Recenzie ”Seducția apei” de Monica Ramirez

de | iul. 14, 2017 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Mister, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

Seducția apei este romanul romanticilor incurabili. Monica Ramirez reușește ca de fiecare dată să ne dăruiască suspans, mister, și în cazul de față, mult romantism. Protagonista este tiparul femeii emancipate, cu picioarele bine înfipte în pământ, dispusă la mari sacrificii pentru a-şi vedea marele vis devenind realitate.

Pentru mine, transformarea din fată în femeie însemnase dintotdeauna un accident nefericit. Îmi fuseseră interzise lucrurile pe care iubeam să le fac numai pentru motivul că începusem să mă schimb din punct de vedere fizic.

Curajoasă, nesăbuită și cu coloană vertebrală, așa poate fi caracterizată Nathalie Arnaud. De fapt, Doctora Arnaud. A fost fascinată de meseria de doctor încă de când era de-o șchioapă și a reușit să învingă într-o meserie a bărbaților și să devină cea mai bună. Sângele rece în situații extreme și dramatice, dar și orgoliul de a demonstra că și o femeie poate, a ajutat-o să termine prima la L’ Ecole de Medici din Paris, într-o clasă formată doar din bărbați. Acum, la îndemnul geamănului Claude, revine acasă, dar destinul îi pregăteşte surprize la fiecare pas.

Nu eram vreo femeie fatală, talentele mele puteau fi valorificate în sala de operație, nu în dormitor.

Protagonistul este un caracter puternic, seducător, dur şi de neînduplecat, învăluit în aura atotștiitorului care învață din mers ce butoane să apese când vine vorba de oamenii întâlniţi în drumul său prin viaţă. Don Miguel Samuelle Cabrillo este un amalgam de mister şi secrete, nepregătit însă pentru uraganul ce-l va lovi din prima secundă când dă ochii cu Nathalie. Pus faţă-n faţă cu Doctora Arnaud, El Capitan trebuie pe de o parte să înfrângă încăpăţânarea femeii din faţa lui şi pe de altă parte să-şi ţină cât mai ascuns trecutul. Dar cum poţi reuşi imposibilul atunci când eşti cucerit de farmecul şi delicateţea unei asemenea frumuseţi curajoase?

-… ești foarte tânără.
-Sunt suficient de matură, l-am contrat, simțindu-mă insultată.
-Poate, spuse în cele din urmă.
-Nu poate. În mod sigur. Am douăzeci și doi de ani.
-Antică, îmi dădu dreptate pe un ton solemn.

O întâlnire accidentală pe o corabie reprezintă modalitatea destinului de a-ţi da un indiciu cu privire la ceea te aşteaptă. O întâlnire însă pe care protagoniştii o abandonează ca pe un vis frumos al unei nopţi de-o vară. O boală misterioasă şi un şantaj avându-l în centru pe propriul frate le dă şansa de a se reîntâlni şi de a transforma visul în realitate, sau în coşmar, după caz.

Sincer, m-aș fi simțit mai în largul meu la pescuit de balene. Tipul era la fel de comunicativ ca un bolovan. La școală nu mă învățaseră cum să-i pun diagnosticul unei pietre. Eram doctor, nu geolog!

Seducţia apei aduce în prim plan un doctor minune transpus de soartă într-un corp feminin care poate întrece în încăpăţânare orice bărbat al secolului XIX şi-l pune în calea celui mai recalcitrant şi necomunicativ bolnav pe care-l poate avea un doctor şi care nu numai că suferă de o boală misterioasă dar nici nu vrea să colaboreze în niciun fel pentru detectarea şi tratarea acesteia. Dacă mai presari şi nişte fiori ai dragostei, situaţia devine explozibilă de-a dreptul.

  • Nu închide ochii, Nathalie. Nu te ascunde de mine. Folosește-ți toate simțurile. Spune-mi, ce vezi?

Mi-am deschis ochii și l-am privit.

  • Văd că încă mai ai hainele pe tine. Cred că aș putea observa mai multe dacă ți le-ai scoate.

Monica Ramirez face furori în orice temă abordată. Ne dă adevărate lecţii de curaj, de nesăbuinţă, de viaţă, de iubire. Seducţia apei ne învaţă să rămânem verticali, să cercetăm, să fim curajoşi, să rămânem constanţi în ceea ce ne dorim şi mai ales, să-i apărăm cu propria viaţa pe cei la care ţinem.

Un doctor bun nu pune niciodată întrebări la care se poate răspunde cu da sau nu. Sunt la fel de bune ca pliciurile de alungat muște. Întotdeauna trebuie să pui întrebări care pot avea un dublu înțeles. Astea sunt ca mierea. Atrag muștele de fiecare dată.

Spionaj, şantaj, înşelăciune, trădare, iubire. De toate avem parte în romanul Seducţia apei, o poveste unde cuvintele sunt de prisos. Monica Ramirez ne fericeşte sufletele cu o poveste unde nesăbuinţa este colorată de umor, unde încăpăţânarea îţi aduce împlinirea celor mai mari vise, unde temerile sufletului pot fi vindecate de puritatea şi dăruirea celuilalt, locul unde familia merită orice sacrificiu fără a diseca prea mult ce şi cum.

  • Fir-ar să fie, ce naiba faci? Iar zbori prin aer ca o bezmetică? Îți cam pui norocul la încercare, surioară. Asta chiar a fost o nebunie. Am aruncat cuțitul și-ai fost cât pe ce să nimerești drept în el.

Mi-am pipăit zona din dreptul coastelor, unde ceva mă ardea. Am simțit un lichid lipicios.

  • Ba cred că m-ai nimerit. Tu și prostia aia de figură cu cuțitul. De ce nu l-ai aruncat mai devreme? Ce-ai așteptat? I-am arătat degetele înroșite. Oh, uită-te la asta. Să vezi ce-ți face Catherine. I-ai distrus rochia de mireasă.

Citind Seducţia apei realizezi că orice cuvinte de laudă ai folosi sunt mult prea insignifiante pentru a-ţi demonstra fascinaţia şi admiraţia pentru o scriitoare atât de talentată ca Monica Ramirez care reuşeşte mereu, ca prin orice poveste, să ţese o magie care te ţine cu sufletul la gură, te face părtaş la acţiunea şi trăirile personajelor şi te face parte din poveste.

  • Oricum, nu te lăsa prostit de sora mea. Chiar dacă arată ca un înger, câteodată e de-a dreptul diabolică. Și răutăcioasă ca un copil mic. S-a săturat să vindece păpușile, așa c-a plecat în lumea largă să-și găsească pacienți vii cu care să se joace. Descurcăreață, cu un tupeu fantastic.

Vă invit să fiţi părtaşi ai unui complot, să vi se împlânte în suflet sămânţa trădării, să fiţi victimă a înscenării şi la un pas de moarte, să iubiţi, să luptaţi pentru ce-i al vostru, să vă amuzaţi şi să fiţi membru onorific al familiei. Vă invit să păşiţi în povestea ce vă va acapara imaginaţia şi vă va face să o rememoraţi la nesfârşit, lăsându-vă seduşi de caractere puternice învăluite în încăpăţânare şi asezonate cu replici savuroase.

  • Miguel.
  • Hmmm?
  • Sper că-ți plac ouăle fierte.

Oftă.

  • Da.
  • Sper, pentru că e singurul lucru pe care știu să-l gătesc. Și mai știu să încălzesc apă. Ba aș putea spune că sunt un adevărat expert la fiert apa. (…)

Nu mi-aș fi putut imagina că e posibil ca cineva să ardă ouăle fierte, dar eu reușisem performanța asta. (…)

Ouăle fierte se rostogoliră și se pocniră unele de altele precum mingile de crochet. O, Dumnezeule! Oare se pietrificaseră?

  • Ce-s astea? Chiftele deshidratate? Îmi observă șorțul de bucătărie și-și trase o palmă peste frunte. Oh, nu-mi spune… Doar n-ai… gătit?! Preamăriți numele Domnului și aduceți degrabă bicarbonatul de sodiu!
Titlu: SEDUCȚIA APEI
Autor: Monica Ramirez
An apariție : 2017
Editura: LIBREX PUBLISHING
Nr. Pagini: 402
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2224

Alte recenzii de la Monica Ramirez:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments