Recenzie „Divina comedie” de Dante Alighieri

de | apr. 2, 2017 | Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

,,O, voi, ce teferi v-ați născut la minte

cătați cu sârg ce tâlc ascund de glotă…

sub tainic văl, ciudatele-mi cuvinte.”

Cu toții știm și recunoaștem la un moment dat, faptul că sentimentul suprem este iubirea, dragostea ca ceara caldă mai duioasă. Dar ce se întâmplă atunci când cineva este privat de acest lucru, este îndepărtat și silit o viață întreagă sau o eternitate să renunțe la ea? Ce se întâmplă atunci când trebuie să înveți să renunți la iubire și să trăiești cu un dor care niciodată nu se va ostoi? Ridici Iadul dacă nu poți atinge Cerul?

În căutarea răspunsurilor pentru întrebările de mai sus îl vom avea drept îndrumător pe Dante, cel care a iubit o viață întreagă de la distanță – pe Beatrice, care înseamnă multe pentru acesta. În primul rând, un ideal de feminitate. Beatrice e frumoasă. E inteligentă și fermecătoare. Are toate calitățile morale pe care Dante le consideră esențiale la femeia ideală. O întâlnește pentru prima dată când sunt amândoi foarte tineri, prea tineri pentru a avea o relație. Și astfel alege să o venereze de la depărtare. Timpul trece, o reîntâlnește și i se pare și mai fermecătoare, sentimentele sale fiind și mai puternice pentru ea, deși e căsătorită cu altcineva. Iar ca urmare a acestui fapt, Dante alege să-și cânte sentimentele prin scris, compunând una din  cele mai frumoase opera ale literaturii lumii-,,Divina comedie” – care vine să aline suferința provocată de moartea timpurie a frumoasei Beatrice.

Vast ca întindere, acest poem epic este alcătuit din trei parți – ,,Inferno”(,,Infernul”), ,,Purgatorio”(,,Purgatoriul”), ,,Paradiso”(,,Paradisul”).

Acțiunea capodoperei este plasată în primăvara anului 1300, anul sfânt sau ,,Il Grande Giubileo”, descriind coborârea lui Dante  în ,,Infern”, trecerea prin ,,Purgatoriu”, și, în cele din urmă, ascensiunea în ,,Paradis”, pentru a termina cu unirea desăvârșită cu Divinitatea. Este condus prin ,,Infern”, la început de Virgiliu care reprezintă rațiunea, apoi de Beatrice care simbolizează credința.

Așadar, ,,Divina comedie” reprezintă o polarizare de sensuri: este un poem despre ,,starea sufletelor după moarte”, este o călătorie pe care omul o face pentru salvarea sufletului și pentru a găsi un sens moral al existenței, promovează valori ale dogmei creștine, creionează condiția umanității pe calea de a ieși din întunecatul Ev Mediu.

Titlu: DIVINA COMEDIE
Autor: Dante Alighieri
An apariție : 2006
Editura: GRAMAR
Nr. Pagini: 864
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 6077

Alte recenzii de la Dante Alighieri:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ana-Alexandra Uță a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana-Alexandra Uță aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Butnariu Iuliana

O carte pe care am citit-o cu mare placere in adolescenta. Am ajuns sa o inteleg cu totul cativa ani mai tarziu.