Recenzie Clubul literar. Versuri

Titlu: Clubul Literar. Versuri
Autor: Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu
An apariție : 2015
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 150
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Chiuaru
Publicată la 1.07.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI CLUBUL LITERAR. VERSURI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

alexplescan_clubulliterar „Clubul literar. Versuri” este o antologie de poezie publicată la editura Tracus Arte în anul 2015. Operele din volum aparțin scriitorilor  români contemporani Alex Plescan, Fevronia Novac și Andrei  Zlătescu.

 Volumul este structurat în trei părți, fiecare aparținând unuia dintre co-autori. Versurile celor trei se completează și se îmbină într-un volum care  ne poartă de la sentimentele îndrăgostitului, la descrieri și scrisori  niciodată ajunse la destinatar. Ceea ce au în comun toate textele sunt gustul pentru frumos și o încălcare voită a regulilor de punctuație.

Alex Plescan ne transmite sentimentele îndrăgostitului de frumos în metafore superbe. Volumul debutează cu poezia „Miraj” care abundă de imagini artistice sonore („scârțâitul norilor care trec pe cer” sau „timpul care ruginea zgomotos”). Citim apoi despre „O zeiță” și ajungem „La întâlnire”.

Poezia lui Plescan este foarte vizuală, sonoră și olfactivă. Culorile, sunetele neobișnuite și mirosurile tari („de urină și scoici moarte”) sunt atât de frumos alăturate încât se transformă într-un întreg.

Versurile sunt scurte și nu respectă un ritm impus de undeva din afară, iar toate aceste elemente combinate conferă o muzicalitate specifică.

Fevronia Novac împărtășește cu noi o scrisoare adresată lui Mihail Sebastian, dar și un „Poem în stilul lui Nichita Stănescu”. Călătorim apoi de la Londra în „Orientul îndepărat” și ajungem la Vancouver.

De această dată, versurile sunt mai lungi, iar stilul adesea epistolar. Avem impresia că am dat din greșeală peste o cutie cu scrisori vechi pe care le citim cu nesaț. Senzația este adâncită și de numeroasele descrieri și trimiteri la persoane.

Partea a treia, cea a versurilor lui Andrei Zlătescu, pare să reunească câte puțin din versurile lui Alex Plescan și Fevronia Novac. Se observă imaginile vizuale și culorile care pot descrie orice, chiar și sentimente.

Călătoria începută în cea de-a doua parte continuă. Ajungem „Pe terasă la Palas” și privim către „Un păianjen care coboară încet”. Totul este descris în metafore de o sensiblitate dulce-amăruie.

Recomand acest volum iubitorilor de poezie și de literatură română, dar și iubitorilor de frumos.

ACUM GĂSEȘTI CLUBUL LITERAR. VERSURI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Poeziile abundă de metafore inedite și de imagini artistice.

Aspecte Negative:

Vorbim totuși, despre o poezie modernă care ne arată realitatea exact așa cum este ea, lucru ce e posibil să nu fie pe placul iubitorilor de poezie romantică.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.