Recenzie “Ciuleandra” de Liviu Rebreanu

de | mart. 11, 2022 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CIULEANDRA ARE REDUCERE PE:

Aveam de mult timp Ciuleandra la lecturile “trebuie”. Și dacă în anii de școală nu am avut motivația necesară pentru a pune mâna pe carte, îmi pare bine că am găsit-o acum.

Într-un acces de furie Puiu Faranga își sugrumă soția. Aflăm mai apoi că Mădălina era o fată foarte frumoasă, blândă, supusă, care provenea dintr-o familie săracă. În schimb, Puiu era descendent al unei familii boierești, crescut în puf, răsfățat, iubea chefurile și femeile, și nu-și părăsise vechile obiceiuri nici după nuntă.
Este Puiu vinovat și care este cauza acestui omor inexplicabil? Aceste întrebări te vor urmări pe parcursul lecturii. Defapt, întregul fir narativ și intriga operei se concentrează pe cauza omorului.
Lectura de față mi-a trezit un amalgam de sentimente și trăiri. Am început cu o curiozitate acerbă de a descoperi care au fost cauzele care au trezit acest impuls ucigaș în firea lui Puiu. Apoi, curiozitatea a fost transformată în răzvrătire, pentru a trece spre sfârșit la compasiune.
Prin numeroase exemple se pune accentul pe părtinirea față de cei bogați și superioritatea lor asupra celor săraci. În nenumărate rânduri se afirmă, că deși Puiu Faranga și-a omorât soția, nici nu încape îndoială că locul lui nu este la pârnaie printre toți tâlharii și borfașii.
Dezbaterile interioare a lui Puiu mi-a făcut o asociere involuntară cu Raskolnikov al lui Dostoievski. La fel ca și în “Crimă și pedeapsă”, aici avem acea luptă cu propria minte.
Rebreanu te cucerește prin sinceritatea scrierii, prin realismul său și prin personajele sale autentice. Este cu siguranță o operă de o valoare literară incontestabilă. Tind să consider această capodoperă unul dintre cele mai bune romane psihologice din literatura română, cel puțin din ceea ce am citit eu.
Dacă și voi aveți restanță la capitolul acestei lecturi, vă invit să o rezolvați. Veți fi surprinși de asemănarea între acea societate aparent arhaică și primitivă și societatea modernă. Din păcate nu s-au schimbat prea multe…

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CIULEANDRA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: CIULEANDRA
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2019
Editura: CPT
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 950

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 2 ani, 3 luni, 11 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 7 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments