Recenzie ”Cain” de Jose Saramago

Titlu: Cain
Autor: Jose saramago
An apariție : 2014
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 23.09.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Iată o nouă viziune asupra Bibliei, un unghi extrem de îndrăzneț din care Jose Saramago privește lucrurile, nu ca o răstălmăcire a Bibliei, ci ca o întrepătrundere dintre religie și înțelepciune, credință și filosofie, ca un ying și yang al lăuntricului, care contopește într-un bulgăre de trăiri certitudinile și îndoielile.

 

Romanul ” Cain” nu este destinat pudicilor sau stoicilor, celor care se roagă la ore fixe sau doar atunci când simt că este unica cale.

Dincolo de miticele întâmplări ale unui Cain incisiv, sinonim cu invidia, apare întrebarea năucitoare, aparent neverosimilă și totuși terifiant de îndreptățită:  este divinitatea echidistantă în pedepsirea celor care se abat de la drumul predestinat? Este Dumnezeu un judecător imparțial care știe când și mai ales când și cât să mângâie sau să pălmuiască?

Jose Saramago este de-a dreptul dezlănțuit în ” Cain” apelând la șuvoiul caracteristic al frazelor lungi, care totuși nu-și pierd, nici măcar un moment, din vertiginoasa virilitate cu care ne-a obișnuit scriitorul portughez.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jose saramago.

Autorul bifurcă multimilenarele sensuri religioase, ciopârțind, eviscerând și adăugând, învârtindu-se adeseori într-un giratoriu amețitor în care personajele par a se izbi de sufletul cititorilor, dorind parcă să se ascundă în cotloanele interioare într-o interrelaționare halucinogenă în care bezna și lumina, strigătul și tăcerea, spaima și sfidarea, mor și renasc în chenare de șuiere eliberatoare.

Dumnezeul din romanul lui Saramago nu-l pedepsește pe Cain, cel puțin ni aspru, transformându-l într-un nomad pierdut și regăsit prin toate capitolele Vechiului Testament. Astfel îl găsim pe Cain prizonier al tuturor simțirilor, rostogolit entropic între agonie și extaz, explozie și implozie.

Rezugrăvirea mitului biblic este făcută de către Saramago într-un stil biciuitor, cu simpatii și antipatii, înfierări și eliberări, totul cu ajutorul unor cuvinte încolăcitoare, de parcă cerneala folosită de către autor a fost creată din pielea șarpelui edenic, cel care chiar a știut unde, când și de ce, jucând  la perfecțiune rolul agentului diversionist.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Romanul pare că se învârte în jurukl lui ”ce ar fi fost dacă..”, demitizând în numele unei aparent necesare remitizări în funcție de mersul societății vremurilor respective.

Aspecte Negative:

Creația lui Saramago poate părea o erijare într-un periculos heliocentrism literar.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.