Recenzie Clubul literar. Versuri

by | Jul 1, 2015 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CLUBUL LITERAR. VERSURI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

alexplescan_clubulliterar „Clubul literar. Versuri” este o antologie de poezie publicată la editura Tracus Arte în anul 2015. Operele din volum aparțin scriitorilor  români contemporani Alex Plescan, Fevronia Novac și Andrei  Zlătescu.

 Volumul este structurat în trei părți, fiecare aparținând unuia dintre co-autori. Versurile celor trei se completează și se îmbină într-un volum care  ne poartă de la sentimentele îndrăgostitului, la descrieri și scrisori  niciodată ajunse la destinatar. Ceea ce au în comun toate textele sunt gustul pentru frumos și o încălcare voită a regulilor de punctuație.

Alex Plescan ne transmite sentimentele îndrăgostitului de frumos în metafore superbe. Volumul debutează cu poezia „Miraj” care abundă de imagini artistice sonore („scârțâitul norilor care trec pe cer” sau „timpul care ruginea zgomotos”). Citim apoi despre „O zeiță” și ajungem „La întâlnire”.

Poezia lui Plescan este foarte vizuală, sonoră și olfactivă. Culorile, sunetele neobișnuite și mirosurile tari („de urină și scoici moarte”) sunt atât de frumos alăturate încât se transformă într-un întreg.

Versurile sunt scurte și nu respectă un ritm impus de undeva din afară, iar toate aceste elemente combinate conferă o muzicalitate specifică.

Fevronia Novac împărtășește cu noi o scrisoare adresată lui Mihail Sebastian, dar și un „Poem în stilul lui Nichita Stănescu”. Călătorim apoi de la Londra în „Orientul îndepărat” și ajungem la Vancouver.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu

De această dată, versurile sunt mai lungi, iar stilul adesea epistolar. Avem impresia că am dat din greșeală peste o cutie cu scrisori vechi pe care le citim cu nesaț. Senzația este adâncită și de numeroasele descrieri și trimiteri la persoane.

Partea a treia, cea a versurilor lui Andrei Zlătescu, pare să reunească câte puțin din versurile lui Alex Plescan și Fevronia Novac. Se observă imaginile vizuale și culorile care pot descrie orice, chiar și sentimente.

Călătoria începută în cea de-a doua parte continuă. Ajungem „Pe terasă la Palas” și privim către „Un păianjen care coboară încet”. Totul este descris în metafore de o sensiblitate dulce-amăruie.

Recomand acest volum iubitorilor de poezie și de literatură română, dar și iubitorilor de frumos.

🔥 CARTEA CLUBUL LITERAR. VERSURI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Clubul Literar. Versuri
Autor: Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 150
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 1.07.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Poeziile abundă de metafore inedite și de imagini artistice.

Aspecte Negative:

Vorbim totuși, despre o poezie modernă care ne arată realitatea exact așa cum este ea, lucru ce e posibil să nu fie pe placul iubitorilor de poezie romantică.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Andreea Chiuaru este redactor Booknation.ro de 1913 zile și a scris până acum 11 articole. Se află pe poziția 59 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Chiuaru aici. Andreea Chiuaru are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Studentă la Jurnalism, blogger și scriitor cu o mare pasiune pentru literatura clasică.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments