Rezumat Polonia In Schimbare - Przemyslaw Szaplinski

Pryemysław Czapliński (n.1962) este profesor la Facultatea de Filologie Polonă a Universității „Adam Mickiewicz” din Poznăń, Polonia. Cunoscut critic și istoric literar, a publicat, printre altele, volumele: Ślady przełomu.
Citește tot rezumatul cărții Polonia In Schimbare... O prozie polskiej 1976 – 1996 (Urme ale perioadei de răscruce. Despre proza polonă 1976-1996), Cracovia, 1997; Nostalgie w prozie lat dziewięćdzieșiątych (Nostalgii in proza anilor nouăzeci), Cracovia, 2001; Świat podrobiony. Krytyka i literatura wobec nowej rzeczywistości (Lumea contrafăcută. Critica și literatura față în față cu noua realitate), Cracovia, 2003; Efekt bierności. Literatură w czasie normalnym (Efectul pasivității. Literatura în vremuri de normalitate, Cracovia, 2004; Powrot centrali. Literatura w nowej rzeczywistości (Reântoarcerea centrului. Literatura în noua realitate), Cracovia, 2007. A fost distins cu mai multe premii, printre altele Meritul Cultural „Gloria Artis”. Polonia în schimbare. Modernitatea târzie și marile noastre narațiuni constituie o reușită analiză a celor mai importante teme și idei în literature polonă din ultimele decenii (1986-2008), repunând în discuție cele trei concepte fundamentale din perioada iluministă (libertate, egalitate, fraternitate) în contextual modernității și al postmodernității. Autorul se oprește asupra umor motive mai puțin abordate în literatură: evreul, femeia, homosexualul, securistul, colaboratorul vechiului regim etc., considerate persoane “ciudate” în mentalul colectiv, trecute sub tăcere sau adeseori discriminate. “Încep cu fraternitatea, deoarece literatura după anul 1989 a tratat libertatea ca fiind dată, iar fraternitatea ca fiind problematică. Revenirea la întrebările cu privire la libertate a condus la noi diagnoze ale puterii, dar și la reînnoirea narațiunii pe tema «Solidarității» ca mișcare socială care a luptat pentru libertate și care nu a elaborat ideea gospodăririi ei. Închei cartea discutând problematica egalității care pare să joace un rol cheie în reflecțiile despre modernitate, devenind totodată un câmp mînat pentru ideile discutate. Societatea care ar dori să abandoneze ideea de rezolvare a inegalității ar trebui să declare cu voce tare indiferență față de ideile solidarismului, iar societatea care va încerca să facă față inegalităților cu siguranță va întâmpina rezistența din partea adepților libertății. Sau afirmăm că suntem, orice s-ar spune, străjeri ai fraților și surorilor noastre, sau recunoaștem că omul este liber”. Przemysław Czapliński Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Polonia In Schimbare?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Polonia In Schimbare și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
Următoarea carte pe care vrei să o citești trebuie să fie Polonia In Schimbare scrisă de Przemyslaw Szaplinski. Polonia In Schimbare a apărut în anul 2015. O mulțime de cărți bune au apărut în anul 2015 (click ca să vezi lista cărților). Editura la care s-a publicat cartea Polonia In Schimbare este editura PAIDEIA - poți vedea lista completă de cărți publicate la editura PAIDEIA aici. Cartea Polonia In Schimbare face parte din categoria Istorie Universala. Este o carte groasă - trebuie să îți faci timp pentru ea - are 408 de pagini. Sperăm să îți placă timpul petrecut lecturând Polonia In Schimbare și, de asemenea, sperăm că autorul Przemyslaw Szaplinski, s-a ridicat la nivelul așteptărilor.

DESCOPERĂ RECENZIILE CĂRȚII POLONIA IN SCHIMBARE PUBLICATE PE BOOKNATION: VEZI RECENZIILE

0 secunde