În ultimii ani, poezia românească s-a bucurat de noi apariții extraordinare. Tot mai mulți cititori, de toate vârstele, își exprimă dragostea pentru poeme, iar editurile au făcut eforturi de a lansa noi volume și colecții de poezii, care să arate publicului că și poezia contemporană românească prezintă interes. Și pe plan internațional poezia contemporană reprezintă un interes în creștere în rândul cititorilor. Chiar anul trecut, scriitoarea de poezii, Louise Glück, a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.
4 volume de poezii lansate recent
Nu mă întrerupe
Cartea aceasta este perfect descrisă de Elena Vlădăreanu: ,,Doamne, a scris fata asta o carte superbă. De mult nu am mai citit o poezie care să-mi placă atât de mult: atât de matură, de profundă, de fucking sexy. Perfectă.”
Cartea a apărut la editura OMG Publishing House.
Sînt alta
Sînt alta de Svetlana Cârstean este un volum de poezii intime, scrise cu atât de multă emoție, încât majoritatea cititorilor se vor regăsi în cuvintele puse laolaltă cu măiestrie de autoare. O pledoarie pentru toate femeile care trec prin schimbări și care aleg să meargă mai departe, indiferent de circumstanțe.
„Dacă aș semna regia unui film după Sînt alta, aș porni de la un anumit cadru: imaginea unei contorsioniste care își exersează mișcările în oglindă, oasele reliefându-se prin piele, frumusețea corpului imun la durere. Despre asta e vorba în noul volum al Svetlanei Cârstean, despre o abordare frontală a propriei identități, despre apropierea de sine prin îndepărtare, despre deteritorializarea traumei și a spaimelor pe care oamenii le poartă cu ei peste tot, oricât de mult s-ar îndepărta, în timp și spațiu, de momentul în care le-au trăit.“ – Anastasia Gavrilovici
Cartea a apărut la editura Nemira.
Alwarda
Ruxandra Novac a revenit în toamna anului 2020 cu un volum de poezii excepțional. Primit foarte bine de critici și de cititori, volumul Alwarda este o colecție de poezii de tip jurnal fantasy, unde emoția este limbajul principal. Fără îndoială, Alwarda a reprezentat cel mai așteptat come back din poezia contemporană românească.
„Noutatea acestui volum e radicală. Ruxandra Novac abreviază și dezvoltă fragmente de limbaj, asumă și externalizează senzații, propune și revocă simboluri spontane cu aceeași naturalețe. Nu-mi amintesc, în ultimele decenii, vreun alt nume care să fi dat, în poezia noastră, sentimentul acut că pune la cale o lume. Nu un artefact, nu o butaforie, nu un terariu. O lume.” – Cosmin Ciotloș
Volumul a apărut în colecția Anansi la editura Pandora M.
Noapte credincioasă și virtuoasă
Cartea Noapte credincioasă și virtuoasă de Louise Glück a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2020 și National Book Award în 2014.
„Aceia dintre noi care scriu cărți vor, cel puțin teoretic, ca ele să ajungă la mulți oameni. Numai că unii poeți nu văd această difuziune în termeni spațiali, ca în cazul unei săli pline de oameni. Ei privesc această transcendere temporal, secvențial, vor să ajungă la mulți cititori în timp, în viitor, dar, într-un mod foarte profund, acești cititori vin doar unul câte unul.” – Louise Glück, fragment din Discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatură
Cartea a apărut anul acesta în colecția Anansi la editura Pandora M.