Titlu: Blink - Decizii Bune în Două Secunde
Autor: Malcolm Gladwell
An apariție : 2013
Editura: Publica
Nr. Pagini: 284
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Recenzie de Diana Costea
Publicată la 19.10.2019
Nota recenzorului: 9/10

🔥 CARTEA BLINK - DECIZII BUNE ÎN DOUĂ SECUNDE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO ► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO

Sunt de-a dreptul pasionată de listele cu cărți realizate de diverși autori pe anumite site-uri; așa am descoperit și cartea lui Malcolm Gladwell – Blink.

Este o carte pe care nu am stat prea mult să o “rumeg” în sensul în care am citit-o în două zile când aveam câte un moment liber prin autobuz sau metrou, însă a reușit să mă captiveze în așa măsură încât mi-am petrecut câteva ore și acasă citind-o.

Autorul nu are un limbaj sofisticat, ci mai degrabă te provoacă la un dialog mintal cu el prin întrebările adresate și prin cunoștințele sale remarcabile din lumea psihologiei.

Una dintre întrebări ar fi: Ce am putea spune despre durata de viață a unui cuplu după observarea unui minut de conversație dintre ei? Autorul remarcă faptul că se poate decide după câteva secunde dacă acel cuplu va trece proba timpului sau dacă pur și simplu nu o va face. Aceste indicatoare pot fi observate prin așa zisele felii subțiri ale experienței emoționale.

Feliile subțiri ar putea fi atitudinea defensivă, încremenirea, critica și disprețul. De asemenea, Malcolm face nenumărate referiri la testul Big Five de măsurare a personalității.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Malcolm Gladwell .

Un alt experiment amintit în carte este cel în care autorul ne propune următorul exercițiu: Cum am prefera să cunoaștem o persoană pe care urmează să o angajăm? Printr-un prânz săptămânal timp de un an sau prin vizualizarea camerei persoanei.

Un ultim exemplu ne aduce în atenție cazurile de malpraxis săvârșite de doctori care n-au ajuns în justiție. Întrebarea este care dintre aceste cazuri vor ajunge în fața justiției? Răspunsul este unul neașteptat și privește un alt aspect ușor de ignorat la prima vedere al relației dintre pacient și medic.

Simpla idee de a vrea să știi totul te încătușează, pentru că niciodată nu poți știi totul: “Să spunem că te uiți la o tablă de șah. Este ceva ce nu vezi? Nu. Dar ai vreo siguranță că vei câștiga? Absolut niciuna, pentru că nu poți vedea cum gândește adversarul tău.” 

🔥 CARTEA BLINK - DECIZII BUNE ÎN DOUĂ SECUNDE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO ► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Exemple captivante din viața reală care pun în valoare idei ușor de reținut.

Aspecte Negative:

Detalii irelevante în exemple care de multe ori te pierd din firul lecturării.