Dacă vei căuta pe Google cărți Fredrik Backman, vei observa că majoritatea titlurilor dispar rapid de pe rafturile virtuale ale librăriilor. Același lucru se întâmplă și în offline, deoarece Backman a devenit rapid unul dintre cei mai îndrăgiți autori pentru publicul larg. De la Un bărbat pe nume Ove până la apariții recente, precum Britt-Marie a fost aici, autorul își uimește cititorii prin construcția unor personaje complexe, savuroase și demne de toată afecțiunea noastră.

Fredrik Backman este un autor de origine suedeză, născut la data de 2 iunie 1981. A publicat prima carte în anul 2012, iar trei ani mai târziu a fost și ecranizată. Cu un total de 9 romane, autorul a urcat rapid în topul preferințelor, impresionând prin stilul unic, poveștile și replicile amuzante ale personajelor sale. Dacă nu ai apucat până acum să îl citești pe Backman, avem pentru tine 6 titluri musai de lecturat.

Cărți scrise de Fredrik Backman

Un bărbat pe nume Ove

Ove este un bătrânel morăcănos, genul acela de vecin pe care ai vrea să îl eviți într-o zi însorită. Strict, cu reguli ciudate și nerăbdător, Ove nu se înțelege foarte bine cu vecinii săi. În schimb își adoră mașina și petrece mult timp judecând persoanele care îi trec prin cale. Are o părere proastă despre cei din juri și mânia lui cunoaște noi culmi în momentul în care pierde funcția de președinte al asociației de proprietari.

Dacă veți citi această carte, vă veți îndrăgosti iremediabil de morăcănosul Ove!

 

 

 

Scandalul

Björnstad este un oraș aproape pustiu din inima pădurii. Singura speranță la reinventarea economică a orașului este echipa de hochei de juniori care s-ar putea să câștige campionatul. Presiunea este tot mai mare pe membrii echipei, toți fiind adolescenți de doar 17 ani. Presiunea, interesele financiare și discriminarea se regăsesc în acest roman și astfel autorul ridică niște probleme extrem de importante și totuși, actuale. Backman nu arată cu degetul, doar prezintă faptele, iar cititorii sunt lăsați să judece singuri.

 

 

 

 

Noi contra voastră

Noi contra voastră este continuarea romanului Scandalul. Locuitorii din Björnstad primesc o nouă lovitură: clubul de hochei riscă să fie desființat. Singura scăpare este un politician care pare să aibă o viziune diferită, dar care vede în salvarea clubului și siguranța locului său în politică. Urmează un joc complex de compromisuri, iar acestea vor dezbina comunitatea micului oraș. Povestea se încâlcește tot mai mult, iar cititorii au parte de o lecție importantă despre acceptare, în toate formele sale.

 

 

 

 

Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău

Protagonista romanului este Elsa, o fetiță de șapte ani, inteligentă și tăioasă. Este și o fetiță neînțeleasă, marginalizată, iar singura care o susține este bunica ei, care la rândul ei este privită drept o bătrână excentrică. Bunica inventează pentru Elsa povești cu supereroi inspirate din fapte reale. Persoanele din realitate sunt modificate pentru ca micuța să fie pregătită pentru viață prin intermediul poveștilor.

Romanul acesta demontează clișee, împinge limitele și inspiră bunicii și părinții să aibă o relație deschisă cu cei mici. Cartea este despre diversitate și acceptare.

 

 

 

Britt-Marie a fost aici

După succesul Bunica mi-a spus să-ți spun că-i pare rău, Backman se întoarce cu continuarea poveștii înduioșătoare a femeii care se redescoperă. Britt-Marie revine, spre deliciul cititorilor. A rămas la fel de obsedată de felul în care trebuie făcute lucrurile, are liste cu sarcini precise, însă reușește și să schimbe ceva. Își ia viața în propriile mâini după o căsnicie nefericită și asta o transformă într-un personaj mai digerabil, pe care cititorii vor ajunge chiar să îl îndrăgească.

 

 

 

Oameni anxioși

Romanul prezintă povestea unui spărgător de bănci care fuge de la locul faptei și se adăpostește într-un apartament scos la vânzare. Persoanele care au venit la vizionare se transformă din potențiali cumpărători în ostatici, iar lucrurile o iau rapid razna. Se pare că persoanele din apartament sunt extrem de diferite, iar dramele personale și anxietățile încep să fie destăinuite. Într-un final ajunge și poliția, iar oamenii sunt eliberați, însă nu e nici urmă de infractor. Unde ar fi putut să dispară?

Oameni anxioși este romanul perfect pentru aceia dintre voi care au nevoie de o porție zdravănă de râs.