Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Î: Ne-ar face mare plăcere să descoperim cine este autorul Ștefan Șandru.

R: Sunt omul peste care poezia a dat buzna în urmă cu aproximativ patru ani, m-a restructurat ființial și m-a convertit în autorul pe care doriți să îl cunoașteți.

Poezia merge paralel cu viața curentă și obligațiile zilnice, fiind de multe ori intruzivă, de-a dreptul obraznică, gata să-și facă loc în toate aspectele vieții mele. E dornică de monopol și îmi place grozav.

Î: De ce poezie? De ce nu altceva?

R: Nu pot răspunde punctual la întrebare, pentru că nu eu am ales poezia. Aducând în actualitate concepția lui Nichita, cred că poezia este un fenomen supraordonat nouă, o manifestare a lumii subtile, care se face cunoscută prin poet, acesta fiind cel care îi dă chipul estetic, prin instrumentele pe care le posedă ( sensibilitate, geniu de limbaj ș.a. ).

Aleg să rămân fidel poeziei pentru că are o capacitate incrediblă de stocare a ființei, cu imperfecțiunile și excesele ei –așa cum spun cu fiecare ocazie-

Poezia este asemenea unui tratament de șoc. Câteva pastile concentrate, reacție puternică și imediată, urmată de efectul ulterior, în cazul nostru, exorcizarea stărilor și sensibilizarea cititorului –sper- pe termen lung.

Î: Pentru cine ai scris poezia ta?

R: Inițial, cred că am început să scriu din rațiuni egocentriste. Simțeam nevoia unei intimități cu mine, în perioade tulburi.

Odată cu formarea și evoluția mea ca poet, am început să absorb fragmente din fenomenul existenței și să mă folosesc de experiența concretă pentru a da context sentimentlui. Am scris și scriu pentru oricine se regăsește în poezia mea, vrând să las prin carte un umăr pentru plâns, un spațiu de refugiu.

Deși sună clișeic, ca incurabil îndrăgostit, am scris poezie care reflectă relația mea dramatică cu iubirea. Am invocat speranța și în cele din urmă am cedat, condamnând dragostea și obiectele ei, prin poezie manifest.

Așadar, în rândurile volumului de debut Făt Frumos din patimă, se regăsesc lamentații ale amorului propriu și expresii ale revoltei ființiale.

Î: Ce reacție au avut cititorii la cartea ta?

R: Reacția cititorilor fideli a fost într-un fel unitară. Majoritatea au apreciat adâncimea și solemnitatea poeziei mele și în același timp s-au arătat contrariați, întrebători, în ce privește un oarecare dezacord intre vârsta mea ( n.r. 21 ani ) și maturitatea abordării unor problematici existențiale, prezente în subtext.

Î: Da Vinci spunea că Pictura este poezie mută, poezia este pictură oarbă. Tu ce părere ai despre aceasta?

Bineînțeles că aceste arte se întrepătrund într-un anumit punct, fiind unite de caracterul lor de expresie simbol a sentimentului.

Citatul este grăitor din punct de vedere imagistic, arătând că pictura înfățișează –de regulă- în mod vădit ideea artistică fundamentală,  pe când poezia sugerează prin metaforă și imaginar poetic, lăsând cititorului o marjă generoasă de interpretare.

Î: Cum ai descrie printr-un cuvânt cartea ta și de ce?

R: Lucidă. Mesajul este unitar, redând concepția mea poetică și reflectându-mă ca un contestatar al platitudinii. Afirm că este un volum lucid, în ciuda aparențelor estetice ale unor texte, care, prin imagine artistică te proiectează în spațiul visării.

Consider că luciditatea este justificată în parte de asumarea condiției eului, în diferitele ipostaze poetice.

Î: Ce te-a inspirat să scrii?

R: Trecând peste faptul că nu pot înțelege deplin resorturile inspirației, care probabil planează în spațiul meta-mundan, în conștiința colectivă și este percepută de poet în momente de maximă sensibilitate la subtil…în planul concret mă inspiră orice îmi pare sugestiv, chiar și spațiul comun, plat, pe care îl contest adesea, după cum spuneam anterior.

Î: Lucrezi în prezent la o carte nouă?

Nu am planuri clare în acest sens, însă, de o vreme încoace, după ce a trecut travaliul primului volum, am început să fac o selecție de texte –poezie și proză lirică-, pe care vreau să le reunesc într-un manuscris ceva mai eclectic, comparativ cu Făt Frumos din patimă.

Î: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea?

R: De regulă, sunt prezent pe rețelele de socializare, precum instagram, unde pot fi găsit ca stefansandru12 și facebook Stefan Sandru. Aici îmi expun și activitatea literară, făcând publicitate inclusiv revistei literare pe care am fondat-o alături de Stefan Ene și Alexandru Andrei. Intitulată  Noi, poeții noi, revista se află la debut, urmând să prezentăm publicului și site-ul acesteia. Detalii se vor găsi curând, pe rețelele mai sus amintite.

Volumul Făt Frumos din patimă se găsește în rețeaua on-line a librăriilor Cărturești.

Î: Ai un mesaj pentru comunitatea BookNation?

R: Încurajez cu entuziasm activitatea de promovare culturală! În condițiile în care spațiul virtual câștigă tot mai mult teren, faptul că oameni ca voi asigură reprezentarea autorilor în on-line, este binevenit și absolut necesar pentru supraviețuirea și conservarea, manifestării artistice.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!