Rezumat O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Comentariu pe articole - -

Coordonator: Traian Cornel Briciu   Autori: Roxana Dan, Andreea Danciu, Raluca Ioana Orza, Ana-Maria Puiu, Stela Stoicescu   In orice sistem de drept, finantarea justitiei face obiectul unor dezbateri care depasesc adesea sfera domeniului juridic.
Citește tot rezumatul cărții O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Comentariu pe articole... Justitia este gratuita, dar nu se poate desfasura fara resurse financiare! De aici, dificile si interminabile discutii despre cum este mai bine: fara taxe, taxe proportionale cu valoarea obiectului cererilor sau  taxe preponderent forfetare? Sau poate cel mai bine ar fi ca toti cetatenii sa plateasca o contributie pentru justitie asa cum se plateste, spre exemplu, si contributia la fondul de sanatate, aceasta urmand sa acopere anumite pachete de servicii juridice oferite de avocati, dar si riscul costului anumitor tipuri de procese sau chiar a oricarui proces! Dupa cum se poate observa, taxele judiciare de timbru reprezinta o tema care poate fi abordata in planuri diferite: sub aspect social, fiscal sau procesual.   Lucrarea de fata are ca obiect abordarea aspectelor de ordin procesual prezente in sfera legislatiei taxelor judiciare de timbru. Departe de a reprezenta o activitate de ordin administrativ, asa cum era tratata initial sub imperiul legislatiei anterioare Legii nr. 146/1997 (Decretul nr. 199/1955 si Instructiunile Ministerului Finantelor nr. 1711/1960), stabilirea taxelor judiciare de timbru reprezinta astazi o activitate juridica adeseori complexa. Ea implica aprecierea naturii juridice a cererilor sau evaluarea unor notiuni juridice care uneori au continut fluctuant, precum caracterul evaluabil al unei cereri, determinarea valorii obiectului cererii, intoarcerea executarii, despagubiri decurgand din cauze penale, venituri publice, cereri cu finalitate diferita etc. Chiar si numai din aceasta scurta si incompleta enumerare, se impune concluzia ca legislatia taxelor judiciare de timbru nu poate fi abordata empiric, ci presupune o analiza sistematica, cu valorificarea jurisprudentei instantelor romane si internationale.   Lucrarea isi propune sa vina in sprijinul practicienilor dreptului, aducand sub un numitor comun jurisprudenta culeasa si doctrina relevanta in domeniul de referinta, trecute prin filtrul autorilor. Se doreste a fi un instrument util, in conditiile in care identificarea jurisprudentei in materia taxelor judiciare de timbru intampina dificultati din cauza ca multe chestiuni sunt rezolvate in incheieri intermediare, care scapa sistemelor de cautare, sau pentru ca volumul spetelor identificate nu este proportional cu relevanta acestora. In calitate de  coordonator al lucrarii si deopotriva in numele colectivului de autori, am speranta ca, dupa parcurgerea lucrarii, cititorii vor gasi informatiile utile pentru formarea propriei opinii juridice. - Prof.dr. Traian C. Briciu Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Comentariu pe articole?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Comentariu pe articole și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ