Marin Preda e un scriitor român, de talie internațională, pe care îl admir pentru tot ce a făcut și ce a lăsat posterității, în ciuda crudei sorţi purtată pe umeri. Și totuși mereu cu o poziție dreaptă. Îl citesc și recitesc, de aceea îți las cinci opere de căpătâi care trebuie să existe în biblioteca ta.

1. Viața ca o pradă

1034322Despre operă, însuși autorul notează: „eu nu vreau sa povestesc aici amintiri, ci doar lucruri pe care le contemplu si azi cu un sentiment de neliniste ca s-ar fi putut totuși sa nu aibă loc, si atunci nici lumina care le însoțește azi in amintire sa nu fi existat. „

 

 

 

 

 

 

 

🔥 Viața ca o pradă are reducere pe:

2. Moromeții

316569Eu una, în liceu, m-am îndrăgostit de acest imens roman. Un stil aparte de a așeza cuvintele, de trimiteri și notări. Marin Preda prezintă imaginea în ansamblu a unei lumi, a realității din secolul XX. A conturat o lume exact așa cum a fost, prin ochii lui Ilie Moromete, tipologia țăranului aflat mereu în conflict cu autoritățile, dar și atitudinea sa față de viața de familie.

 

 

 

 

 

 

 

🔥 Moromeții are reducere pe:

3. Delirul

316568Un alt roman scris de Marin Preda pe care l-am citit cu sufletul la gură. O sumedenie de detalii, toate atent selectate, care conturează lumea în care a trăit scriitorul, care din nefericire a lăsat amprente greu de suportat asupra lui.

 

 

 

 

 

 

 

4. Marele singuratic

328858”Roman autobiografic? Întrebat, prozatorul evita să dea un răspuns. Un roman, oricum, în care eroii din Moromeții își dau, parcă, o întâlnire de adio într-un epilog în care au loc iubiri profunde și nefericite, gelozii și crime dostoievskiene, comentarii morale acute și pertinente și analize bune, verosimile, de ordin existential. Este domeniul și stilul în care Preda a excelat totdeauna…“ – Eugen Simion

 

 

 

 

 

 

🔥 Marele singuratic are reducere pe:

5. Cel mai iubit dintre pământeni

316562Și acum îmi aduc perfect aminte de momentul în care am citit acest roman și de prima frază: „Moartea e un fenomen simplu in natura, numai oamenii îl fac inspaimantator.” Bineînțeles, după titlu, ne așteptam cu toții la o poveste fericită, dar se pare că Marin Preda a dorit să sublinieze alte aspecte. O viață de om trăită după alte reguli, excluzându-le pe cele naturale.

 

 

 

 

 

 

 

🔥 Cel mai iubit dintre pământeni are reducere pe:

Ce alte cărți scrise de Marin Preda mai poți recomanda?

Lasă un comentariu mai jos și haide să completăm lista împreună.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023