Nu sunt la prima carte citită de la scriitoarea română de romane polițiste Rodica Ojog-Brașoveanu. „Bună seara, Melania!” este cel de-al treilea volum al acestei autoare, care mi-a încăput pe mâini. Știu că nu sună fabulos, având în vedere opera bogată a Agathei Christie de România. Dar nu vreau deloc să mă opresc cu lecturarea scrierilor ei aici.
Rodica Ojog-Brașoveanu este o adevărată maestră în ale suspansului
Știe să împletească fire narative pline de intrigă, ca o adevărată pasionată de genul polițist. Cartea „Bună seara, Melania!” face parte dintr-o serie întreagă de volume intitulate “Ciclul Melaniei”. Melania este personajul principal și ingredientul cheie al rețetelor în care crima și ascuțimea minții sunt definitorii.
Deși vei afla că este o femeie bătrână, care nu trezește bănuieli, ba chiar te face să o compătimești, Melania nu este deloc ceea ce pare. Și chiar va reuși să pună la treaba poliția adevărată atunci când va vrea să dea o lovitură mare. Dar femeia nu poate reuși prin forța ei fizică ceea ce are de gând. De aceea, se folosește prin manipulare de câțiva acoliți pentru a-și vedea visul cu ochii.
Bătrâna pare respectabilă și cam singură, prietenul ei cel mai apropiat fiind motanul Mirciulică
Alături de el duce o viață aparent banală pentru o femeie de vârsta ei. Dar inteligența ei nu trebuie deloc subestimată. Așa cum și maiorul Cristescu împreună cu Azimioară vor afla. Melania a mai avut de-a face cu poliția română. Dar nu a fost niciodată prinsă cu ceva în flagrant. Așadar, hoțul care nu lasă urme, nu este prins.
Totuși, aceeași bătrână cu ochi senini va semna sub pseudonim anumite scrisori. Prin acestea va ajuta organul legii să rezolve cazuri mai presus de el. Poliția o suspectează pe ea pentru asta, știind cu cine are de-a face. Dar nu poate dovedi nimic, nici măcar atunci când o pune în fața faptului împlinit.
În volumul polițist “Bună seara, Melania!” de Rodica Ojog-Brașoveanu Melania este un hoț inteligent, care se folosește de creier pentru a fura ceea ce îi dorește sufletul
Ca nicicând în alte cărți din acest gen, ca cititori suntem alături de hoț, de cel care sfidează legea. Narațiunea este expusă din punctul de vedere al personajului principal, Melania. Dar din dialoguri aflăm exact despre ce este vorba. Despre celelalte personaje și desfășurarea planului bine ticluit de femeie.
Probabil pentru a intra mai bine în atmosfera scrierii este indicat să citești mai întâi „Cianură pentru un surâs”. Adică prima carte din serie. Eu nu am citit-o. Astfel, mi-am dat seama mai greu despre tablourile pe care le dorește neapărat Melania. Și de ce pune cap la cap un plan genial ajutată indirect de complici pentru a-l duce la bun sfârșit.
Romanul „Bună seara, Melania!” de Rodica Ojog-Brașoveanu este o lectură plină de suspans, umor, dar și sclipiri ale minții. Nu vei găsi nicicând o infractoare atât de dulce cum e Melania!