Recenzie “Ciuleandra” de Liviu Rebreanu

de | mart. 11, 2022 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

Aveam de mult timp Ciuleandra la lecturile “trebuie”. Și dacă în anii de școală nu am avut motivația necesară pentru a pune mâna pe carte, îmi pare bine că am găsit-o acum.

Într-un acces de furie Puiu Faranga își sugrumă soția. Aflăm mai apoi că Mădălina era o fată foarte frumoasă, blândă, supusă, care provenea dintr-o familie săracă. În schimb, Puiu era descendent al unei familii boierești, crescut în puf, răsfățat, iubea chefurile și femeile, și nu-și părăsise vechile obiceiuri nici după nuntă.
Este Puiu vinovat și care este cauza acestui omor inexplicabil? Aceste întrebări te vor urmări pe parcursul lecturii. Defapt, întregul fir narativ și intriga operei se concentrează pe cauza omorului.
Lectura de față mi-a trezit un amalgam de sentimente și trăiri. Am început cu o curiozitate acerbă de a descoperi care au fost cauzele care au trezit acest impuls ucigaș în firea lui Puiu. Apoi, curiozitatea a fost transformată în răzvrătire, pentru a trece spre sfârșit la compasiune.
Prin numeroase exemple se pune accentul pe părtinirea față de cei bogați și superioritatea lor asupra celor săraci. În nenumărate rânduri se afirmă, că deși Puiu Faranga și-a omorât soția, nici nu încape îndoială că locul lui nu este la pârnaie printre toți tâlharii și borfașii.
Dezbaterile interioare a lui Puiu mi-a făcut o asociere involuntară cu Raskolnikov al lui Dostoievski. La fel ca și în “Crimă și pedeapsă”, aici avem acea luptă cu propria minte.
Rebreanu te cucerește prin sinceritatea scrierii, prin realismul său și prin personajele sale autentice. Este cu siguranță o operă de o valoare literară incontestabilă. Tind să consider această capodoperă unul dintre cele mai bune romane psihologice din literatura română, cel puțin din ceea ce am citit eu.
Dacă și voi aveți restanță la capitolul acestei lecturi, vă invit să o rezolvați. Veți fi surprinși de asemănarea între acea societate aparent arhaică și primitivă și societatea modernă. Din păcate nu s-au schimbat prea multe…
Titlu: CIULEANDRA
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2019
Editura: CPT
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1706

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Scarred” de Emily McIntire
Recenzie „Scarred” de Emily McIntire

Emily McIntire este o autoare nouă pentru mine, însă talentul ei m-a impresionat și m-a încântat cu ideea de reinterpretare a unor basme sau povești celebre. Evident, îi place mult Dark Romance și fiecare carte are această influență, însă sunt scrise cu o asemenea...

Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu
Recenzie ”Dimineață pierdută” de Gabriela Adameșteanu

Știu că am ajuns târziu la cărțile Gabrielei Adameșteanu, dar ce încântare, ce deliciu, de ce plimbare încântătoare am avut parte printr-un București necunoscut mie, postbelic și demult dispărut, la braț cu Vica, eterna optimistă și luptătoare, prototipul de babă...

Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith
Recenzie „Phantasma” de Kaylie Smith

Deși au trecut doar 3 luni din anul 2025, declar sus și tare faptul că "Phantasma" este cartea mea preferată din acest an. Am rămas cu o super impresie după ce am terminat-o, am fost pur și simplu vrăjită de personaje și sunt complet îndrăgostită de Kaylie Smith și de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments