Cu Georgiana Drăgan am făcut cunoștință prin intermediul cărții ei, Goana după iluzii . Cartea mi s-a părut tare interesantă, iar Georgiana – un om care are ceva de spus așa că, prin intermediul prietenilor de la editura ePublihsers am reușit să intru în legătură cu ea pentru un mic interviu!
Bună ziua, Georgiana, și mulțumesc că ai acceptat să îmi acorzi acest interviu! Pentru început aș vrea sa le spui cititorilor GoodRead cine a fost Anca Georgiana Drăgan și cine este acum.
În trecut, Georgiana Drăgan nu era decât o consumatoare de droguri, fără scăpare… Catalogata de mulți drept irecuperabilă, blamată de familie și prieteni, un om lipsit de orice picătură de speranță… În cele din urmă, eu însămi ajunsesem să cred că voi sfârși călătoria vieții rămânând o drogată ce a trăit degeaba…
Astăzi Georgiana Drăgan este o persoană complet nouă. O persoană care a depășit dependența de droguri, care a scris o carte pe această tema și care încearcă acum să-i ajute pe cei care încă se confruntă cu aceasta dependență. De asemenea, pe plan personal viața mea este complet transformată. M-am căsătorit cu un om minunat, am reînnodat relația cu familia mea, am un loc de muncă bun și îmi pot împlini pasiunea de a scrie. Dumnezeu chiar a fost bun cu mine!
Adesea, consumatorii de droguri sunt blamați. Cât de ușor e să cazi în această patimă?
Este foarte ușor să cazi în patima drogurilor, uneori chiar prea ușor… Am prieteni jurnaliști, medici, jandarmi, polițiști, muncitori pe șantier sau cu alte job-uri, care au fost sau încă sunt consumatori de droguri. Din păcate drogurile nu au favoriți, nu aleg pe cineva în mod deosebit, pur și simplu oricine poate fi atins de ele. De aceea contează foarte mult prietenii pe care ni-i alegem, anturajul în care umblăm, locurile pe care le frecventăm și cât de mult ne lăsăm mânați de curiozitate. Drogurile apar parcă în viața omului atunci când este cel mai vulnerabil, fără să te anunțe, fără să-ți ceară permisiunea. Pur și simplu îți invadează viața și este foarte greu să le mai dai afară din ea. Astfel încât, în societatea de astăzi, când dorința de libertate a atins limite extreme, este destul de greu să stai departe de droguri, mai ales când sunt prezentate ca fiind ceva cool și îți vor oferi senzații tari, de nedescris! Și pentru că se pune mai mult accent pe părțile lor pozitive, tinerii din ziua de azi, din dorința de a fi cât mai nonconformiști, acceptă foarte ușor “să se joace cu focul”, fără să anticipeze însă, cât de grav îi poate “arde” acest “joc”
Cum a fost drumul către eliberare?
Drumul către eliberare a fost destul de complex… Uneori dureros, alteori plăcut… Uneori anevoios, alteori lin… A trebuit să îmi accept trecutul, să mă iert pentru toate greșelile făcute și sa-i iert pe cei care mi-au greșit. Mai ales la început, când am hotărât să mă las de droguri, a trebuit să-mi înfrânez fiecare dorința de a mă întoarce înapoi! Fiecare gând de a a ceda din nou tentației! Dumnezeu însă mi-a dat putere întotdeauna să merg mai departe. Nu a fost ușor, însă a meritat tot efortul! Datorita curajului de a merge mai departe de fiecare dată când îmi venea să cedez, astăzi pot spune că sunt o persoană cu adevărat liberă de dependența de droguri!
În drumul spre eliberare, m-a ajutat foarte mult dragostea și acceptarea celor din jur. Am găsit ajutor în cadrul “Fundației Mâna Deschisă”, un Centru residențial din România, care ajută fete cu probleme de dependență. Prin intermediul oamenilor minunați care lucrează acolo, care mi-au fost alături în toate momentele grele, pe care practic le-am depășit împreună, viața mea a dobândit din nou sens. Sfaturile lor, dragostea lor, încurajările lor, chiar și mustrările lor, m-au ajutat în drumul spre maturizare și schimbare!
În ce moment ți-a venit ideea de a scrie o carte?
În timp ce încă eu consumam droguri, mi-au fost dăruite trei cărți, ale unor autori care, ca și mine, fuseseră dependenți de droguri și reușiseră să se oprească. Acum aveau o viață complet transformată. Citind poveștile lor, am găsit în sfârșit speranța pentru problema mea. De asemenea, mi-am dat seama că în România nu exista o carte pe aceasta tema; o carte cu mărturia unui dependent de droguri care a reușit să-și schimbe viața și m-am hotărât să scriu eu una!
Te-a marcat în vreun fel scrierea cărții tale, „Goana după iluzii”?
Pot spune că m-a marcat, în sensul că m-a ajutat foarte mult în drumul către vindecare. Cu ajutorul cărții m-am putut întoarce în trecut, am putut ierta, m-am putut elibera de toată durerea simțită atunci și am devenit persoană care sunt astăzi. Am avut nevoie de foarte mult curaj să fac asta, să devin vulnerabilă în fața oamenilor, prezentându-le cele mai întunecate momente ale vieții mele, însă am știut întotdeauna că doar fiind foarte sinceră și autentică voi câștiga încrederea celor ce vor citi această carte.
La un moment dat spuneai că filmul vieții tale s-ar numi „Viața fără direcție”. Mai e valabil acest titlu acum?
Acest titlu nu mai este valabil, deoarece Dumnezeu a dat sens și direcție vieții mele! Acum știu cine sunt, am țeluri precise și o dorință acerbă de a face lucruri cât mai multe valoroase. Viața mea s-a schimbat în totalitate într-un mod minunat. Sună ciudat, dar am ajuns să “mă bucur” de trecutul meu, pentru ca m-a făcut să prețuiesc atât de mult prezentul.
O întrebare ce poate a devenit clișeu: ce sfat ai da tu celor ce aleargă după iluzia de libertate dată de droguri?
“Prețul eșecului este mai mare decât prețul succesului!” Le-aș propune un pariu celor care vor să încerce drogurile: Dacă trăiești această viață fără să fi încercat drogurile, nu pierzi nimic! Din contră: trăiești liber, nu irosești bani, nu îți pierzi sănătatea, nu îți asumi riscul de a deveni dependent. Dacă totuși crezi că ești mai puternic decât alții, le poți încerca… Dar trebuie să știi de la început un lucru foarte clar: îți asumi riscul de a pierde totul! Depinde acum de fiecare, cât de mult vrea să parieze cu viața. Iar dacă vei auzi păreri de genul “O viață ai, trebuie să le încerci pe toate!”- încearcă să nu pierzi esența acestei fraze: DOAR O VIAȚĂ AI! Dacă pe aceasta o irosești din păcate nu vei mai avea o alta, în care să poți îndrepta lucrurile…
Planuri, idei, speranțe…
Pe plan profesional – scrierea mai multor cărți, printre care: “Proiectul 3D- Deciziile determină destinul”- ce va fi o carte de benzi desenate pe care o vom folosi în școli și licee, pentru a preveni traficul de persoane și exploatarea sexuală. În câteva luni voi lansa și primul volum de poezie creștină, cu titlul “Dragoste de Dumnezeu”, iar cel mai târziu anul viitor voi lansa o noua carte: “Zbuciumul interior, jos măștile!” ce va porni de la tematica: “Oamenii nu sunt întotdeauna ce par a fi.”
Îmi doresc foarte mult să pot duce mesajul speranței cât mai multor tineri prinși în robia drogurilor. De asemenea, mi-ar plăcea ca pe viitor să deschid un “Centru de zi” pentru dependenți, unde aceștia să poată găsi înțelegerea, aprecierea și dragostea de care au nevoie.
Speranțe: Că voi avea o familie numeroasă; că voi scrie multe cărți; că mulți oameni vor fi atinși de mesajul cărții “Goana după iluzii” și multe vieți vor fi schimbate datorită ei.
Mulțumesc, Georgiana pentru acest interviu ce trebuie pus în gând și în suflet! Mult succes în tot ceea ce vei întreprinde!