Cu siguranță că toți cei care citesc articolele de pe booknation.ro sunt adevărați iubitori de carte, care citesc încă de la vârste fragede. Tocmai de aceea am ales să vă vorbesc, cu îngăduința voastră, despre cărțile copilăriei mele, întocmind o listă de zece cărți care mi-au luminat copilăria.

1883_Poza caracter general carti copii - inclusiv categorie

1. Amintiri din copilărie, de Ion Creangă. Această carte ar trebui să fie biblia copilăriei, pentru că întreaga încrengătură de întâmplări cuprinse între coperțile acestei cărți le-am trăit cu toții și cu siguranță că și copii noștri or să le trăiască la un moment dat, asta dacă nu cumva deja au făcut-o.

2.Dumbrava minunată, de Mihail Sadoveanu. Nu ai cum să nu iubești această carte, care împletește inocența sufletului pur cu vremurile de odinioară, când beatitudinea lucrurilor mărunte reușea cumva să îndestuleze sufletele oamenilor.

3. Cuore-Inimă de copil, de Edmondo de Amicis. Pentru cei care nu au avut o copilărie așa cum și-au dorit, această carte este un soi de mană cerească. Răsplata pentru vremurile când pentru a mânca o portocală trebuia să aștepți sărbătorile de iarnă.

4. Sandokan, de Emilio Salagri. Spiritul aventurier al copilului care își redefinea chenarul existenței odată cu fiece îndrăzneală de a descoperii o noă potecă din hățișul nemărginirii bucolice, iubește întreaga colecție cu poveștile nemuritoare ale lui Sandokan.

5. Aventurile lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, de Mark Twain. Asemănător cu cel al lui Ion Creangă, romanul m-a fascinat teribil. Încă mă mai fascinează.

6. Hansel și Gretel, de frații Grimm. Bunica mi-a spus această poveste, în felul ei, de cel puțin un infinit de ori, apoi am citit și cartea. Ador ambele variante.

7. Basmele lui Petre Ispirescu. Când eram mici, eu și frații mei, tata ne povestea ” Prâslea cel voinic și merele de aur”. Curios fiind am citit și basmul, pentru ca mai apoi să citesc absolut toate basmele lui Petre Ispirescu.

8. Winnetou, de Karl May. După ce am citit cartea m-am făcut arcaș, șerpaș, apaș, ghid al propriilor mele aventuri.

9.Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupery. O poveste uimitoare, valabilă pentru absolut orice generație.

10. Basmele lui Mihai Eminescu. Pentru că s-a priceput să strecoare în mine bucuria de a gusta din fiecare felie de viață.

Îndemnați-vă copii să citească, pentru că doar așa se poate dezvolta armonios un suflet blând și adevărat!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023