Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Alexandra Hustiu Bibire: A fost o vreme când îmi plăcea să vorbesc despre mine, mă ajuta să mă ”văd”, să mă cunosc. Acum însă, le dau celorlalți voie să vadă în mine ce vor/pot ei, nu mai țin cu dinții să fiu cunoscută într-un anumit fel probabil pentru că știu că fiecare va vedea în mine ceea ce este el/ea. Eu mie însă, îmi spun că sunt un om care trăiește din inimă, iubește nespus viața, oamenii și ceea ce i se întâmplă acum, că sunt un om vindecat care și-a suflecat mânecile și contribuie la binele comun, la umanitate.

B.N. Ce ne poți spune despre cartea pe care ai scris-o?
A.H.B. Brandul tău personal ești Tu a apărut inițial pentru că, după ce am scris un e-book de Personal Branding, am realizat că aș putea să scriu o carte. Și m-am apucat de ea. Am avut și norocul să fiu sprijinită la vremea aceea (2017) de prietena mea Elena, care a fost lângă mine în cele 11 luni și m-a ținut focusată. Tot suportul ei de-atunci, acum, eu îl dau mai departe. Binele acesta are un efect de bumerang, evident dacă îl alegi.

În 2018 am publicat cartea (self publishing), iar în 2019 i-am atribuit booklet-ul promis – adică un soi de manual de exerciții pe care poți lucra, cu creionul și radiera în mână, până îți aliniezi toate ,,corpurile,,: cel mental, cel fizic, cel emoțional și cel spiritual ca să poți deveni cea mai bună versiune a ta, de unde vei începe să construiești sănătos. În punctul acesta devii și un brand personal pentru că focusul tău este să oferi valoare.

Ambele cărți descriu și povestea mea personală De la a avea la a Deveni, dar te și ghidează cum să o faci pe a ta. Cred cu tărie că avem nevoie de exemple pozitive în societate, oameni asumați, care să arate că se poate și așa. Curat. Și, cu aceeași tărie, cred că Dumnezeu mi-a dat mie misiunea aceasta de a arăta altora că se poate. Și mă bucură reușita fiecăruia dintre noi, cei care am ales acest drum.

B.N. De ce ai ales să scrii această carte?
A.H.B. Inițial, ca să îmi arăt mie că pot. Nu sunt ipocrită de fel. Ba mai mult, cred că cea mai mare dramă a noastră, a românilor, sunt aparențele. Apoi, pentru că era în mine, era o zonă de a mea neexplorată, neexploatată. Ce mi se pare cel mai interesant este că autograful meu de pe cărți, chiar primul autograf, este semnătura mea din copilărie. În calitate de adult am altă semnătură.

Știu că sună ciudat, a fost și pentru mine atunci când am scris primul autograf și semnătura a fost alta. A fost unul din momentele când am simțit nevoia să mă așez căci mi s-a confirmat, încă odată, că există o forță mult mai mare decât noi care așează cumva lucrurile. Astăzi sunt ferm convinsă de asta și doar mă minunez ca un copil mic de fiecare dată.

B.N. Când a început să crească această vocație de a scrie, de a creea?
A.H.B. Creator ești sau nu ești. Este un arhetip, unul din cele 12. Cât despre scris, scriu de mică. M-a tot încercat, cu atât mai mult cu cât sunt introvertită iar scrisul mă ajuta să rămân conectată la realitate.

B.N. Cine a avut rolul cel mai importat în cultivarea pasiunii tale pentru lectură și carte?
A.H.B. Tata. Citea mereu. Avea o bibliotecă impresionantă și își cumpăra mereu cărți. E una din marile moșteniri pe care le-am primit de la el (înțeleg eu acum în calitate de adult). Și nenumăratele jocuri de șah în care am învățat, fără să știu, să fiu strateg. Aș adăuga și creativitatea – și-a construit singur o casă cu etaj, cu o terasă mare, pe care o avem și acum în locul copilăriei noastre (adică la bunici), repara televizoare, m-a învățat să sculptez, să desenez, să gătesc. Multe. De când sunt trează și mai descopăr conștient ceva la mine, realizez câte știa să facă. Este un geniu. Din păcate, unul neînțeles pentru că are .. a beautiful mind.

B.N. Cum începe o zi pentru un scriitor?
A.H.B. Nu știu dacă sunt scriitor. Autor al cărților mele, da. Ce pot să îți spun, acum că public și a treia carte – Antrenează-ți mintea de marketing – că îmi trebuie liniște, meditație și aer curat. Mă conectez la o sursă a mea internă, spirituală fiind aș spune la Spiritul meu, și împreună creăm. Eu scriu, el dictează. Ideile curg pe măsură ce scriu, mă întorc, refac, iar mai vine o idee, iar mă întorc, scriu cuprinsul – mai adaug ceva. Dacă la prima carte am avut nevoie de 11 luni, la a 2-a de 7 luni, la cea a de-a 3-a am ajuns la performanța de 2 luni fără corecturi și grafică de care s-a ocupat colega mea, Corina.

B.N. Pe plan literar, unde te vezi peste 5 ani?
A.H.B. Nu mi-am făcut un plan pentru că mă las ghidată de intuiție. Cumva, știu ce am de făcut pas cu pas. Adică fac un pas și după îmi apare următorul pas. Dar ce simt este că internațional.

B.N. Te-ai gândit până în prezent să renunți la stilul actual de a scrie?
A.H.B. Acum îmi cizelez scrisul tocmai pentru că știu că o să cresc într-atât de mult. Citind un articol din 2014 și unul de acum, îmi dau seama cât de mult am crescut și cât de mult îmi dau voie să fiu cine sunt cu adevărat. Nu mai am filtre, nu mai am măști. Și de fiecare dată când scriu, știu, în sinea mea, că unui om, acea informație îi va schimba parcursul în viață, pentru că mizez pe cea mai mare forță din Univers: liberul arbitru.

B.N. Care este prima reacție a oamenilor când citesc cartea ta?
A.H.B. Este o carte atipică. Pe cât de multă informație este în ea, pe atât de multe emoții simți. Pe cât de tehnică deci, pe atât de emoțională. Ca atare, un wow articulat în felul fiecăruia.

B.N. Când ți-ai dat prima dată seama că există putere în cuvintele tale? Când ai folosit limbajul pentru a obține ceea ce îți doreai?
A.H.B. Există putere în cuvintele noastre, a tuturor. Ca și un ciocan, cu ajutorul cuvintelor construiești sau distrugi: ”întâi a fost cuvântul”. Universul este mental și atunci ce este înmagazinat în minte, devine realitate. Și când folosesc cuvinte mă asigur că au un scop nobil. Chiar dacă nu pare în primă fază, în timp, ajungi să înțelegi rolul lor.

B.N. Cu ce editură ai publicat cartea și de ce ai ales-o?
A.H.B. Am încercat să o public cu o editură și am avut surpriza că editura, după ce am lansat eu cartea, fiind prima carte de Personal Branding din România, să publice alta pe același subiect, la editura lor, pentru că eu nu sunt de acord să renunț la dreptul de autor. M-am bucurat pentru că mi-am dat seama, încă odată, cum m-a protejat Dumnezeu de niște lucruri.

B.N. Care sunt scriitorii români care te-au marcat? Dar cei din literatura universală?
A.H.B. Eliade. Fără doar și poate. Apoi, îmi place Balzac foarte mult, Guy de Maupassant, Robin Sharma. Nu știu, sunt mulți. I-am ales aleator pe aceștia, așa mi-a venit în minte. I-am dat credit fiecăruia, fiecare are stilul lui și îți arată perspectiva aceleași lumi în felul său. Cred că e musai să înțelegi că o carte este o opinie, o perspectivă a cuiva despre ceva/lume, că nu e adevărul absolut, și că trebuie să iei din ea ceea ce îți este ție util în momentul acela.

B.N. Ai o carte pe care o recitești ocazional deși o cunoști pe dinafară?
A.H.B. Singur pe lume. E cartea care pe mine m-a ajutat să conștientizez că și eu sunt singură pe lume, și că, la vremea aceea, cea mai bună prietenă a mea era pisica mea care a stat 18 ani lângă mine.

B.N. Trei cărți pe care oricine ar trebui să le citească și de ce:
A.H.B. Nu sunt în măsură să fac un asemenea top. Fiecăruia o să îi vină ce are nevoie.

B.N. Ce crezi că lipsește pieței de carte din România?
A.H.B. E un subiect la care nu m-am gândit. Focusul meu e întotdeauna pe ceea ce pot face eu, crea eu, ”controla” eu. La lucrurile pe care nu le pot eu schimba nu mă gândesc.

B.N. Care e cea mai mare provocare din viața unui scriitor din România în opinia ta?
A.H.B. Habar n-am. Cred că ar trebui făcut un sondaj în acest sens. Ce pot să îți spun eu personal ar fi că mi-ar plăcea să găsesc o editură cu care să colaborez într-un win win situation pentru ca mesajul meu să ajungă la cât mai multă lume. Pînă la urmă, acesta e rolul unei cărți – să transmită un mesaj.

B.N. Se poate trăi din scris în România?
A.H.B. Nici asta nu știu. Eu sunt încă la stadiul de investiție, dar și cizelare a stilul meu de scris. O iau pas cu pas, sunt fascinată de călătorie. Mă bucură însă și reacțiile unora, am avut niște feedback-uri de pus în ramă.

B.N. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
A.H.B. Pe site-ul meu personal, iar cărțile în www.alexandrahustiu.ro/shop.
Fiind cărți de specialitate, dar și self published, au un preț mai ridicat decât cele care pot fi găsite în librăriile online.

B.N. Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
A.H.B. Tot ceea ce este menit să îți fie dat ție, va veni la momentul potrivit. Inclusiv o carte.