Caietul 5 ilustreaza epoca romantica. In ordinea dificultatii progresive incepe cu un "Cantec de leagan" de R. Schumann, urmeaza alte lucrari ale aceluiasi compozitor, apoi compozitii de F. Mendelssohn, Fr.
Schubert, J. Brahms si altii.
Compozitorii romantici largesc cadrul constructiei formelor muzicale clasice. Totodata ei au o preferinta pentru piese de dimensiuni mai reduse cu un caracter intim, rod al fanteziei si al inspiratiei de moment, ca: momente muzicale (Schubert), cantece fara cuvinte (Mendelssohn), ecoseze, intermezzo, scene de copii sau ilustrand natura (scene de padure), arabescuri (Schumann). In epoca romantica apare si titlul de "nocturna", (datorat compozitorului irlandez John Field). Si in piesele de dimensiuni ample compozitorii romantici adopta o mare libertate in desfasurarea discursului muzical.
Dintre piesele reprezentative ale compozitorilor romantici am ales, pe cat posibil, cele mai usoare ca citire, fiind mai accesibile si totusi caracteristice.
Au fost incluse un numar mai mare de piese din "Albumul pentru tineret" de Schumann si din "Cantece fara cuvinte" de F. Mendelssohn pentru a se ajunge la o familiarizare cu muzica de lied. Studierea si interpretarea acestora va contribui la intelegerea unor lieduri cu un acompaniament de o structura instrumentala mai complexa (cum sunt: Dedicatie, Nucul sau unele lieduri din ciclul "Dragoste de poet" de Schumann).
Prezenta compozitiilor de Arenski, Rachmaninov, Reger, Skriabin si Szymanowski reprezinta, prin continutul si forma lor, o continuare a curentului romantic.