Recenzie Adam și Eva de Liviu Rebreanu

de | nov. 2, 2014 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

adam_si_evaChiar și după o călătorie de o sută de ani a romanului Adam și Eva (1925) scris de Liviu Rebreanu, s-a păstrat certitudinea (întărită și de autor pe la 1930 într-un interviu) că acest roman este romanul lui cel mai iubit, copilul lui preferat, scriitura în care și-a pus pe tavă, cum se spune, cel mai mult sufletul.

Pentru aceia dintre voi care sunteți de acord cu teoria reîncarnării și a călătoriei sufletelor până când își găsesc cu adevărat pacea, va fi cu siguranță o lectură foarte plăcută iar pentru aceia dintre voi care nu împărtășiți aceste idei și ați mai citit câte ceva de Rebreanu, romanul acesta vă va pune pe gânduri și poate vă va face să-l vedeți pe Liviu Rebreanu nu doar ca autorul lui Ion sau a-l Pădurii Spânzuraților.

Personajul Toma Novac din Adam și Eva este un profesor de filozofie la Universitate, nu crede în Dumnezeu și întâmplător sau nu, îl va cunoaște la un botez pe un alt profesor de filozofie Tudor Aleman care îi va deveni un fel de mentor, un îndrumător în călătoria de la un avatar la altul.

Romanul este structurat pe șapte capitole care sunt denumite după numele celor șapte personaje feminine care influențează destinele eroilor prin iubire, regăsirea echilibrului și redobândirea spiritului pur – Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne, Ileana. E posibil ca numele lor să vă dea deja indicii cu privire la epocile și perioadele din istorie în care acțiunea va avea loc.

Toate cele șapte capitole sunt povestiri de sine stătătoare foarte bine stucturate, au dezvoltare epică și tiparele folosite de autor se modifică de la o povestire la alta fără a dăuna cu nimic romanului.

Eterna poveste a găsirii și trăirii iubirii perfecte dintre un bărbat și o femeie ar fi putut face din roman o simplă colecție de clișee, dar nu este deloc așa. Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femei, iar ei pot fi Adam și Eva. Căutrea reciprocă devenind insăși rostul și scopul vieții omului. Insă o viață omenească nu este de ajuns pentru a prilejui această întâlnire, pentru că spațiul și timpul devin piedici în calea lor. E necesară (re)încarnarae sufletului de șapte ori pentru a-și întâlni adevărata dragoste care îi va da sens. De ce șapte? Pentru că Rebreanu crede că șapte  e un număr sfânt și că a șaptea viață va aduce în sfârșit unirea cu celălalt suflet.

Un roman pe care nu îl lași ușor din mână, o călătorie în urma căreia un simplu deja vu va deveni dintr-o dată mai important în viețile noastre.

Titlu: ADAM ȘI EVA
Autor: Liviu Rebreanu
An apariție : 2009
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 4631

Alte recenzii de la Liviu Rebreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Florentina Turcanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 92 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Florentina Turcanu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments