Recenzie “Blink – decizii bune în două secunde” de Malcolm Gladwell

by | Oct 19, 2019 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA BLINK - DECIZII BUNE ÎN DOUĂ SECUNDE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Sunt de-a dreptul pasionată de listele cu cărți realizate de diverși autori pe anumite site-uri; așa am descoperit și cartea lui Malcolm Gladwell – Blink.

Este o carte pe care nu am stat prea mult să o “rumeg” în sensul în care am citit-o în două zile când aveam câte un moment liber prin autobuz sau metrou, însă a reușit să mă captiveze în așa măsură încât mi-am petrecut câteva ore și acasă citind-o.

Autorul nu are un limbaj sofisticat, ci mai degrabă te provoacă la un dialog mintal cu el prin întrebările adresate și prin cunoștințele sale remarcabile din lumea psihologiei.

Una dintre întrebări ar fi: Ce am putea spune despre durata de viață a unui cuplu după observarea unui minut de conversație dintre ei? Autorul remarcă faptul că se poate decide după câteva secunde dacă acel cuplu va trece proba timpului sau dacă pur și simplu nu o va face. Aceste indicatoare pot fi observate prin așa zisele felii subțiri ale experienței emoționale.

Feliile subțiri ar putea fi atitudinea defensivă, încremenirea, critica și disprețul. De asemenea, Malcolm face nenumărate referiri la testul Big Five de măsurare a personalității.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Malcolm Gladwell

Un alt experiment amintit în carte este cel în care autorul ne propune următorul exercițiu: Cum am prefera să cunoaștem o persoană pe care urmează să o angajăm? Printr-un prânz săptămânal timp de un an sau prin vizualizarea camerei persoanei.

Un ultim exemplu ne aduce în atenție cazurile de malpraxis săvârșite de doctori care n-au ajuns în justiție. Întrebarea este care dintre aceste cazuri vor ajunge în fața justiției? Răspunsul este unul neașteptat și privește un alt aspect ușor de ignorat la prima vedere al relației dintre pacient și medic.

Simpla idee de a vrea să știi totul te încătușează, pentru că niciodată nu poți știi totul: “Să spunem că te uiți la o tablă de șah. Este ceva ce nu vezi? Nu. Dar ai vreo siguranță că vei câștiga? Absolut niciuna, pentru că nu poți vedea cum gândește adversarul tău.” 

🔥 CARTEA BLINK - DECIZII BUNE ÎN DOUĂ SECUNDE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Blink - Decizii Bune în Două Secunde
Autor: Malcolm Gladwell
An apariție : 2013
Editura: PUBLICA
Nr. Pagini: 284
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 19.10.2019
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Exemple captivante din viața reală care pun în valoare idei ușor de reținut.

Aspecte Negative:

Detalii irelevante în exemple care de multe ori te pierd din firul lecturării.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Recenzie ”Occulta” de Cristian Neamțu

Într-o lume cu măști la propriu, iar alteori și la figurat, am avut ocazia săptămâna aceasta să gust dintr-o carte care promovează libertatea de exprimare prin însuși conținutul ei. Cristian Neamțu a așternut pe pagini părți din sufletul lui, din conștientizările de...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 449 zile și a scris până acum 61 articole. Se află pe poziția 19 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments