Î: Ne-ar face o mare plăcere să descoperim cine este autoarea Cristina Sorina Popa.
R: Bună ziua, dragii mei.
Mă bucur să vă am din nou alături.
Am stat împreună de vorbă în vară și mi-a făcut o deosebită plăcere să vă pot povesti despre mine, despre cărțile și pasiunile mele. Puteți găsi interviul din vară AICI.
Față de starea artei din vară, când aveam o carte publicată: Două povești care au vrut să stea împreună și alte două în pregătiri pentru publicare, între timp, au văzut lumina tiparului cărțile Despre altruism cu Ursuleață și prietenii ei și Așii IT de mici se cresc.
Î: Cum a fost să scrii și să publici o carte despre altruism?
R: Dorința de a scrie despre altruism a venit dintr-o nevoie și anume nevoia observată la generația tânără, de a fi mai deschisă spre a face gesturi de bunătate, de a oferi cu dragă inimă.
Cred că tuturor părinților le este cunoscut clasicul „e a meu”. De-abia încep cei mici să vorbească și toate sunt „aie mele”. Observăm cât de greu le este să împartă, să facă gesturi frumoase către ceilalți. Le vine nenatural, greu, peste mână. Sunt multe studii științifice care vin să afirme că altruismul este înnăscut, dar ce se poate observa în parcuri, în casele cu micuți, în grădinițe și școli este că altruismul se deprinde în timp.
De aceea cartea vine în întâmpinarea acestei nevoi și oferă mecanisme de a ajuta copiii să asimileze calități necesare traiului în societate: altruismul, prietenia, recunoștința.
Î: Cum a fost să abordezi un subiect atât de tehnic, precum domeniul IT?
R: În cartea „Așii IT de mici se cresc” abordez două perspective care mă definesc: perspectiva inginerească, tehnică, axată pe găsirea de soluții și însușirea de noțiuni noi, dar și perspectiva artistică care vine cu un limbaj accesibil, jucăuș, ritmat și vioi și imprimă eficient noile informații, făcându-le ușor de accesat în viitor, când va fi nevoie de ele.
Fiind de meserie inginer software, mi-a plăcut să îmbin utilul cu plăcutul și să ofer generației tinere o modalitate accesibilă de a înțelege ce se află în spatele ecranelor cu care majoritatea este deja obișnuită să interacționeze.
Î: Cui îi sunt predestinate cărțile tale?
R: Cartea Despre altruism cu Ursuleață și prietenii ei se adresează copiilor de grădiniță, preșcolari și școlari, dar și părinților și tuturor celor care doresc să-și reamintească momentele încântătoare, pline de candoare și bucurie ale unei copilării lipsite de griji, în care timpul curgea prietenos, molcom, pentru a ne permite să întipărim momente prețioase în suflet și în minte.
Cartea Așii IT de mici se cresc se adresează în principal copiilor, dar și oricărei persoane care a folosit măcar o dată în viață un dispozitiv inteligent, ca de exemplu: smartphone, tabletă, laptop, consolă de jocuri video, etc și care este curioasă să afle principiul de funcționare a acestora.
Î: Ce reacție au avut cititorii la cartea Despre altruism cu Ursuleață și prietenii ei?
R: Cititorii adulți au savurat imaginile și le-au îndrăgit la prima vedere. Pentru ei cartea devine o ancoră către amintirile fericite ale propriei copilării.
Cititorii copii admiră personajele și gesturile lor, se identifică cu ele și învață să se comporte ca ele, preiau atitudini și comportamente benefice.
Î: Te identifici cu vreunul dintre cele 4 personaje din cartea despre altruism? Dacă da, cu care dintre acestea?
R: Copila mea și-a dorit să se identifice cu Mieluța, un personaj blând, sensibil, gingaș.
Eu îmi doresc să mă identific cu Ursuleață, mai ales în gestul curajos de a dărui propriile bunuri, spre a face un bine celorlalți. Este un gest care aduce multă satisfacție și eliberare de atașamentul către obiectele neînsuflețite. E multă psihologie în spate, dar concluzia este că oferind bucurie celorlalți îți oferi bucurie ție.
Î: Cum ai descrie printr-un cuvânt cartea cu Ursuleață și de ce?
R: Un cuvânt potrivit ar fi: altruism, după cum o spune și firul epic și însuși titlul cărții.
Î: Ce vrei să educi în cititori prin scrierile tale?
R: În primul rând calități necesare unei vieți împlinite în societate, alături de oameni. În al doilea rând vreau să prezint termeni utili și cunoștințe atât tehnice cât și non-tehnice, pe care cititorii să le preia și să le asimileze cu ușurință, pentru propriul beneficiu.
Î: Lucrezi la o carte nouă în prezent?
R: Aș putea spune că da. Sunt în permanent contact cu latura mea creativă și lucrez în permanență la ceva nou 😄😊 Nu dau încă detalii. Sunt și eu foarte curioasă legat de cum va evolua.
Î: Unde îți pot urmări cititori noștri activitatea?
R: Cele mai multe informații despre creațiile mele, precum cărți publicate, povești, înregistrări audio, interviuri se găsesc pe blogul meu:
Mă găsiți ușor și pe:
🎈Facebook
🎈Instagram
🎈Youtube
Cărțile mele pot fi cumpărate:
🎈de pe emag
🎈de pe google books
🎈din librăria editurii Cassius Books
Î: Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation?
R: Desigur 🙂
Vă invit să îmi descoperiți cărțile și să vă bucurați de ele!
Deasemenea vă invit să-mi adresați teme și noi provocări. Ce credeți că v-ar fi de folos? Ce lipsește de pe piață și ar fi util?
Cu acestea eu vă mulțumesc că mi-ați fost alături și îmi iau rămas bun.
Pe curând!
Top 100 cărți ale anului 2023