5 opere scrise de Marin Preda pe care trebuie să le citești

Marin Preda e un scriitor român, de talie internațională, pe care îl admir pentru tot ce a facut și ce a lăsat posterității, în ciuda crudei sorţi purtată pe umeri. Și totuși mereu cu o poziție dreaptă. Îl citesc și recitesc, de aceea îți las cinci opere de căpătâi care trebuie să existe în biblioteca ta.

1. Viața ca o pradă

Despre operă, însuși autorul notează: “eu nu reau sa povestesc aici amintiri, ci doar lucruri pe care le contemplu si azi cu un sentiment de neliniste ca s-ar fi putut totusi sa nu aiba loc, si atunci nici lumina care le insoteste azi in amintire sa nu fi existat. ”

Detalii carte

10343222. Moromeții

Eu una, în liceu, m-am îndrăgostit de acest imens roman. Un stil aparte de a așeza cuvintele, de trimiteri și notări. Marin Preda prezintă imaginea în ansamblu a unei lumi, a realității din secolul XX. A conturat o lume exact așa cum a fost, prin ochii lui Ilie Moromete, tipologia țăranului aflat mereu în conflict cu autoritățile, dar și atitudinea sa față de viața de familie.

Detalii carte

316569

3. Delirul

Un alt roman scris de Marin Preda pe care l-am citit cu sufletul la gură. O sumedenie de detalii, toate atent selectate, care conturează lumea în care a trăit scriitorul, care din nefericire a lăsat amprente greu de suportat asupra lui.

Detalii carte

316568

4. Marele singuratic

”Roman autobiografic? Întrebat, prozatorul evita să dea un raspuns. Un roman, oricum, în care eroii din Moromeții își dau, parcă, o întâlnire de adio într-un epilog în care au loc iubiri profunde și nefericite, gelozii și crime dostoievskiene, comentarii morale acute și pertinente și analize bune, verosimile, de ordin existential. Este domeniul și stilul în care Preda a excelat totdeauna…“ – Eugen Simion

Detalii carte

328858

5. Cel mai iubit dintre pământeni

Și acum îmi aduc perfec aminte de momentul în care am citit acest roman și de prima frază: „Moartea e un fenomen simplu in natura, numai oamenii il fac inspaimintator.” Bineînțeles, după titlu, ne așteptam cu toții la o poveste fericită, dar se pare că Marin Preda a dorit să sublinieze alte aspecte. O viață de om trăită după alte reguli, excluzându-le pe cele naturale.

Detalii carte

316562

Ce alte cărți scrise de Marin Preda mai poți recomanda?

Lasă un comentariu mai jos și haide să completăm lista împreună.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. Avatar Dragos
    Reply

    si jurnalul sau merita citit si apoi combinat cu jurnalele lui Eliade , Liiceanu si Mihail Sebastian

POST A COMMENT.