Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

de | mart. 28, 2024 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Animal pe moarteRomanul „Animal pe moarte” de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără studentă frumoasă, Consuela Castillo, într-un mod care ridică întrebări provocatoare despre identitate, moralitate și caracterul efemer al vieții.

În centrul povestirii se află lupta profesorului, de peste 60 de ani, cu proprii săi demoni interiori și cu fricile sale față de trecerea timpului și de apropierea morții.

Relația lui intensă și complexă cu Consuela servește drept scuză pentru explorarea acestor teme profunde

Philip Roth dezvăluie aspecte fine ale psihologiei umane și ale complexității relațiilor interpersonale, construind un portret bine conturat al unui om îndrăgostit și încercat de propriile sale limite.

Proza autorului este încărcată de o bogăție de detalii și de o sensibilitate subtilă, care captează nu numai emoțiile personajelor, ci și atmosfera generală a vremurilor și a locurilor în care se petrec evenimentele. El reușește să transpună pe pagină o gamă largă de emoții umane, de la extazul pasiunii(scene uneori de-a dreptul pornografice) la disperarea fricii și a regretului.

Este realizată chiar și o adaptare cinematografică a romanului, sub forma filmului „Elegy”, cu Penelope Cruz și Ben Kingsley în rolurile principale

Performanțele actoricești remarcabile ale actorilor adaugă o nouă dimensiune și profunzime personajelor, iar chimia lor pe ecran transmite complexitatea și intensitatea relației dintre Consuela și David. Deși adaptarea cinematografică poate să nu surprindă în întregime toate nuanțele și subtilitățile romanului, „Elegy” reușește să transmită esența și forța emoțională a povestirii lui Philip Roth într-un mod captivant și memorabil.

„Animal pe moarte” este nu doar o poveste despre iubire și moarte, ci și o meditație profundă asupra condiției umane și a complexității vieții însăși. Cartea dramatică oferă o călătorie emoționantă și profundă în inimile și mințile personajelor, provocându-ne să reflectăm asupra propriilor noastre experiențe și trăiri în fața efemerității vieții.

Totuși, nu mi-au plăcut obsesia și gelozia personajului masculin pentru tânăra sa studentă, o frumusețe exotică, care-și cunoaște puterea de seducție.

Mai degrabă partea a doua a romanului, în care cei doi se reîntâlnesc în circumstanțe mai puțin plăcute, m-a impresionat.

Mi-au plăcut totuși temele abordate: dragoste și moarte, una parcă îndulcind-o pe cealaltă

Totuși, revoluția sexuală în America, deschiderea către nou și capcana vieții de familie au fost bine descrise și m-au captivat.

Cred că am apreciat mai mult relația dintre bătrânul profesor și fiul lui, care ajunge să o ia pe aceeași cale ca și el, însă gândind în cu totul altă manieră.

Pe Philip Roth l-am mai citit dar ori mi se pare mie ciudat cum scrie, ori nu-l înțelege oricine, așa că nu știu dacă voi mai fi la fel de deschisă spre a-l citi într-un viitor apropiat.

Titlu: Animal Pe Moarte
Autor: Philip Roth
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: Erotica
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 7876

Alte recenzii de la Philip Roth:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 10 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments