Recenzie Clubul literar. Versuri

de | iul. 1, 2015 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CLUBUL LITERAR. VERSURI ARE REDUCERE PE:

alexplescan_clubulliterar „Clubul literar. Versuri” este o antologie de poezie publicată la editura Tracus Arte în anul 2015. Operele din volum aparțin scriitorilor  români contemporani Alex Plescan, Fevronia Novac și Andrei  Zlătescu.

 Volumul este structurat în trei părți, fiecare aparținând unuia dintre co-autori. Versurile celor trei se completează și se îmbină într-un volum care  ne poartă de la sentimentele îndrăgostitului, la descrieri și scrisori  niciodată ajunse la destinatar. Ceea ce au în comun toate textele sunt gustul pentru frumos și o încălcare voită a regulilor de punctuație.

Alex Plescan ne transmite sentimentele îndrăgostitului de frumos în metafore superbe. Volumul debutează cu poezia „Miraj” care abundă de imagini artistice sonore („scârțâitul norilor care trec pe cer” sau „timpul care ruginea zgomotos”). Citim apoi despre „O zeiță” și ajungem „La întâlnire”.

Poezia lui Plescan este foarte vizuală, sonoră și olfactivă. Culorile, sunetele neobișnuite și mirosurile tari („de urină și scoici moarte”) sunt atât de frumos alăturate încât se transformă într-un întreg.

Versurile sunt scurte și nu respectă un ritm impus de undeva din afară, iar toate aceste elemente combinate conferă o muzicalitate specifică.

Fevronia Novac împărtășește cu noi o scrisoare adresată lui Mihail Sebastian, dar și un „Poem în stilul lui Nichita Stănescu”. Călătorim apoi de la Londra în „Orientul îndepărat” și ajungem la Vancouver.

De această dată, versurile sunt mai lungi, iar stilul adesea epistolar. Avem impresia că am dat din greșeală peste o cutie cu scrisori vechi pe care le citim cu nesaț. Senzația este adâncită și de numeroasele descrieri și trimiteri la persoane.

Partea a treia, cea a versurilor lui Andrei Zlătescu, pare să reunească câte puțin din versurile lui Alex Plescan și Fevronia Novac. Se observă imaginile vizuale și culorile care pot descrie orice, chiar și sentimente.

Călătoria începută în cea de-a doua parte continuă. Ajungem „Pe terasă la Palas” și privim către „Un păianjen care coboară încet”. Totul este descris în metafore de o sensiblitate dulce-amăruie.

Recomand acest volum iubitorilor de poezie și de literatură română, dar și iubitorilor de frumos.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CLUBUL LITERAR. VERSURI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CLUBUL LITERAR. VERSURI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Clubul Literar. Versuri
Autor: Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 150
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 1.07.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Crăciunozaurul ” de Tom Fletcher

Recenzie ” Crăciunozaurul ” de Tom Fletcher

Aţi vorbit vreodată-n rime? Nuuu? Eu,da, vezi bine Dară nu intotdeauna Ca să nu ma-ntrec cu gluma... "Crăciunozaurul" de Tom Fletcher  este pentru oricine iubeste Crăciunul si nu numai. Este o carte pentru copilul din tine. Este o carte pentru un copil ca tine! Te va...

Recenzie “O crimă anunțată” de Agatha Christie

Recenzie “O crimă anunțată” de Agatha Christie

  Viața monotonă a micii comunități din Chipping Cleghorn este animată de un anunț în ziarul local. Și dacă toți locuitorii erau deprinși cu anunțuri de căsătorie, decese, vânzări, mici evenimente locale, de data aceasta este anunțată o crimă. Vă anunțăm că o...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Chiuaru este redactor Booknation.ro de 2463 zile și a scris până acum 11 articole. Se află pe poziția 1 din 46 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Chiuaru aici. Andreea Chiuaru are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Studentă la Jurnalism, blogger și scriitor cu o mare pasiune pentru literatura clasică.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments