Descoperă lumea fascinantă a celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, William Shakespeare. Acest articol dezvăluie detalii uimitoare și curiozități despre viața și opera sa, de la începuturile umile în Stratford-upon-Avon până la triumfurile sale pe scenele londoneze. Vei afla despre talentul său unic în crearea de cuvinte noi, pasiunea pentru teatru și legăturile cu monarhia. Descoperă fapte mai puțin cunoscute și influența sa enormă asupra literaturii și limbii engleze. Un must-read pentru orice iubitor de cultură și istorie literară!

 

  • Tatăl său a avut mai multe locuri de muncă, inclusiv ca vânzător de piele și lână, degustător de bere (pe bune) și confecționer de mănuși, iar familia – toți cinci – locuia deasupra unui magazin de mănuși.
  • Deși William a fost învățat latina la școala locală, ortografia nu făcea parte din lecții și fiecare ortografia cuvintele cum dorea. Shakespeare și-a ortografiat numele în mai multe feluri, inclusiv: Willm Shakp, William Shaksper, Wm Shakspe, William Shakspere și Willm Shakspere!
  • Căsătorit la frageda vârstă de 18 ani cu Anne Hathaway (nu actrița din Vrăjitoarele!), Shakespeare a avut trei copii în trei ani!
  • William nu a fost prea mult pe acasă, deoarece a plecat la Londra pentru a fi actor. Fratele său, Edmund, l-a urmat curând în oraș pentru a face același lucru. Totuși, Will a avut mai mult noroc scriind piese de teatru decât jucând. A învățat repede și a produs tragedii sângeroase, comedii romantice și comedii.
  • Shakespeare a scris cel puțin 37 de piese de teatru în timpul vieții sale, din câte știm noi – ceea ce înseamnă în medie două pe an! A scris, de asemenea, o mulțime de poezii, mai ales poeme numite sonete. Într-un singur an, 1609, a publicat 154 de sonete!
  • Shakespeare a trăit și a supraviețuit unei pandemii, unul dintre numeroasele valuri de ciumă bubonică. Cu toate acestea, din păcate, fiul său Hamnet a murit de ciumă, la vârsta de doar 11 ani. Acest lucru a afectat scrisul lui William, iar teme precum boala, moartea și durerea au fost prezente în multe dintre piesele sale. Deși nimeni nu știe cu certitudine, este probabil ca Shakespeare să fi numit cel mai tragic personaj al său, Hamlet, după fiul său.
  • Îi plăcea să pună glume în piesele sale, chiar și în tragediile sale, și a inventat, de asemenea, fraze pe care le folosim și astăzi, cum ar fi „s-a topit în aer”, „nu am închis un ochi” și „a sparge gheața”.
  • William era foarte îndemânatic în ceea ce privește insultele, evocând niște răutăți feroce, cum ar fi „Ești grasă ca untul”.
  • Pe lângă faptul că era un scriitor creativ, William era un om de afaceri priceput. A fost coproprietar al companiei sale de teatru, Lord Chamberlain’s Men, și al Globe, un teatru exterior construit la Londra în 1599. A deschis chiar și un al doilea teatru, unul elegant, în interior, numit Blackfriars.
  • Succesul continuu al lui Shakespeare a făcut ca, în 1597, să cumpere cea mai mare casă din Stratford-upon-Avon, care avea poate chiar 30 de camere. Șase ani mai târziu, The Lord Chamberlain’s Men au devenit The King’s Men, artiștii oficiali ai noului rege Iacob I al Angliei (și, de asemenea, ai regelui Iacob al VI-lea al Scoției). William ajunsese oficial în mare, iar familiei sale i s-a acordat un blazon special de familie, ceea ce înseamnă că era acum un gentleman.
  • Teatrele erau un lucru nou și interesant în vremea lui Shakespeare. Erau și destul de haotice, cu efecte speciale periculoase. Printre exemple se numărau aruncarea de artificii printr-o trapă din tavan pentru a imita fulgerele și rostogolirea unei ghiulele de tun pe acoperiș pentru a crea sunetul tunetului. Un tun (dar nu o ghiulea) a fost cel care a provocat incendiul de la The Globe în timpul unei reprezentații a piesei Henric al VIII-lea în 1613. Shakespeare a încetat să mai scrie după acest incident și a murit trei ani mai târziu.
  • Shakespeare a avut șapte frați și surori: Joan (n. 1558, a trăit doar 2 luni); Margaret (n. 1562); Gilbert (n. 1566); o altă Joan (n. 1569); Anne (n. 1571); Richard (n. 1574) și Edmund (n. 1580).
  • Shakespeare a părăsit Stratford upon Avon – probabil la sfârșitul anilor 1580 – și a plecat la Londra. Prima mențiune despre William Shakespeare la Londra este că locuia în Bishopsgate în 1596.
  • Puțini sunt cei care știu că, pe lângă numeroasele sale piese și sonete, Shakespeare a fost și un actor care a jucat multe dintre piesele sale și ale altor dramaturgi. Există dovezi că a jucat rolul fantomei din Hamlet și pe cel al lui Adam din As You Like It.
  • Este probabil ca Shakespeare să fi purtat un cercel de aur în urechea stângă – un look creativ și boem în epocile elisabetană și bacoviană.
  • În timpul vieții sale, Shakespeare a devenit un om foarte bogat, cu un portofoliu imobiliar mare. A fost un strălucit om de afaceri – a format o societate pe acțiuni cu actorii săi, ceea ce înseamnă că a luat o parte din profiturile companiei și a primit un onorariu pentru fiecare piesă pe care o scria.
  • Shakespeare a trăit o viață dublă. În secolul al XVII-lea, devenise un dramaturg celebru la Londra, dar în orașul său natal Stratford upon Avon, unde se aflau soția și copiii săi și pe care îl vizita frecvent, era un om de afaceri și un proprietar de proprietăți foarte cunoscut și respectat.
  • Casa familiei lui Shakespeare din Stratford upon Avon se numea New Place. Casa se afla la colțul dintre Chapel Street și Chapel Lane și era cea mai mare casă din oraș la acea vreme.
  • În timpul vieții sale, William Shakespeare și compania sa de teatru au jucat în fața reginei Elisabeta I și, mai târziu, a lui James I, care a fost un patron entuziast al operei sale.
  • Shakespeare a avut legături strânse cu regele James I. Regele i-a făcut pe actorii companiei lui Shakespeare „Grooms of Chamber”, ca răspuns la care Shakespeare a schimbat numele companiei din „Lord Chamberlain’s Men” în „King’s Men”. Noul titlu l-a făcut pe Shakespeare favorit al regelui și foarte solicitat pentru spectacolele de la Curte.
  • La un moment dat, după ce nu a reușit să devină gentleman, William Shakespeare l-a dus pe tatăl său la Colegiul de Arme pentru a-și asigura propriul blazon al familiei Shakespeare. Stema era o suliță galbenă pe un scut galben, cu inscripția latină „Non Sans Droict”, sau „Nu fără drept”.
  • La moartea sa, Shakespeare a făcut mai multe donații către diverse persoane, dar și-a lăsat averea fiicei sale, Susanna. Singura mențiune a soției sale în testamentul lui Shakespeare este: „I gyve to my wief my second best bed with the furniture” – în traducere ”Îi dau soției mele al doilea cel mai bun pat cu mobila”.
  • Înmormântarea lui William Shakespeare la Biserica Sfânta Treime din Stratford upon Avon este documentată ca fiind la 25 aprilie 1616. În conformitate cu tradițiile vremii, este probabil ca acesta să fi fost înmormântat la două zile după moarte, ceea ce înseamnă că Shakespeare a murit probabil pe 23 aprilie 1616 – când a împlinit 52 de ani. Alte surse spun că ar fi murit chiar de ziua sa de naștere, dar fără un act oficial de naștere, nimeni nu poate fi sigur.
  • Shakespeare a scris un blestem pentru mormântul său, sfidând pe oricine să-i mute trupul din acel loc de odihnă finală. Epitaful său a fost:

„Prieten bun, de dragul lui Iisus, abține-te,
Să sapi în țărâna închisă aici:
Binecuvântat să fie omul care cruță aceste pietre,
Și blestemat să fie cel care-mi mișcă oasele.”

  • Deși catolicismul era efectiv ilegal în timpul vieții lui Shakespeare, arhidiaconul anglican Richard Davies din Lichfield, care l-a cunoscut, a scris la ceva timp după moartea lui Shakespeare că acesta a fost catolic.
  • Apoi, în 1592, a apărut brusc la Londra ca actor și dramaturg. Dar bietului William nu i-a fost ușor – rivalii săi invidioși, cunoscuți sub numele de „University Wits”, i-au criticat și și-au bătut joc de opera sa. Un scriitor, Robert Greene, l-a numit „un corb parvenit”!
  • William făcea parte dintr-o trupă de teatru numită Lord Chamberlain’s Men, care juca în mod regulat într-un loc numit „The Theatre”. Dar, după o dispută cu proprietarul, au demontat clădirea, au reconstruit-o peste râu și au numit-o Globe.
  • Un teatru mare, în aer liber, Globe găzduia oameni din toate categoriile sociale, ceea ce înseamnă că oricine putea urmări un spectacol. Dacă erai sărac, nu-ți puteai permite decât bilete la parter, unde nu existau scaune și erai expus la frigul, vântul și ploaia care intrau prin partea superioară deschisă. Dacă erai bogat, îți puteai permite să stai în galeriile acoperite de la nivelul superior, pe un scaun confortabil – departe de oamenii săraci și urât mirositori de dedesubt!
  • Piesele lui Shakespeare aveau sigiliul regal de aprobare. Atât regina Elisabeta I, cât și Iacob al VI-lea al Scoției și al I-lea al Angliei angajau adesea compania lui Shakespeare pentru a veni să joace la curtea regală.
  • Piesele de teatru din vremea lui Shakespeare erau diferite de cele de astăzi. Nu existau actori femei (rolurile femeilor erau jucate de bărbați!), iar publicul putea fi foarte gălăgios. Strigau, huiduiau și chiar aruncau cu mâncare în actorii care nu le plăceau!
  • Piesele de teatru de la Globe prezentau o mulțime de efecte speciale interesante, cu trape, actori ridicați pe cabluri, fum, foc și chiar tunuri! Dezastrul a lovit în 1613, când un foc de tun a dat foc acoperișului Globe și l-a incendiat! Nu după mult timp, Shakespeare s-a retras din teatru.
  • Singurul lucru pe care Shakespeare i l-a lăsat soției sale prin testament a fost al doilea cel mai bun pat din casă. În testamentul său scrie: „Îi las soției mele al doilea cel mai bun pat al meu, împreună cu mobila”. „Mobila” se referă la lenjeria de pat.
  • Una dintre rudele lui Shakespeare a fost executată. Edward Arden, un văr al mamei lui Shakespeare, a fost arestat pentru că ar fi complotat împotriva reginei Elisabeta I, deși nu existau dovezi clare că ar fi fost implicat cu adevărat. A fost apoi întemnițat în Turnul Londrei și executat.
  • A-l numi pe Shakespeare un dramaturg elisabetan este de fapt incorect. Majoritatea pieselor sale au fost scrise după moartea reginei Elisabeta I, ceea ce îl face un scriitor bacovian.
  • Shakespeare părea să fie pasionat de un anumit tip de moarte – sinuciderea. De fapt, sinuciderea apare de 13 ori în piesele shakespeariene.
  • Două dintre piesele lui Shakespeare au fost traduse în Klingoniană, limba creată pentru serialul SF Star Trek. Puteți citi Hamlet și Mult zgomot pentru nimic în această limbă fantastică.
  • Lunile care se învârt în jurul planetei Uranus poartă în mare parte numele unor personaje din piesele lui Shakespeare, printre care Oberon, Ariel și Julieta.
  • Shakespeare a făcut să fie schițat un poem pe mormântul său din Biserica Trinity, Stratford-upon-Avon. Acesta spune că oricine îi va muta oasele va fi blestemat. În consecință, mormântul său a rămas neatins din 1747.
  • Una dintre piesele lui Shakespeare a fost complet pierdută în istorie. Există dovezi că a scris o piesă numită Cardenio, care a fost jucată în Anglia, dar nu există nicio copie cunoscută a piesei.
  • Shakespeare nu a publicat niciodată niciuna dintre piesele sale. Din fericire, prietenii săi John Heminges și Henry Condell au făcut-o postum și au salvat lumea teatrului.
  • A încetat să mai scrie piese și s-a orientat spre sonete doar pentru că ciuma a făcut ca toate teatrele să fie închise. Poate că am putea spune că ciuma nu a fost atât de rea până la urmă?
  • Shakespeare a fost de fapt foarte bogat și a deținut o mulțime de proprietăți.
  • În timpul vieții lui Shakespeare, femeile nu aveau voie să joace pe scenă, era ilegal!
  • Teatrul Globe, construit de Shakespeare, a ars din temelii și reconstruit în anul următor.
  • Singura scriere care a fost mai citată decât Shakespeare este Biblia.
  • Shakespeare iubea păsările și a făcut referire la ele de 600 de ori în piesele sale. Iubea și câinii, iar în piesele sale există 200 de referiri la câini.
  • Lui Shakespeare îi plăcea să inventeze cuvinte, iar unele dintre ele le folosim și astăzi, cum ar fi ”eyeball”. Shakespeare a inventat un total de 420 de cuvinte. Mulțumită lui Shakespeare, avem cuvântul „asasinat”.
  • O singură piesă scrisă de Shakespeare a avut loc în Anglia, și aceasta a fost Nevestele vesele din Windsor.
  • Shakespeare a folosit cuvântul dragoste de peste 2.000 de ori în operele sale. Numai în piesa sa Romeo și Julieta, cuvântul dragoste apare de 150 de ori.
  • Piesele lui Shakespeare au influențat mai multe filme de la Hollywood. West Side Story este bazat pe Romeo și Julieta.
  • Compania de teatru a lui Shakespeare nu juca duminica.
  • Julius Ceasar a fost prima piesă jucată la Teatrul Globe al lui Shakespeare.
  • Piesele lui Shakespeare aveau teme comune: dragostea, puterea și politica, identitatea, răzbunarea, aparența versus realitate, soarta și liberul arbitru, nebunia și sănătatea mintală.
  • Cea mai scurtă piesă a lui Shakespeare este Comedia erorilor, care are aproximativ 1.770 de rânduri. În timp ce cea mai lungă piesă a sa este Hamlet, care are 4.042 de rânduri. De asemenea, Hamlet conține 30.557 de cuvinte.
  • Piesele lui Shakespeare au fost traduse în peste 100 de limbi.
  • „Honorificabilitudinitatibus” este cel mai lung cuvânt din toate piesele lui Shakespeare. Înseamnă „onorabilitate glorioasă invincibilă”.
  • Shakespeare nu a frecventat niciodată o universitate.
  • Există superstiții în jurul piesei Macbeth, iar oamenii nu vor rosti acest nume într-un teatru crezând că va aduce ghinion. Se zvonește că vrăjitoarele au aruncat un blestem asupra piesei Macbeth, deoarece ele susțin că are o vrajă reală scrisă în piesă.
  • Într-unul dintre portretele lui Shakespeare, acesta este înfățișat cu un cercel în ureche.
  • Compania de spectacol a lui Shakespeare se numea Lord Chamberlian’s Men.
  • Există oameni care cred că Shakespeare nu și-a scris propria piesă.
  • Shakespeare a colaborat cu alți autori la unele dintre operele sale.
  • Shakespeare a inventat multe cuvinte, dar și nume. Lui i se atribuie numele Jessica, Imogen, Miranda și Olivia.
  • Shakespeare era adesea numit „Bardul”, ceea ce înseamnă poet.
  • Sunt șapte ani, din 1585 până în 1592, în care Shakespeare dispare din orice document istoric.
  • Ultima piesă a lui Shakespeare, The Two Noble Kinsmen (Cei doi nobili neamuri), a fost scrisă când avea 49 de ani.
  • Se spune că una dintre cele mai exacte reprezentări ale chipului lui Shakespeare se află în Biserica Sfânta Treime din Stratford.
  • Piesa preferată a lui Abraham Lincoln era Macbeth și, în mod ironic, cel care l-a asasinat pe Lincoln jucase rolul principal înainte.
  • Shakespeare a scris comedii, tragedii și istorii. Richard al II-lea și Regele Ioan sunt singurele două piese ale lui Shakespeare care au fost scrise complet în versuri. Celelalte piese ale sale sunt un amestec de versuri și proză.
  • O transcriere a pieselor lui Shakespeare a fost scrisă la șapte ani după moartea sa. Între 1592 & 1594, toate teatrele de teatru din Londra au fost închise pentru a preveni ca locurile aglomerate să răspândească epidemia de ciumă. Deoarece nu exista cerere pentru piese de teatru, Shakespeare a scris poezie în această perioadă.
  • Shakespeare a scris într-un stil numit pentametru iambic, despre care se spune că seamănă cu bătăile unei inimi.
  • Shakespeare era cunoscut pentru faptul că scria femeile din piesele sale ca fiind bărbați puternici și provocatori, ceea ce nu era ceva obișnuit la acea vreme.
  • Romeo și Julieta lui Shakespeare este considerată una dintre cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile. Au fost realizate 36 de filme despre Romeo și Julieta.
  • Dacă se întâmplă să citiți o piesă de Shakespeare, veți observa că acestea sunt scrise în versuri cu rimă.
  • Peste 400 de versiuni ale spectacolului Visul unei nopți de vară au fost produse pentru televiziune.
  • Shakespeare și-a luat materialul din evenimente din istorie și din povești din alte țări.
  • Cuvântul „Bardolatrie” a fost creat de George Bernard Shaw; acesta face referire la respectul pe care mulți victorieni îl aveau pentru orice lucru Shakespeare.
  • Chiar dacă Shakespeare este cunoscut ca fiind un dramaturg elisabetan, majoritatea pieselor sale au fost scrise în perioada bacoviană.
  • Un număr mare de piese ale lui Shakespeare au fost relatări dramatizate ale unor evenimente istorice. În plus, el scria pe baza unor povestiri ale unor scriitori clasici precum Plutarh și Holinshed.
  • La vremea respectivă, Macbeth a fost nepopulară din cauza trimiterii sale la vrăjitoare, care a creat teamă în Evul Mediu. Există încă o superstiție îndelungată în teatru de a rosti numele „Macbeth” cu voce tare.
  • Nu există niciunul dintre manuscrisele originale ale lui Shakespeare, deoarece au fost scrise rapid pentru reprezentarea pe scenă.
  • Pe piatra funerară originală a lui Shakespeare, acesta era reprezentat ținând în mână un sac de cereale. Cetățenii din Stratford au înlocuit sacul de cereale cu o pană de scris în 1747.
  • Poetul romantic John Keats a păstrat o sculptură a lui Shakespeare lângă biroul său. Speranța sa era că aceasta îi va inspira propria creativitate.
  • Una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale lui Shakespeare îl înfățișează pe dramaturg cu un cercel de aur în urechea stângă. Acesta era un look creativ și boem în epocile elisabetană și bacoviană.
  • La o lună după ce și-a semnat testamentul, Shakespeare a murit – deși se descria ca fiind „perfect sănătos”.
  • Mulți oameni sunt sceptici cu privire la faptul că Shakespeare a fost cu adevărat autorul pieselor care îi sunt atribuite.
  • În afară de registrele bisericești și documentele legale, majoritatea aspectelor legate de viața lui Shakespeare sunt circumstanțiale și nu se știe nimic cu certitudine.