nevoie de lux sau comoditate excelentă pentru a deveni oameni. Ele pur și simplu absorb ceea ce este mai bun de peste tot: un răsărit frumos, un om bun întâlnit în cale, parfumul florilor de la chindii. Sună copilăros, dar asta este sensul acestei cărți, să te readucă pe meleagurile ei, unde ai copilărit și tu, desculț.

Titlu: COPILUL DE ZAHĂR
Autor: Olga Gromova
An apariție : 2014
Editura: COMPASGHID
Nr. Pagini: 160
Limba: Rusă
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1664

Alte recenzii de la Olga Gromova:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 3 ani, 19 zile și a scris până acum 166 articole. Se află pe poziția 6 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments