Recenzie: “Interviul” de Cosmin Baiu

Titlu: Interviul
Autor: Cosmin Baiu
An apariție : 2019
Editura: editura Neverland
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Recenzie de Simona Mihalache
Publicată la 3.09.2019
Nota recenzorului: 8/10

“Interviul” este cea de-a patra carte scrisă de autorul român Cosmin Baiu. Cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar – bancar, Cosmin Baiu vorbește în cărțile sale despre relația dintre finanțatori, antreprenori și toate persoanele care își desfășoară activitatea în sectorul economic.

Cartea de față, scrisă în iarna dintre 2018 și 2019, după cum afirmă însuși autorul se vrea ca un roman fantezist care se bazează pe procesul pe care îl parcurge o persoană în încercarea de a-și “vinde” propria persoană cât mai abil angajatorului încât acesta să realizeze “achiziția” și implicit angajarea.

Cartea conține în cele 248 de pagini ale sale 7 capitole, un epilog și cuvântul autorului. Cele 7 capitole sunt următoarele: Trezirea, Teroarea, În centru, Revoltă, Catedrala, Corporația, Sfârșitul este un nou început.

Autorul afirmă că a fost influențat în realizarea acestei cărți de operele scriitorilor pe care i-a îndrăgit de-a lungul timpului, precum: Stephen King, Franz Kafka sau Mihail Bulgakov. Acesta încearcă să creeze universul zilelor noastre când fiecare om trăiește intens dar și cu o teamă paroxistică fiecare interviu de angajare la care participa.

Personal mi se pare că în cartea scrisă de Cosmin Baiu se resimte și o influență a universului fantastic creat de Mircea Eliade în opera sa “La țigănci”. Este o carte plină de simbolism. Un simbolism actual al fiecărui interviu la care este supus omul la angajare. Personajul principal este simplu C. și atât. Interviul are loc în Centru, fără alte repere inutile. Poate fi centrul spre care ne îndreptăm oricare dintre noi.

Implicit stația de autobuz denumită “Speranța” unde personajul nostru speră să găsească un mijloc de transport pentru a ajunge la interviu te duce cu gândul la miile de speranțe cu care fiecare dintre noi pornește la drum atunci când participa la un interviu de angajare. Apoi, la altul și la altul. Zeci de refuzuri care îți zdruncină încrederea în sine pentru acel un singur răspuns care este pozitiv.

Trăim alături de C. teama fiecărui om de a întârzia la interviul “important” într-o zi în care totul pare dispus să te împiedice să ajungi la timp printr-o serie de întâmplări care mai de care mai stranii și mai ciudate. Realizăm astfel că fiecare interviu este acel interviu “important” și că mereu ne întâlnim cu situații neprevăzute care ne accentuează stresul și tensiunea în încercarea de a ajunge la timp pentru a face o bună impresie posibilului viitor angajator.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Cosmin Baiu.

Cartea se vrea a fi un horror. Un horror al lumii antreprenoriale din zilele noastre. Este însă în schimb o carte pe care o citești cu foarte mult umor încercând să te pui în situațiile abstracte pe care le trăiește C. în încercarea lui de a ajunge la interviu. Este o poveste inedită care te obligă să vezi altfel lumea financiară dar și să realizeze faptul că valoarea unui om nu stă în interviul la care participa fie că este sau nu acceptat la acesta în final.

Mai multe despre autor, cărțile sale și felul cum ne prezintă acesta realitatea economică a zilelor noastre puteți afla în interviul pe care acesta îl susține după publicarea cărții “Analiză financiară pe înțelesul tuturor”.

 

 

Aspecte Pozitive:

O combinatie interesanta a unor teme de natura existentiala din lumea bussiness tratate sub forma unor roman de aventuri cu tenta macabra.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.