Să crești un copil nu este tocmai ușor, iar cărțile de parenting sunt o bună resursă de informare pentru părinți. Însă există o multitudine de cărți de parenting. Care sunt cele mai bune? Cum ar trebui să le alegem? Cât de des să le citim și cel mai important…cum facem să și aplicăm ceea ce citim?
Recomandarea noastră este să citești tot ceea ce consideri că s-ar plia pe situația familiei tale. Ai un copil introvertit? Încearcă să te informezi pe acest subiect. Ai un copil creativ și plin de energie? Alege acele cărți care te vor ajuta să îi consumi din energie, să îl temperezi la nevoie și să îl înveți să își canalizeze energia pe ceva benefic și productiv. În semn de ajutor, venim către tine cu 3 recomandări de seamă:
Recomandările noastre de cărți de parenting
Copilul meu are personalitate. Înțelege-l și învață să-l liniștești!
Titlu apărut în colecția Fundamentele educației pozitive. Litera la Litera, de Marina Failliot-Laloux
Se știe despre copii că au anumite perioade în care sunt greu de înțeles. Apar crizele de personalitate, poate chiar devin irascibili. Știm, este greu să accepți că un copil se confruntă cu crize de nervi și te simți depășit/ă de situație. Nu trebuie să te epuizezi ca părinte pentru a conviețui cu copilul tău. Prin intermediul cărților, sau ajutorului de specialitate, poți învăța exact ce are nevoie, pentru ca voi doi să creați o legătură strânsă și să vă înțelegeți de minune. Această carte te va învăța să îți ajuți copilul să își gestioneze emoțiile puternice, ce înseamnă ascultarea activă și când să încurajezi, sau chiar să stabilești o serie de limite personale.
Fițuici de parenting. Un ghid bazat pe date concrete, dovedite științific, pentru un parenting mai relaxat, de la naștere la grădiniță
de Emily Oster, Annemarie Ioana Grecu, editura Curtea Veche
Credeai că doar la școală ai nevoie de fițuici? Autoarea Emily Oster îți prezintă cele mai importante fițuici de parenting, presărate cu umor și cu răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări pentru orice părinte. Îngrijorare, incertitudine, îndoieli, sfaturi și metode care nu funcționează…acestea sunt doar o parte dintre lucrurile cu care orice părinte se confruntă. Dacă ai nevoie de date concrete, soluții serioase și eliminarea incertitudinii, trebuie să citești această carte.
Metoda Montessori pentru părinți. Cum să crești copii independenți și fericiți
Titlu apărut în colecția Carte pentru toți la Litera, de Cristina Tebar
Metoda Montessori este extrem de populară printre părinți. Dacă și tu îți dorești să îți crești copilul prin metoda Montessori și vrei să afli mai multe, îți recomandăm să citești această carte. Această metodă se poate aplica încă din momentul nașterii și promovează ideea de a-i ajuta pe copii să devină independenți, responsabili și capabili să gândească singuri. O astfel de filosofie poate fi integrată atât la școală, cât și acasă pentru a vedea rezultatele dorite.
Tu ce cărți de parenting ai adăuga în lista noastră?