100 de romane pe care trebuie să le citeşti (2)

romane pe care trebuie sa le citesti

Ce carte să alegi între atâtea cărţi? Ei bine, noi îţi oferim câteva sugestii! Continuăm astăzi seria de 100 de romane pe care trebuie să le citeşti realizată de prestigiosul cotidian britanic The Telegraph.

69. Dacă într-o noapte de iarnă un călător de Italo Calvino – povestea unui cititor care începe să citească o carte cu titlul “Dacă într-o noapte de iarnă un călător”. Fiecare capitol explică felul în care cititorul se pregăteşte pentru a trece la următorul capitol. Un metaroman ce tratează plăcerea începutului unei lecturi.

68.  Crash de JG Ballard – un clasic al genului underground ce are ca temă obsesiile de natură patologică ale personajelor pentru accidentele de maşini şi victimele acestora.

67. A Bend in the River de VS Naipaulîncă nu a fost tradus în română (deşi am tot văzut pe internet variante de traducere ale titlului, nu am găsit titlul în lista nici uneui edituri). Romanul ne spune povestea lui Salim care călătoreşte în inima Africii.

66. Crimă şi pedeapsă de Fiodor Dostoievski – un student pune la cale jefuire şi uciderea unei cămătărese bătrâne cu scopul de a-şi rezolva problemele financiare, dar şi dintr-o grandomanie ieşită din comun datorită căreia se consideră îndreptăţit să ucidă.

65.  Doctor Jivago de Boris Pasternak – idealismul tânărului doctor Jivago este călcat în picioare de atrocităţile Revoluţiei Ruse de la 1905.

64. Trilogia Cairo de Naguib Mahfouz – o serie ce urmăreşte trei generaţii de locuitori ai oraşului Cairo. Trilogia cuprinde următoarele cărţi: O plimbare prin palat, Palatul dorintei, Strada Zaharului.

63. Straniul caz al doctorului Jekyll și al domnului Hyde de Robert Louis Stevenson – povestea unui doctor cu o personalitate dublă ce stă la baza a numeroase filme.

62. Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift – la origini, o satiră la adresa poveştilor inventate de călători.

61. Mă numesc Roşu de Orhan Pamuk – un pictor este ucis în Istambul-ul anului 1591. Fiecare capitol este prezentat din perspective inedite: un cadavru, o monedă, picturi reprezentând copaci, moartea, diavolul și chiar prin intermediul culorii roșu.

60. Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez – mitul şi realitatea se contopesc într-un mod magic într-o poveste ce se întinde pe parcursul a 100 de ani.

59. London Fields de Martin Amis – “O satiră apocaliptică, o meditație scatologică asupra iubirii, morții și iernii atomice, pe rând lirica și obscena, colocviala și rapsodica.” (New York Times)

58. Detectivii sălbatici de Roberto Bolaño – acţiunea romanului se desfăşoară în Mexic, Nicaragua, Statele Unite, Franța, Spania, Austria, Israel și Africa, cititorii pornind pe urmele a doi poeți „disperați“ (traficanți de droguri câteodată).

57. Jocul cu mărgele de sticlă de Herman Hesse -intelectualii se retrag într-o lume aparte, unde practică jocul cu mărgele de sticlă – joc ale cărui reguli sunt  o combinaţie de muzică şi matematică.

56. Toba de tinichea de Günter Grass – amintiri dintr-un spital psihiatric din timpul Primului Război Mondial.

55.  Austeriltz de WG Sebald – “odiseea omului prin erele întunecate ale istoriei Europei este una dintre cele mai emoționante și adevărate ficțiuni de după război.” (The Times)

54. Lolita de Vladimir Nabokov – un profesor cvadragenar, care se îndrăgosteşte fiica gazdei sale.

53. Povestirea cameristei de Margaret Atwood – într-o lume post-americană, în care majoritatea femeilor sunt sterile, cele fertile sunt subjugate pentru a fi folosite în scopul procreării.

52. De veghe în lanul de secară de JD Saligner – la mai bine de 50 de ani de la apariţie, această carte continuă să fie o carte de căpătâi a adolescenţei.

51. Underwold de Don Delillo – încă nu a fost tradus. De la baseball la dezastru nuclear – un portret complet al Statelor Unite ale Americii din secolul XX.

50. Preaiubita de Toni Morrison – o carte-cult, prezentă în toate topurile celor mai bune cărţi scrise vreodată. Povestea unei sclave fugare ce încearcă să o ia de la capăt alătur ide copii săi

49. Fructele mâniei de John Steinbeck – povestea unei familii americane ce trăieşte în timpul marii depresiuni economice.

48. Go Tell It On The Mountain de James Baldwin – încă nu are şi o variantă în limba română. Conform descrierii succinte oferite de cei de la The Telegraph, este un roman ce explorează rolul bisericii creştine în cadrul comunităţii afro-americane din Harlem.

47. Insuportabila uşurătate a fiinţei de Milan Kundera – infidelitățile unui doctor o neliniştesc pe soţia acestuia.

46.The Prime of Miss Jean Brodie de Muriel Spark – încă nu a fost tradus; povestea unei directoare de şcoală cu un comportament “neconvenţional”.

45. Le Voyeur de Alain Robbe-Grillet – o carte ce nu a fost încă tradusă şi în limba română, însă dacă ar fi să ne luăm după cei de la The Guardian chiar ar merita lucrul acesta!

44. Greaţa de Jean-Paul Sartre – un istoric devine scârbit de existenţa sa.

43. Seria Rabbit de John Updike – Fugi, Rabbit; Întoarcerea lui Rabbit; Rabbit e bogat; Odihna lui Rabbit – un fost star al unei echipe de baseball de liceu nu este mulţumit de viaţa sa.

42. Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain – un băiat şi un sclav fugar navighează împreună pe râul Mississippi.

41. Câinele din Baskerville de Arthur Conan Doyle – Sherlock Holmes are de rezolvat un nou caz, de data aceasta are de-a face cu un câine extrem de periculos.

40. Casa veseliei de Edith Wathon – pentru Lily Bart averea e mai importantă decât o căsătorie din dragoste. Scandalul şi somniferele sunt şi ele implicate!

Citește partea a 3-a

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  • Diana Elena Neaţă
   Reply

   Mulţumim! Ne cerem scuze pentru incovenient. În draft erau două variante ale acestui articol pe care l+am redactat în două zile diferite, deoarece obosisem să tot caut variantele româneşti ale unor cărţi ce nu au fost traduse în română!

 1. Andreea
  Reply

  Eu am observat abia a 3 a oara ca lipseste, in momentul in care imi faceam lista cu cartiile care ar trebui sa le citesc!

Iubim comentariile tale :)