Recenzie ”Femeia cu părul roșu” de Orhan Pamuk

Titlu: Femeia Cu Părul Roșu
Autor: Orhan Pamuk
An apariție : 2017
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 30.08.2017
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA FEMEIA CU PĂRUL ROȘU ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Cu siguranță că Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este unul din scriitorii emblematici ai Turciei.

Scriitor complex, maestru al amănuntelor și al labirinticelor analogii dintre mistic și real, autorul ne transmite că absolut nimic nu este la voia întâmplării și că, indiferent dacă noi nu deslușim totul, fiecare întâmplare are un motiv anume.

În romanul ” Femeia cu părul roșu”, construit cu migala ctitorului însetat de perfecțiune, Orhan Pamuk întinde cu măiestrie complicata rețea a unjui existențialism situat undeva între islamism și laicizare, ca o căutare nu a religiozității, ci a propriului eu, cu bune și cu rele, cu bezna delăsării și cu lumina viselor.

Povestea lui Cem Celik, un adolescent de doar șaptesprezece ani, este una extrem de zbuciumată, cu nenumărate căutări ale definirii, cu dorința de a își umple golul lăuntric cu ceva pârjolitor, de neuitat.

Dincolo de climatul aspru de acasă, cu un tată sever și o mamă tradiționalistă, dincolo chiar și de visul lui Cem de a deveni scriitor, adevărata explozie a existenței tânărului începe odată cu dispariția tatălui, momentul de cotitură care va schimba totul.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk creează o poveste fascinantă, absolut fabuloasă, și nu o spun doar de dragul adjectivării, căci personajele clădite de scriitorul turc au o netăgăduită personalitate bulversantă.

Meșterul fântânar Mahmud, Femeia cu părul roșu, actriță de teatru ambulant, dar mai ales Turcia anilor 80, aflată în plin elan revoluționar, au parte de un descriptivism într-un stil concis, cu o filosofie a expresivității care stârnește rumoare și empatie într-o simultaneitate inexplicabilă a simțirii.

Orhan Pamuk desfășoară în ”Femeia cu părul roșu” trei planuri care se întrepătrund într-o omogenitate a unui răscolitor întreg.

  1. Relația dintre Cem Celik și maestrul fântânar Mahmud, aflați în scormonitoarea căutare a pământului după găsirea primordialului lichid inodor și incolor.
  2. Relația dintre Cem Celik și femeia cu părul roșu, desfășurată între platonic și carnal, ca o eternă provocare plină de scântei între Ying și Yang în numele unor animalice instincte dar, mai ales, a ceva mai mult de atât.
  3.  Relația dintre Cem Celik cel adult și urmările zbuciumărilor sale adolescentine.

🔥 CARTEA FEMEIA CU PĂRUL ROȘU ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Tridimensionalitatea povestirii are o indubitabilă omogenitate.

Aspecte Negative:

Poate că sfârșitul cărții nu este cel pe care l-au imaginat mulți dintre cititori, dar asta este o cu totul altă poveste.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.