Dacă m-ai fi întrebat înainte să citesc cartea lui Marc Voltenaeur care este primul lucru la care mă gândesc când spun Heidi, cu siguranță ți-aș fi răspuns următorul lucru. Gândul meu zbura la Heidi, fetița munților. Cartea scrisă de Johanna Spyri și care mi-a înseninat copilăria.

Cu siguranță asta a și fost intenția autorului cu atât mai mult cu cât folosește folosește pentru romanul sau că motto un citat din această carte pentru copii. Este zic este o metodă ingenioasă de promovare subtilă, mai ales că Johanna Spyri este cea mai cunoscută autoare elvețiană a tuturor timpurilor. Iar cartea să, probabil cel mai cunoscut român elvețian din lume fiind de asemeni transformat într-o multitudine de piese de teatru, filme, seriale, desene animate sau imprimări pe diverse obiecte. Heidi este o adevărată industrie și Marc Voltenaueur a demonstrat o adevărată inspirație în materie de promovare asociindu-și astfel romanul.

Despre Marc Voltaneur pot să va spun că este un autor de origine elvețiană. Are studii teologice și a lucrat pentru Uniunea Creștină din Geneva. De asemeni a activat în domeniul bancar și într-o companie farmaceutică.

Cine a ucis-o pe Heidi – despre carte

Din 2015 și-a început activitatea literară cu primul sau român din categoria thriller&mistery care s-a bucurat de un succes răsunător în rândul vorbitorilor de limba franceză din Elveția. Cartea se numește Le dragon du Muveran și a fost în 2016 premiată.

Romanul pe care vreau să îl aduc în față voastră cu această ocazie este a două carte scrisă de Marc Voltenauer. A fost publicată în 2019 și de asemeni recompensată cu premiul Pocket 2019 pentru român polițist în limba franceză.

În țară noastră cartea a fost publicată în 2017 la editura Tritonic. Romanul face parte dintr-o serie de cărți care îl are că personaj principal pe inspectorul de poliție Andreas Auer. Seria conține până acum patru cărți din care tradusă în limba română este disponibilă doar această. Putem să ne numim norocoși pentru că suntem printre singurele două țări în care s-au tradus cărțile sale împreună cu Germania. Celelalte cărți din această serie sunt: L’aigle de sang și Le Protege de Sainte Kinga.

De asemeni, autorul a scris a început și o serie de cărți pentru copii din genul mistery care se bucură momentan de 2 volume. Sperăm că editura Tritonic să ne bucure pe viitor și cu restul cărților scrise de acest autor atât cele pentru adulți cât și cele pentru copii.

Cine a ucis-o pe Heidi – impresii personale

Primul lucru care mi-a atras atenția la această carte, pe lângă referirea subtilă la cartea scrisă de Johana Spiry este melodia cântăreței de origine franceză Mylene Farmer. Va spun sincer că nu o cunoșteam până să mă apuc de această carte, dar melodiile sale s-au lipit de sufletul meu și cu siguranță le voi ascultă și de acum încolo. Ca un sfat aș spune că se potrivesc de minune ca fundal sonor atunci când lecturați cartea lui Marc Voltenauer.

Acțiunea romanului este situată în comună Gryon, cantonul Vaud, districtul d’Aigle din Elveția. Satul și întreaga zona Taveyanne fac parte dintr-o regiune protejată din Elveția. O regiune superbă, cu adevărat pitorească de care m-am îndrăgostit și pe care îmi doresc să o vizitez după ce am citit această carte. O regiune cu multă zăpadă așa cum ne arată și coperta ediției românești. Perioada în care se desfășoară acțiunea face parte din trecutul recent fiind vorba de anul 2013.

Cartea continuă aventurile inspectorului de poliție elvețian Andreas Auer fiind așa cum va spuneam parte dintr-o serie de cărți polițiste. De această dată, inspectorul hotărăște să-și ia o vacanță.

Cu această ocazie profită pentru a își ajută prietenul fermier, crescător de vaci și anume pe Antoine. Are loc un concurs de frumusețe pentru vaci și favorită în competiție, aparținându-i unui fermier pe nume Serge este găsită moartă. Ceea ce îl transformă pe Antoine în câștigătorul concursului. Și pentru că este totuși o carte polițistă, povestea nu se poate termină aici așa că una dintre vacile lui Antoine este găsită sacrificată. Aici ne dăm seama de umorul subtil al autorului, pentru că nu cred că mai este nevoie să va spun cum se numește vaca lui Antoine, nu-i așa? De aici până la momentul când Serge este găsit mort, lovit fiind cu o lopata și Antoine devine suspectul principal este doar un pas. Pas de unde începe efectiv aventura și ancheta inspectorului Andreas Auer.

Ai zice că este suficient mister pentru o carte polițistă. Marc Voltenauer nu e de acord așa că în paralel inspectorul trebuie să se ocupe și de anchetă referitoare la o femeie găsită lovită de mașină la marginea pădurii, îmbrăcată cu haine vintage. Se complică treaba nu-i așa?

De-a lungul romanului se intersectează mai multe fire epice care se completează într-un mod plăcut creând consistentă poveștii pe care autorul ne-o prezintă. Așa că nu e de mirare că dăm și peste un agent KGB. Criminali diferiți, mânați de trăiri psihologice distincte și o Elveție rurală, aproape de sufletul omului obișnuită.

Interesantă este și susținerea pe care autorul și-o arată față de comunitatea LGBT prezentând relația dintre inspectorul Andreas și iubitul sau reporterul Mikael. Asta conferă umanitate, sensibilitate și emoție personajului principal.

Acestea fiind spuse, dacă v-am trezit curiozitatea va invit să lecturați cartea lui Marc Voltenauer. Va aștept cu impresii în comentarii.

Titlu: CINE A UCIS-O PE HEIDI
Autor: Marc Voltenauer
An apariție : 2020
Editura: EDITURA TRITONIC
Nr. Pagini: 388
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 2446

Alte recenzii de la Marc Voltenauer:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read
Recenzie “Viața ca un râu” de Shelley Read

O dramă atât de frumoasă care îți va răscoli sufletul până la ultima vibrație! Vei încerca sentimente nepământești și multe adevăruri despre viață te vor face să empatizezi cu personajele. Fie ele pozitive sau negative. Nimic nu este povestit la întâmplare: fiecare...

Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver
Recenzie „Scythe & Sparrow” de Brynne Weaver

Rose s-a așteptat ca acest oraș să fie ca celelalte — o oprire scurtă în care să-și citească cărțile, să participe la numărul cu circ și să-și urmeze activitățile sale extra curriculare înainte de a pleca din nou pe drum. Dar de data aceasta, lucrurile erau diferite....

Recenzie „Savage Lover” de Sophie Lark
Recenzie „Savage Lover” de Sophie Lark

Sophie Lark a făcut-o din nou! Am terminat Savage Lover în câteva ore și este clar că există ceva special în stilul ei de a povesti. Cărțile ei mă atrag întotdeauna complet, făcându-mă să nu pot să mă opresc din citit până nu am devorat fiecare cuvânt. Deși am crezut...

5 1 vote
Article Rating
Simona Mihalache a fost redactor Booknation.ro și a scris 79 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments