Rezumat Intalniri cu Nicolae Ceausescu - Ion Traian Stefanescu

Un bolșevism întors pe dos, tipic, de altfel, postdecembrismului, a făcut ca perioada Ceaușescu din Istoria României să fie simplificată în chip primitiv pînă la imaginea unor ani de întuneric friguros, în care se mișcau doar umbrele torționarilor cruzi și ale activiștilor analfabeți.
Citește tot rezumatul cărții Intalniri cu Nicolae Ceausescu... Perioada Ceaușescu e însă un fragment de istorie. Altfel spus un fragment de viață. Și, ca orice fragment de viață, perioada Ceaușescu se definește prin complexitate. O complexitate greu, dacă nu chiar imposibil de redus la antiteză Bun-Râu, Alb-Negru. O apropiere minim științifică de acest fragment de Istorie descoperă nuanțe infinite acolo unde bolșevismul întors pe dos vrea să ne convingă c-a fost totuI doar neted. Perioada Ceaușescu a fost complexă mai întîi prin deosebirile însemnate dintre diferitele etape. Una e etapa de început a regimului, zisă de mine drept Primăvară de la București, mai profundă în transformări liberale decît Primăvara de la Praga, și alta, etapa ultimilor ani, marcată de dogmatism, autocrație înăbușitoare și blocarea mecanismelor într-o birocrație de rutină adormitoare. Etapa de început, durînd din 1965 pînă în 1971, se deosebește în ansamblul perioadei Ceaușescu și - dacă nu mai ales - prin promovarea în funcții a unei noi generații de activiști. Sînt toți oameni cu carte, unii umblați prin Occident, deosebiți de vechii activiști, trecuți de Nicolae Ceaușescu pe linie moartă, prin naționalismul românesc opus internaționalismului sovietic. Tineri, ambițioși, formați la Școala pragmatismului, acești activiști pun realitățile înaintea dogmei Păstrîndu-se totuși în interiorul comunismului, pe care nu și-I imaginează altfel decît etern, ei militează pentru un comunism adaptat lumii moderne, pe de o parte național, independent față de Moscova, pe de alta, dispus la reforme în direcția democrației și a respectării drepturilor omului. Între acești activiști, la Ioc de frunte se situează și Ion Traian Ștefănescu. - lon Cristoiu   Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Intalniri cu Nicolae Ceausescu?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Intalniri cu Nicolae Ceausescu și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Intalniri cu Nicolae Ceausescu scrisă de Ion Traian Stefanescu. Intalniri cu Nicolae Ceausescu a apărut în anul 2019. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2019 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Intalniri cu Nicolae Ceausescu este editura MEDIAFAX - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura MEDIAFAX aici. Cartea Intalniri cu Nicolae Ceausescu face parte din categoria Istoria Romanilor. Este o carte groasă - trebuie să îți faci timp pentru ea - are 336 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Intalniri cu Nicolae Ceausescu și, de asemenea, sperăm că autorul Ion Traian Stefanescu, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
1 secunde