Rezumat Sevele culturii - Gavril Cornutiu

    "În continuarea reflecțiilor asupra zbuciumatei noastre istorii din Moștenirea regatului dacilor și efortul de punere a ei pe catafalc, d. Gavril Cornuțiu își extinde cugetările asupra spiritualității universale, cu observații absolut deschizătoare de perspective.
Citește tot rezumatul cărții Sevele culturii... E surprinzător cât de profunde pot fi unele fraze ale adevărate nuclee de gândire, ce sintetizează posibile tomuri de sine stătătoare. într-o vreme, când faptul divers tinde să cucerească atenția generală, autorul ne îndeamnă să medităm asupra esențelor și să sugerăm în loc de a descrie." - I. Oprișan     Fragment din volumul "Sevele culturii" de Gavril Cornuțiu:     “142.     Ținta istoriei este viitorul. Dacă rădăcina istoriei este trecutul, fructul său este viitorul.     143.     Ca să fii fericit în viață trebuie să aplici un principu simplu, să te bucuri de ceea ce ai și să nu suferi pentru ceea ce nu ai. Pentru aceasta trebuie întâi să să te bucuri de nimicurile pe care le ai, să înveți să le iubești. Să înțelegi că toate cele pe care nu le ai sunt și ele niște nimicuri, care, însă, nu sunt ale tale.     144.     Societățile, grupurile și familiile, într-un cuvânt Noitățile cooperante sunt cele care au dominat întotdeauna lumea. Noitățile intraconcurente, cele în care relațiile au fost de tip nu competitiv, ci care pe care, au fost întotdeauna cele învinse. Competitiv cooperant, înseamnă tolerant. Competitiv care pe care, înseamnă intolerant.     145.     Așadar „Euripide, reluându-l pe Theognis, spune că ar trebui să-l plângem pe cel care se naște și care este hărăzit atâtor dureri și să-l însoțim cu cântece de bucurie pe cel care a murit și a încetat de a mai suferi" (Robert Flaceliere —Viața de toate zilele în Grecia secolului lui Peridcle - p.291). Așa precum trimiterea ca sol „a celui mai bun" la zei, prin sacrificare, la daci, se aseamănă cu sacrificarea Ifigeniei, tot așa banchetul dacilor la înmormântarea unui om se aseamănă cu îndemnul lui Euripide care reia în sec V I.C, idei mai vechi. Toate aparțin fondului indoeuropean. Astăzi se mai păstrează în folclorul românesc ideea sacrificării celui mai bun în legenda meșterului Manole. Ideea este autohtonă, prin filiație dacică și nu balcanică, așa cum în mod limitat consideră unii comparatiști.” Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Sevele culturii?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Sevele culturii și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Sevele culturii scrisă de Gavril Cornutiu. Sevele culturii a apărut în anul 2017. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2017 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Sevele culturii este editura SAECULUM VIZUAL - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura SAECULUM VIZUAL aici. Cartea Sevele culturii face parte din categoria Dezvoltare Spirituala. Este o carte ușor de citit, are doar 159 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Sevele culturii și, de asemenea, sperăm că autorul Gavril Cornutiu, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
1 secunde