Recenzie “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman

de | nov. 24, 2022 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

.. viaţa e complicată şi, în acelaşi timp, foarte simplă. 

Am ajuns și la “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău”. Backman m-a cucerit de la prima carte citită, atunci când l-am descoperit pe morocănosul de Ove. Credeam că după “Scandalul” și “Noi contra voastră” autorul nu va mai avea cum să mă surprindă. Însă, știe el Backman cum să facă să-și cucerească cititorii iar și iar. Are el un fler la toate temele sensibile și știe să le trateze într-un mod frumos și sensibil.

Mă declar fană Backman. Îmi place stilul lui inconfundabil în care tratează cu umor teme profunde.

Eroinele acestui roman sunt: o bunică mai specială și o nepoțică pe potriva ei. Din primele pagini ne amuză peripețiile bunicăi, nebună dar foarte amuzantă și a nepoțicăi, o fetiță de 7 ani, prea inteligentă pentru vârsta ei. Cele două te vor purta pe căi neintuite și te vor emoționa pe-alocuri.

Este o carte despre parenting și nu numai. Importanța recunoașterii propriilor greșeli este evidențiată. A cere iertare nu ne coastă nimic, însă un iartă-mă poate schimba viața cuiva prin eliminarea resentimentelor, înlăturarea divergențelor și obținerea liniștii sufletești. A face pace cu trecutul te face să duci o existență senină și-ți pregătește un viitor la fel de liniștit.

Și aici descoperim diferite tipaje de oameni cu istorii de viață care te pun să meditezi. Țin s-o menționez pe Britt-Marie, o băbuță enervantă la început, dar pe care ajungi s-o simpatizezi și compătimești pe la sfârșit. Iar în “Britt-Marie a fost aici” chiar c-o iubești.

Cine n-are chef să aibă grijă de copii, să nu-i facă.
…nu toţi monştrii sunt monştri de la bun început – unii sunt monştri de tristeţe… 
Nu, nu toţi monştrii arată ca nişte monştri. Căci unii îşi poartă monştrii înăuntrul lor.
Idioţii nu pricep cum neidioţii termină un gând şi trec imediat la următorul. De-asta idioţii sunt întotdeauna fricoşi şi agresivi. Căci nimic nu-i sperie mai tare pe idioţi decât o fată deşteaptă.
Catastrofele neverosimile stârnesc în oameni lucruri neverosimile – tristeţe neverosimilă, curaj neverosimil.

Titlu: BUNICA MI-A ZIS SĂ-ȚI SPUN CĂ-I PARE RĂU
Autor: Fredrik Backman
An apariție : 2017
Editura: MUSAI
Nr. Pagini: 475
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3028

Alte recenzii de la Fredrik Backman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments