„Arta de a trăi și de a muri” de Osho

de | ian. 22, 2020 | Lumea cărților, Recenzii cărți

Editura ATMAN ne-a încântat în anul 2019 cu o mulțime de titluri noi, titluri printre care se numără și Arta de a muri și de a trăi. Sărbătorind viața, celebrând moartea de Osho!

O carte, sinceră să fiu, care nu-mi spunea prea multe, dar care mi-a atras atenția prin copertă. Eu sunt înnebunită după cărțile care au copertă albă! Le prefer pe acestea, în detrimentul celor realizate pe baza culorilor vii!

Dar lăsând aceste aspecte la o parte, vreau să vă spun că este pentru prima dată când îl citesc pe Osho! Nu l-am citit înainte, pentru că mi se părea mult prea pasionat de spiritualitate, în conformitate cu principiile pe care le urmez eu.

Și, totuși…cum se face că am ales această carte? V-am spus și mai sus, inexpresivitatea copertei este cea care mi-a șoptit…”Acum e momentul! Acum e momentul să-i dai o șansă lui Osho! Este șansa ta să-l descoperi!

Așa am ajuns să iau contact cu volumul de carte Arta de a trăi și de a muri. Sărbătorind viața, celebrând moartea – un volum de carte intrigant prin titlu, cuprinzător prin conținut. O carte pe care am citit-o cu sufletul la gură, întrebându-mă cât de clară a putut fi viziunea acestui autor?

Știu că foarte mulți dintre voi l-ați citit pe Osho și mulți vă doriți să o faceți, dacă nu ați făcut-o! Vă îndemn în viitorul apropiat să-i acordați o șansă! Să nu ă faceți păreri greșite despre operele lui. Să încercați pe propria piele și cu propriile gânduri să pătrundeți printre gândurile unui autor lucid, conștient, dar și precaut!

Arta de a trăi și de a muri. Sărbătorind viața, celebrând moartea – o carte cu o mulțime de citate de interes pentru mine

Vă las mai jos un citat care mi-a accelerat ritmul lent cu care am fost pornită să încep lectura. Căci odată ce am dat de el, am știu că se va lega ceva între mine, o simplă persoană, și această carte care este un adevărat cufăr plin de comori.

Un cufăr care se deschide treptat, ci nu îți dă totul de la început pe tavă! O comoară a prețuirii de sine, dar și a vieții și prezentului față de care, uneori, suntem mult prea imuni.

Viața se întinde pe o perioadă lungă de timp – șaptezeci de ani, o sută de ani. Moartea este intensă pentru că nu este de durată – se petrece într-o clipă. Viața trebuie să acopere o perioadă de o sută de ani sau șaptezeci de ani, nu poate fi atât de intensă. Moartea vine într-o clipă; vine în întregime, nu e bucăți. Va fi atât de intensă, că nu poți să cunoști nimic mai intens. Dar dacă ți-e frică, dacă ai fugit înainte să vină moartea, dacă ai devenit inconștient de atâta frică, ai ratat o ocazie de aur, poarta de aur. Dacă toată viața ta ai acceptat lucruri, când vine moartea, răbdător, pasiv, vei accepta și vei pătrunde în ea fără vreun efort să scapi. Dacă poți intra pasiv în moarte, tăcut, fără vreun efort, moartea dispare.

Profund, aș putea spune! Profund, realistic, cuvinte cu o însemnătate zero pentru alții, dar cu o însemnătate atât de mare pentru mine. Recunosc că mă atrag astfel de subiecte și chiar am realizat că am început să cochetez cu ceea ce ne dezvălui Osho.

Osho este parcă un părinte. Un părinte care știe tot și ne atenționează. Încearcă să ne deschidă ochii prin prisma acestei opere. Însă câți dintre noi îi acordăm atenție și nu considerăm ceea ce spune el pură ficțiune?

Ei bine, și ficțiunea a luat naștere din ceva. Adevărul este stânca de temelie a multor principii. Dacă este adevărul cel care-l călăuzește pe Osho să scrie atât de profund și fără scepticism, vei afla chiar tu.

Osho este cel care rămâne întipărit în mintea cititorilor prin esență și profunzime – să fie adevărat?

Există, de altfel, un capitol în carte, chiar primul. Acesta este intitulat În căutarea nemuririi. Un capitol pe car-l îndrăgesc și-l mai recitesc câteodată. Am folosit multe stickere pentru a mă asigura că nu uit citatele.

Pentru a mă asigura că recitesc ceea ce mi-a atras atenția. Și este atât de plăcut. Este atât de plăcut să intru în contact, din nou, cu un autor precum Osho. Nu prin toate operele lui sau prin tot conținutul cărții, ci doar prin fragmente. Prin fragmente de adevăr cuprinzător, trist, crud și atât de…atât de adevărat!

…adevărul nu este răsplătit în această lume. Dimpotrivă, adevărul este pedepsit într-o mie și una de feluri.

Arta de a trăi și de a muri se dovedește a fi o carte interesantă, dedicată pasionaților care se află în continuă căutare. În căutarea nemuririi, a însmnătății lucrurilor, principiilor, viziunilor.

Dacă sunteți în cutarea unei lecturi lejere, dar totuși plină de înțeles, recomand acest volum cu mare drag! e altfel, îl recomand pentru opozițiile pe care autorul le face. Pentru subiectul dual viață-moarte, dar și pentru ageritatea cu care această carte te lovește încă de la început.

Chiar dacă inițial nu-ți spune prea mult, autorul va ave grijă ca, e parcurs, să te răstoarne din cuibușorul tău și să-ți dea o palmă. O palmă părintească, pentru a te trezi cumva la realitate. Ghidându-se după anumite principii, scoțându-le în evidență prin operele sale atât de cunoscute, Osho reușește, încă o dată, să surprinsă. Reușește să aducă încă un cititor, pe mine, cu picioarele pe pământ. Cu picioarele acolo unde trebuie să fie ele, de fapt!

Fii pregătit și antrenează-ți mintea și sufletul cu lecturi care te pot defini. Iubește tot ceea ce ține de domeniul fantastic și ireal dar permite-ți și să te avânți în lecturi realiste. Lecturi care să-ți ofere posibilitatea de a te cunoaște mai bine.

Prioritizează-te pe tine, dar și principiile după care te ghidezi. Dă o șansă cărții Arta de a trăi și de a muri și spune-mi dacă te-a mișcat!

Moartea este o realitate fundamentală; cimitirul ar trebui să fie exact în mijlocul orașului, astfel încât să fie nevoie ca toată lumea să treacă pe lângă el de mai multe ori pe zi.

O carte despre subiecte controversate, un cumul de asociații între viață și moarte. O carte care dezbate topic-uri intelectuale, dar și spitiruale. Un real deschizător de drumuri care are la baă moartea, viața, credința, precum și alte teme care se pliază perfect pe cele principale deja menționate.

Ia-ți puțin timp și oferă-ți posibilitatea de a intra în contact cu Arta de a trăi și de a muri!

 

Titlu: ARTA DE A TRĂI ȘI DE A MURI
Autor: Osho
An apariție : 2019
Editura: ATMAN
Nr. Pagini: 297
Limba: Română
Gen Literar: Spiritualitate, ezoterism
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1110

Alte recenzii de la Osho:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano
Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano

Ann Napolitano a scris o poveste despre iubire și durere, despre familie și forța ei, despre traume și vindecare, dar mai ales despre schimbare pentru că despre asta este până la urmă viața. Despre schimbare. Este o poveste ce analizează și despică asumarea unor...

5 1 vote
Article Rating
Dana Otet a fost redactor Booknation.ro și a scris 26 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dana Otet aici.
Numele meu este Dana Oțet și cititul face parte din viața mea. În momentul de față nu pot concepe viața fără cărți, de aceea mereu mă voi axa pe ceea ce înseamnă literatură, pe ceea ce înseamnă citit. De asemenea, pasiunea mea se manifestă și prin scris. Alături de cei de la BookNation am învățat ce înseamnă o echipă.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments