Recenzie: „Ogorul” de Pearl S. Buck

de | aug. 26, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Cartea Ogorul” de Pearl S. Buck mă face să mă gândesc că aș trăi eu acolo în China. Povestea țăranului chinez împreună cu familia lui e ca o epopee. Atât de bine este descrisă China cu tradițiile și pitorescul ei încât ți se pare că te afli acolo.

Narațiunea “Ogorul” de Pearl S. Buck se aseamănă cu cea din “Ion” de Liviu Rebreanu

Asta datorită iubirii pentru pământ și a sacralității acestuia. Seamănă și cu cartea “Lumea de orez” de Su Tong. Doar că povestea aceea era mult mai dramatică și violentă în limbaj. În plus, autoarea a luat Premiul Nobel pentru Literatură în 1938. O asemenea lectură, deși nu este scrisă de un autor de origine chineză, te luminează privitor la tradițiile, cultura și personalitatea oamenilor din China. Și este cu atât mai lăudabil, deoarece îți dai seama pe loc că este nevoie de multă muncă pentru a crea un așa volum.

La început nu mi-am dat seama, dar informându-mă mai bine după ce am finalizat romanul “Ogorul” de Pearl S. Buck, am văzut că este considerat drept una dintre cele mai mari opere clasice moderne.

În scrierea “Ogorul”, autoarea americană Pearl S. Buck înfățișează un portret incredibil al Chinei anilor 1920. Pe atunci încă era la putere ultimul împărat. Iar marile provocări politice și sociale ale secolulului al XX-lea erau de abia zvonuri îndepărtate.

Povestea clasică, dar emoționantă a veritabilului și sincerului fermier Wang Lung și a soției lui este un must-read. Îndeosebi pentru cei care doresc să observe schimbările produse de ultimul secol în viețile chinezilor. Și chiar dacă cartea este o operă de ficțiune, cu personaje închipuite de autoare, fundalul social și politic are o bază reală.

Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Pearl S. Buck așterne pe hârtie pentru cititorii săi un întreg ciclu de viață

Iar cei care trec prin toate aceste încercări reale sunt fermierul chinez Wang Lung și soția sa supusă O-Lan. Rând pe rând aflăm despre condiția tânărului ce iubește pământul mai presus decât orice. Despre fricile sale, pasiunile pe care le are. Despre ambiția de a avea cât mai mult pământ și de a-l cultiva pentru a deveni unul dintre cei mai înstăriți oameni din provincia lui. El va avea parte nu numai de piedici, ci și de recompense. Asta pentru că pune glia pe primul loc. Și pentru că o consideră un lucru sfânt, fără de care viața lui nu ar avea rost.

Romanul “Ogorul” este o extraordinară scriere despre o familie chineză obișnuită. O familie surprinsă asemenea unui gândac în rășină în curenții istoriei. Și mai apoi studiată pe îndelete de scriitoarea Pearl S. Buck.

Titlu: OGORUL
Autor: Pearl S. Buck
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 328
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 689

Alte recenzii de la Pearl S. Buck:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 16 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments