Recenzie Sărută pământul acesta de Ileana Vulpescu

de | mart. 6, 2015 | Beletristică, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

saruta-pamantul-acesta_1_produsIleana Vulpescu are cu siguranță foarte multi admiratori, cărțile dumneaei sunt din ce în mai des citite și amintite cu diverse ocazii în spațiul public. Sărută pământul acesta este o carte scrisă la finalul anilor 80, un roman de ficțiune cu personaje numeroase și un fir epic foarte bine structurat. Este cred o dedicație pământului nostru românesc, un omagiu adus strămoșilor autoarei care crede cu tărie că un popor nu își poate pierde istoria și trecutul peste noapte, dacă fiecare generație va înțelege că numai prin ele putem exista încă câteva mii de ani.

Sărută pământul acesta nu are pretenția să respecte datele istorice și evenimentele politice exact așa cum le-am învățat noi la istorie,  fantezia și ficțiunea autoarei nu fac decât să creeze o operă literară pe care cititorul o va aprecia chiar și numai pentru că îi va stârni un pic naționalismul.

Personajele Ilenei Vulpescu în acest roman sunt la general dacii și romanii ca și  personaje colective, dar și nume care au existat în realitate cum ar fi cei doi conducători Decebal și Traian. Așadar cartea este într-adevăr despre cucerirea Daciei, perioada în care romanii au avut legiuni aici. Cititorul va putea urmări povestea unor personaje diferite ca rol și status, fie că sunt generali ca Longinus, sfătuitori bătrâni și înțelepți ai împăratului ca Dromihete, femei simple dace ca Asta sau soții auguste ale guvernatorilor romani.

Autoarea va imagina situații de viață din societatea dacică, ca de exemplu cum era văzut Decebal de către aliații dar și dușmanii lui, episodul dedicat sinuciderii lui Decebal iar aici poate că citind romnul vom înțelege puțin din argumentele și semnificația sinuciderii la strămoșii noștri.

Ileana Vulpescu umple pagini cu povești senzuale de iubire sau alteori iubiri interzise dintre învingători  și cele care fac parte din populația învinsă, ca în povestea Astei și a lui Longinus.  Sărută pământul acesta nu vă va lăsa să vă plictisiți vă veți întoarce în timp, pe zidurile Sarmigesetuzei sau în Roma, citind cartea veți face un real maraton de imaginație.

Veți identifica cu siguranță o serie de evenimente și fapte istorice pe care poate le-ați mai citit în alte lucrări, veți citi despre veșnica dilemă a supremației și puterii Romei, dacă e într-adevăr o sursă de civilizare sau doar un popor condus de oameni care iubesc puterea și sângele vărsat al altora. Veți citi despre sclavii daci, cum erau tratați de romani, despre relațiile sociale care s-au creat între romani și supușii lor dacii în perioada în care aceștia au avut interese pe pământul Daciei.

Sărută pământul acesta este un roman istoric care deși face apel foarte mult la imaginație și fantezie, se structurează pe un adevăr istoric, pe realități dovedite în urma documentării autoarei din numeroase studii și lucrări de istorie.

Acesta este marele talent ale Ilenei Vulpescu, de a transforma istoria într-un mijloc de călătorie și zbor a închipuirii cititorului pe deplin înconjurat de propria libertate sedus fiind de  pesonaje și acțiunile lor.

Titlu: SĂRUTĂ PĂMÂNTUL ACESTA
Autor: Ileana Vulpescu
An apariție : 2007
Editura: TEMPUS
Nr. Pagini: 390
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4393

Alte recenzii de la Ileana Vulpescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray
Recenzie ” Sărmane creaturi” de Alasdair Gray

Evident, am fost influențată de apariția filmului, însă am de spus în apărarea mea faptul că nu am văzut filmul și nici măcar nu știu ideea principală. Doar știu că este ciudățel și că Emma Stone joacă magistral, în rest, haide să vedem cum este cartea, pentru că...

Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu
Recenzie ”Tăcerea vine prima” de Ioana Maria Stăncescu

Pentru că știu cât este de criticată și cu ce ochi suspicioși este privită literatura română, vin cu o recomandare de carte care demonstrează că și ai noștri merită timpul și banii. Nu am auzit de Ioana Maria Stăncescu (dar am pus deja pe lista scurtă și prima ei...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 92 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Catalina Dumbrava

Oauuuuuuu, cred ca este o carte care ne va lasa………Muti.

gigi

Dromihete pare sa nu fi fost contemporan cu Decebal. Chiar dacă este o ficțiune datele istorice trebuie sa fie mai apropiate de adevar