Cristian Boldor: Self-publishing-ul este foarte cool, însă nu este o “floare la ureche” (interviu)

Cristian BoldorVineri v-am vorbit despre self publishing și v-am promis un interviu cu un tânăr ce a reușit să își publice cartea pe site-ul Amazon. Cristian Boldor, căci despre el este vorba, este una din persoanele cele mai determinate pe care le cunosc – un adevărat exemplu pentru generația noastră.

Cristi a fost tare încântat să își împărtășească experiența “amazoniană” cu noi, deci, dacă vă gândiți la varianta de  self publishing (și nu numai), luați-vă notițe!

 Bună, Cristian! Și mulțumesc că ai acceptat să răspunzi întrebărilor mele. Pentru cei ce nu știu ești unul dintre cei care au reușit să îmblânzească Amazonul. Povestește-ne puțin despre asta… În primul rând aș vrea să știu de ce ai ales varianta asta de a publica și, evident, care a fost cea mai mare provocare?

Buna, Diana. Îţi mulțumesc şi eu pentru şansa de a împărtăşi şi altora din experienţa mea de pe Amazon. Ah, şi nu pot spune că l-am îmblânzit încă, ci mai degrabă învăţ să-l navighez  😀

A fost greu la inceput, e important să recunosc asta. Nu ştiam exact că voi publica pe Amazon, fiindcă analizasem şi metoda tradiţională de a publica – printr-o editură.

Dar, nu am fost convins de ceea ce se oferă, în ziua de azi, pentru scriitorii începatori. Pur şi simplu, nu am vrut să intru într-un contract de câţiva ani şi să mi se limiteze şansele la distribuţie şi flexibilitatea pe care mi-o doream. Pe lânga asta, eu scriu în engleză şi publicul român nu este tocmai grupul meu ţintă. De asemenea, câştigul şi aşa mic pe care îl faci la începuturile carierei de scriitor, este şi mai mic la edituri decât pe Amazon.

Cred că cea mai mare provocare pe care am avut-o, a fost să mă descurc singur cu partea de taxare fiscală. CreateSpace, subsidiara Amazon prin care mi-am publicat eu cartea în format paperback, are un interviu fiscal, în care trebuie să treci nişte date fiscale legate de tine, ca autor-antreprenor să zic aşa.

Ei vor să ştie cât la sută trebuie să îţi tragă din venit, în funcţie de ţara în care locuieşti etc. Sunt multe de vorbit aici, însă ceea ce recomand eu, ca să fie totul mai uşor, este să foloseşti un număr de înregistrare fiscal local – dacă ai PFA sau SRL ar fi şi mai bine, deoarece primeşti un astfel de număr, în urma înfiinţării. Fă puţin research şi apelează la persoane de încredere, care să îţi dea sfaturi mai avizate.

Însă, cel mai important este să te concentrezi pe scris şi pe promovare. Restul va veni de la sine.

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori disponibile pe Booknation.ro

 Care sunt mai exact etapele ce trebuiesc urmate pentru a publica o carte pe Amazon?

Care nu sunt etapele, de fapt?  🙂

Self-publishing-ul este foarte cool, însă nu este o “floare la ureche”. O să ajungi puţin copleşit, la un moment dat. Aşa am păţit şi eu.

Revenind strict la etape, cred că pot scrie, pe scurt, în felul următor:

 1. Să ai manuscrisul final, corectat şi pregătit sufleteşte. Spun şi sufleteşte pentru că ai nevoie să te desparţi oarecum de el. Va merge singur în lume, cu toată educaţia care ai investit-o în el.
 2. Să ai gata pregătită coperta de carte. Citeşte înainte pe CreateSpace să vezi indicaţiile de dimensiuni. Eu am fuşărit asta şi s-a văzut când tot au apărut mici modificări de făcut.
 3. Eu îţi sugerezi să îţi iei numere ISBN proprii. Da, CreateSpace ţi le dă pe gratis, dar asta îţi subminează autonomia şi flexibilitatea de a-ţi vinde cartea unde vrei. Ţi se vor restrânge canalele de distribuţie. Ei decid exact unde îţi va fi cartea vizibilă. Biblioteca Naţională oferă 2 numere ISBN gratis, la autori, odată pe an. Aşa mi-am luat şi eu. E destul de simplu procesul. Da-le un telefon şi vei afla tot ce ai nevoie.
 1. Îţi faci cont pe CreateSpace pentru carte fizică. Îţi faci cont pe Kindle Direct Publishing pentru ebook. Chestia faină pe care o fac cei de la Amazon, fiindcă ambele sunt subsidiarele lor, este să îţi transfere fişierul pdf de pe CreateSpace pe KDP. De acolo încolo mai ai de lucru în diferite progrămele, pentru a-ţi converti cartea în ebook, dacă vrei să o vinzi şi aşa. Oricum, îţi pun la dispoziţie şi un astfel de program pe gratis.
 2. Urmezi paşii de pe CreateSpace. Aproape că îţi dau publicarea pe tavă. Trebuie doar să urmezi paşii şi să completezi nişte câmpuri, să uploadezi cartea şi coperta, iar ei îţi verifică dacă totul este în regulă. Mai există şi forumurile lor proprii, unde poţi cere sfaturi avizate.Sunt multe de vorbit şi aici, însă nu vreau să te împovărez.
 3. Bucură-te de publicare azi, de mâine lucrează la următoarea carte. Dacă crezi că o singură carte te va face milionar peste noapte, te înşeli.

Ca şi self-publisher, tu faci totul, de la scris la promovare. Este un sentiment înălţător de a fi scris o carte, însă nu te opri aici.

Consistenţa este esenţială. Succesul nu trebuie să te plafoneze.

Momente de cumpănă?

Da, au fost momente de cumpănă. De la corectări peste corectări la textul cărţii (am editat prima carte de cel puţin 5 ori – am crezut că-mi scot fire de păr din cap), la ajustări de milimetri ale coperţii să se potrivească cu standardul cerut de ei, la nebuloasa din jurul taxării internaţionale, la ce canale de promovare să folosesc etc.

Dacă e să mă gândesc mai bine, cred că tot procesul a fost un moment de cumpănă. Orice e greu chiar la început. Următoarea dată când voi publica, nu voi fi la fel de confuz şi stresat să îmi duc „puiul” în lume.

Când în sfârșit ai reușit, cum te-ai simțit?angel afterlife

Relaxat, mândru de ce am făcut, dar şi cu gândul că se putea mai repede, dacă aş fi ştiut mai multe lucruri despre procesul de self-publishing. Şi, crede-mă, am citit pe bloguri şi forumuri cum să fac asta, însă lucrurile stau puţin diferit când chiar te apuci serios de treabă.

Sfaturi pentru cei ce vor să pornească în această aventură?

Sunt multe sfaturi pe care le-aş putea da.

Dacă ar fi doar unul pe care să îl dau, este următorul:

Găseşte în tine o pasiune şi perseverenţă legate de scris, pe termen lung. Această calitate se numeşte GRIT, pe care Robin Sharma o promovează. GRIT = pasiune şi perseverenţă, pe termen lung, pentru ceea ce faci. De aceea, voi scrie în continuare la seria de cărţi Angel Afterlife, dar şi la alte cărţi, pe diferite teme.

Alte câteva sfaturi generale legate de scris şi publicarea pe Amazon mai poţi citi şi pe blogul meu.

În concluzie, mă bucur că am parcurs acest drum. Am învăţat multe şi încă mai sunt multe de învăţat şi îmbunătăţit.

Am crescut deodată cu cartea!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Lia
  Reply

  Aş mai adăuga că, Create Space publică la comandă. Deci dacă vrei 1 bucată, una îţi fac şi trimit, ţie, ca autor, la un preţ bunicel, la care însă se adaugă costul imens al transportului până aici. Cu toate că au tipografie şi în UK, pt tine, ca autor, ţi-o tipăresc în America. La calculatorul de pe pagina lor, se adaugă şi TVA-ul nostru, adică al DHL-ului.
  Poţi comanda mai multe exemplare, pe care ţi le distribui în ţară, asta însemnând drumuri la poştă etc.
  Ebook în limba română nu fac încă. Probabil din cauza diacriticelor, nu ştiu.

  În rest da, aşa este cum scrie mai sus: primeşti un format gol de carte, cu margini stabilite, în funcţie de ce ai ales. Cel mai ieftin format (ca preţ de tipărire) este 9/5 inch. A5-ul nostru e mai scump.
  Converteşti textul în pdf, apoi şi coperta. Tot în pdf, cu imaginile la 300 dpi.

  Cartea ţi-o publică pe paginile Amazon, însă transportul este scump. Nu ştiu câţi români preferă să comande o carte de pe Amazon.

 2. Avatar Minodora Cerin
  Reply

  Ce ma bucur ca am gasit articolul asta, caci ma tot intrebam legat de taxele aferente publicarii prin Amazon si nu am gasit pe nimeni care sa imi raspunda, din experienta 🙂

 3. Avatar George
  Reply

  Foarte bun articolul. Şi eu incerc de mult timp sa public o carte pe Amazon, dar cea mai mare piedică in calea publicarii o consider cea referitoare la completarea interviului referitor la taxe pe care il cere Amazon atunci cand iti creezi cont pe site-ul lor inainte de a publica. Pentru un român este greu sa inteleaga toate cerintele din interviul respectiv, tinand cont ca toate datele acelea vor fi transmise IRS(autoritate fiscala americană).
  Nu ar strica sa mai luati un interviu tânărului scriitor, insistand de data aceasta pe intrebari legate de fiscalitate, ce procent din venit ii opreste fiscul american, ce date completeaza in ” end year tax forms”,formularele de taxare pe care toti autorii de pe Amazon le primesc in luna martie in fiecare an, ce taxe plăteşte în România, ce declaratie trebuie completata in fiecare an la Anaf, etc, etc.
  Nu stiu daca veti putea sa mai veniti cu informatii referitoare la cele mentionate mai sus, dar clarificarea acestor lucruri ar deschide oportunitati de publishing pe Amazon a mai multor români ce doresc sa realizeze lucrul acesta.
  Inca o data, felicitări pentru articol.

POST A COMMENT.