Recenzie “Cișmigiu & Comp.” de Grigore Băjenaru

by | Sep 30, 2020 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA CIȘMIGIU COMP. ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Această carte este un dintre clasicele limbii române și una dintre puținele cărți scrise de autori români pe care o recomand cu mare drag!

Am citit această carte în urmă cu 10 ani când eram pe clasa a șaptea, fiind obligată de circumstanțe. Mai exact, circumstanțele erau că dacă nu citim această carte în vacanța de iarnă, urma să ne trezim cu nota 2 în catalog, ceea ce m-a înfiorat teribil.

Astfel că, n-am mai stat pe gânduri, am dat o fugă până la Bibilioteca Județeană “Dinicu Golescu” din Argeș. Spre surprinderea mea, obligația s-a transformat după câteva pagini într-o adevărată plăcere, deoarece autorul scrie excepțional și într-un stil amuzant, ceea ce m-a captat din start.

După 10 ani, m-am decis să recitesc cartea, deoarece am văzut-o întâmplător într-o copertă nouă cu felinare la Bookster și m-am gândit să o împrumut să văd dacă îmi va mai plăcea la a doua recitire. Am citit într-o singură zi o sută de pagini, parcă am înțeles altfel anumite pasaje și glumițe ale liceenilor și m-a transferat cu multă nostalgie în zilele mele de liceu.

Este o carte excepțională care cu siguranță o să o mai recitesc și în alți 10 ani și pe care o recomand din suflet tuturor pasionaților de lectură. Să te întorci la originile tale ca român și să poți vedea în realitate locurile despre care citești este fascinant. La prima citire, doar visam să văd parcul, însă la a doua citire, cartea este fotografiată pe una dintre băncile din parcul Cișmigiu.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Grigore Băjenaru

Câteva citate care descriu parcul și liceul ar fi acestea:

“În umbra destrămată de toamnă a parcului, toți copacii ning pete de aur: frunze desprinse de crengi flutură viața de o clipă a unui efemer vegetal și, ca-ntr-un basm de Walt Disney, se aștern covor moale sub pașii întârziați ai trecătorului plictisit de banalul vieții cotidiene! Lacul tremură la fel ca și atunci, și la fel își leagănă bărcile uitate pe sub sălciile  plângătoare, ce au surâs cu duioșie la șoaptele de dragoste ale îndrăgostiților care și-au plimbat înfiorările pe aici.”

“Aleea mă primește cu aceeași căldură ca și acum 20 de ani, iar grilajul ei mărunt, de trestie îndoită în semicercuri ce se-ntretaie, parcă îmi surâde la fel de prietenos. De după o perdea de plopi uriași se ivește liceul, vechi de trei sferturi de veac, maiestuos și frumos pentru mine ca niciun alt liceu din țară. Oare nu el mi-a adăpostit micile griji și necazuri, îndoielile de dragoste, intrigile copilărești, naivele aventuri…”

Titlu: Cișmigiu Comp.
Autor: Grigore Băjenaru
An apariție : 2015
Editura: ART
Nr. Pagini: 300
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 30.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Recenzie: “Jurnalul lui Bridget Jones” de Helen Fielding

Jurnalul lui Bridget Jones (titlul original: Bridget Jones’s Diary) este un roman de Helen Fielding publicat în 1996. Cartea relatează viața lui Bridget Jones, o femeie de 30 de ani, necăsătorită, care trăiește în Londra și lucrează în publicitate. Este scrisă la...

Recenzie ”Inocenții”de Tino Neacșu

Recenzie ”Inocenții”de Tino Neacșu

În adieri și raze de toamnă azi vă fac cunoștință cu trei eroi - Dan, Robert și George – care pornesc în călătoria numită viață. Volumul Inocenții scris de Tino Neacșu prezintă firul vieții pe trei planuri. Cartea cuprinde două părți: Caruselul și Sensul vieții,...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 566 zile și a scris până acum 76 articole. Se află pe poziția 19 din 151 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments