În literatura de specialitate se remarcă faptul că, atât în plan intern, cât și în plan internațional, ordinea juridică a reprezentat dintotdeauna un ansamblu de instrumente necesare pentru îndeplinirea obiectivelor urmărite.
În cazul Comunităților Europene (precursoarele Uniunii Europene de astăzi), scopul inițial – păstrarea păcii în Europa, a fost realizat prin intermediul unor organizații internaționale care au avut obiective economice, completate, treptat, cu altele, de natură politică. Sistemul ales de state a fost denumit „integrare” și a fost pus în funcțiune prin intermediul unei ordini juridice proprii, având caracteristici aparte, aplicabile la nivel supranațional și național în modalități care aminteau, potrivit doctrinei în materie, încă de la început de federalism. În acest context, considerăm reprezentative, pentru ceea ce este Uniunea Europeană astăzi și pentru ceea ce își dorește să fie în viitor, cuvintele lui Jose Manuel Durao Barroso, Președintele Comisiei Europene, rostite cu ocazia discursului „Starea Uniunii 2010”: „Secretul succesului Europei este modelul unic comunitar. (…) Europa nu înseamnă numai Bruxelles sau Strasbourg. (…) La urma urmei, suntem cu toții solidari: instituțiile europene, statele membre, regiunile. Uniunea nu își va atinge obiectivele în Europa fără statele membre, iar statele membre nu își vor atinge obiectivele în lume fără Uniunea Europeană.”
DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII DREPTUL UNIUNII EUROPENE SI SPECIFICITATEA ACESTUIA ED.2 - MIHAELA AUGUSTINA DUMITRASCU PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE