Recenzie Clubul literar. Versuri

de | iul. 1, 2015 | Literatura Română, Poezie, Recenzii cărți

alexplescan_clubulliterar „Clubul literar. Versuri” este o antologie de poezie publicată la editura Tracus Arte în anul 2015. Operele din volum aparțin scriitorilor  români contemporani Alex Plescan, Fevronia Novac și Andrei  Zlătescu.

 Volumul este structurat în trei părți, fiecare aparținând unuia dintre co-autori. Versurile celor trei se completează și se îmbină într-un volum care  ne poartă de la sentimentele îndrăgostitului, la descrieri și scrisori  niciodată ajunse la destinatar. Ceea ce au în comun toate textele sunt gustul pentru frumos și o încălcare voită a regulilor de punctuație.

Alex Plescan ne transmite sentimentele îndrăgostitului de frumos în metafore superbe. Volumul debutează cu poezia „Miraj” care abundă de imagini artistice sonore („scârțâitul norilor care trec pe cer” sau „timpul care ruginea zgomotos”). Citim apoi despre „O zeiță” și ajungem „La întâlnire”.

Poezia lui Plescan este foarte vizuală, sonoră și olfactivă. Culorile, sunetele neobișnuite și mirosurile tari („de urină și scoici moarte”) sunt atât de frumos alăturate încât se transformă într-un întreg.

Versurile sunt scurte și nu respectă un ritm impus de undeva din afară, iar toate aceste elemente combinate conferă o muzicalitate specifică.

Fevronia Novac împărtășește cu noi o scrisoare adresată lui Mihail Sebastian, dar și un „Poem în stilul lui Nichita Stănescu”. Călătorim apoi de la Londra în „Orientul îndepărat” și ajungem la Vancouver.

De această dată, versurile sunt mai lungi, iar stilul adesea epistolar. Avem impresia că am dat din greșeală peste o cutie cu scrisori vechi pe care le citim cu nesaț. Senzația este adâncită și de numeroasele descrieri și trimiteri la persoane.

Partea a treia, cea a versurilor lui Andrei Zlătescu, pare să reunească câte puțin din versurile lui Alex Plescan și Fevronia Novac. Se observă imaginile vizuale și culorile care pot descrie orice, chiar și sentimente.

Călătoria începută în cea de-a doua parte continuă. Ajungem „Pe terasă la Palas” și privim către „Un păianjen care coboară încet”. Totul este descris în metafore de o sensiblitate dulce-amăruie.

Recomand acest volum iubitorilor de poezie și de literatură română, dar și iubitorilor de frumos.

Titlu: CLUBUL LITERAR. VERSURI
Autor: Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu
An apariție : 2015
Editura: TRACUS ARTE
Nr. Pagini: 150
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2561

Alte recenzii de la Alex Plescan, Fevronia Novac, Andrei Zlătescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Dulce furie” de Sash Bischoff
Recenzie „Dulce furie” de Sash Bischoff

Dulce furie de Sash Bischoff este o carte care își propune să se încadreze în categoria thrillerelor de calibru, în genul lui Alex Michaelides, cu o copertă atrăgătoare ce promite multe. Din păcate, pentru mine, lectura s-a încheiat cu un gust amar. Nu am reușit să...

Recenzie „Pe mâna sorții” de Hannah Bonam-Young
Recenzie „Pe mâna sorții” de Hannah Bonam-Young

Haide să vă vorbesc despre o carte care m-a surprins într-un mod plăcut și mi-a aprins curiozitate despre autoarea Hannah Bonam-Young. Coincidența face că i-am văzut foarte des cartea nouă "Out of the Woods", fără să știu că este partea a doua din această serie, după...

Recenzie „Un strop de haos” de Scarlett St. Clair
Recenzie „Un strop de haos” de Scarlett St. Clair

Această serie scrisă de Scarlett St. Clair a fost hot and cold pentru mine, pentru că m-a trecut prin multe stări și m-a făcut să iubesc povestea, dar să o și urăsc în același timp. Este destul de greu de explicat, pentru că primul meu gând este să recomand seria, dar...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Chiuaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 11 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Chiuaru aici. Andreea Chiuaru are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Studentă la Jurnalism, blogger și scriitor cu o mare pasiune pentru literatura clasică.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments