Recenzie „Ciuma” de Albert Camus

de | dec. 27, 2020 | Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

E prima mea întâlnire cu Camus și, deși nu-s impresionată, o să mă ambiționez să citesc și Străinul. Ciuma a fost scrisă pe un ton prea impersonal pentru gustul meu. Ca o cronică de ziar. Cronica unei epidemii. Totul e redat ca privit printr-un obiectiv. Un obiectiv situat undeva deasupra, neatins de disperare și impotență. Nu sunt multe de povestit pentru că acțiunea se poate rezuma la: am venit, am văzut, am murit…

E o analiza a gândurilor, paralel cu a gradelor epidemiei. Nu e chiar o analiză a emoțiilor. Pare că epidemia a pus inima naratorului la păstrare. Consemnează faptele și gândurile, dar implicațiile emoționale sunt lăsate la latitudinea cititorului. Pe fondul epidemiei, Camus analizează relațiile interpersonale. De la atei, la preoți convinși de existența lui Dzeu, de la doctori remarcabili, la portari analfabeți, de la justițiari luptători pentru dreptate la ticăloși urmăriți de lege, de la soți, amanți, tați, până la oameni singuri și dezamăgiți, Camus colectează gânduri și desenează frica în zeci de ipostaze. Pe măsură ce ciuma se răspândește, disperarea oamenilor crește, ajung ambele la un moment de maxim și apoi stagnează. Care va ceda prima? Boala sau umanitatea?

Ciuma lovește micul orășel algerian, Oran. Autoritățile întârzie aplicarea restricțiilor, iar când realizează rapiditatea cu care boala se răspândește este deja prea târziu. Orașul este carantinat. Închis total. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. Oamenii sunt despărțiți de cei iubiți și nevoiți să se confrunte cu o boală nemiloasă și dureroasă care nu ține cont de statut social când face victime. Nu este chiar o luptă disperată, deoarece sunt foarte puține măsuri pe care oamenii să le poată aplica, e mai mult rezistență în fața disperării și a morții.

Ciuma este o carte despre moarte, dar și despre modul în care alegi să trăiești în situații extreme. Fugi, te detașezi, renunți, ajuți, lupți? Câți dintre cei închiși vor avea curajul să înfrunte această boală necruțătoare și să-și ajute semenii? Merită să te sacrifici pentru alții? Merită să trăiești fără dragoste? De la bebeluși inocenți până la bătrâni senili, toată lumea atinsă de boală moare, fără discriminare.

Camus ne poartă pe o scară ascendentă a durerii care după ce atinge punctul maxim al neputinței și al acceptării dezastrului, la final, doar cu o întoarcere de foaie să ne ofere o rază de soare și mult optimism. Până la urmă toți murim, dar important e cum trăim.

Titlu: CIUMA
Autor: Albert Camus
An apariție : 2018
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 322
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 1255

Alte recenzii de la Albert Camus:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 3 luni, 10 zile și a scris până acum 586 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments