Recenzie “Delirium” de Lauren Oliver

by | Oct 31, 2020 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA DELIRIUM ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Lauren Oliver își imaginează un univers în care dragostea este privită ca o boală ce trebuie distrusă.

Delirium aduce în prim plan un război declarat sentimentului de iubire. Văzut ca pe un sentiment autodistrugător care îți întunecă mintea și care te abate de la sensul vieții și idealul de cetățean model al societății, oamenii au declarat război iubirii și nu s-au lăsat învinși până nu au găsit un antidot pentru combaterea acesteia.

Delirium e o carte care prezintă o percepție a unui viitor unde orice sentiment este interzis, unde lumea este privată de libertate fără ca măcar să-și dea seama și unde orice mișcare este atent supravegheată și analizată, iar orice pas greșit sau măcar intenție împotriva sistemului este considerată o crimă majoră, oamenii fiind aruncați în temnițe pe viață sau executați pe loc.

„Delirium” este o poveste despre puterea iubirii într-o lume în care, ei bine, totul e împotriva dragostei, o poveste despre ce însemnă aceasta defapt și despre modul în care o societate bolnavă în adevăratul sens al cuvântului, manipulează mase întregi de oameni sub numele unor false pretexte. Viața devine un joc de domino, iar fiecare piesă este o zi din viața oamenilor. Toate se scurg la fel: anoste, monotone, cu impresia că sunt fericiți, dar nefiind defapt.

Lena Haloway este o fată de aproape 18 ani care trăiește într-o Americă a viitorului, în Portland, unde iubirea este considerată o boală teribilă și de care toți se tem, dar căreia i-a fost găsit un tratament.

Astfel, odată ce au împlinit 18 ani, toți tinerii sunt obligați să sufere o intervenție chirurgicală, care urma să-i vindece de amor deliria nervosa (iubire), care îi făcea imuni la ea și care, prin urmare, le conferea fericirea 100%, perfectă, lipsită de orice fel de suferință. Până la operație, fetelor și băieților le era interzis să vorbească, să se întâlnească sau să aibă orice fel de contact, pentru a nu fi infectați.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Lauren Oliver

Toți cei care trăiau dincolo de zidurile electrice menite să le ofere siguranța locuitorilor Portland-ului, și a căror existență era negată, erau Invalizii, oamenii care nu doreau să accepte tratamentul, care trăiau mistuiți de boala cumplită, în Sălbăticie, ca niște animale. Sau cel puțin asta credeau toți cei vindecați și așa își educau copii. Lena abia aștepta operația și număra zilele până viața ei va fi perfectă, un nou început, însă ceva se schimbă. Lena va cunoaște iubirea și se va trezi în față cu realitatea, însă nu așa cum o știa ea, fiind în permanență presată de timpul care dintr-odată nu mai este în favoarea ei.

„Totul pare frumos. Iubirea îți afectează percepțiile. (…) Îți scade capacitatea de a gândi rațional și te împiedică să iei hotărâri corecte. Dar (…) dragostea transformă lumea în ceva magic și uluitor.”

Este o poveste care te face să o adori, să înțelegi ce înseamnă iubirea într-un mediu care e împotriva ei, să înțelegi puterea pe care ți-o conferă, fericirea adevărată pe care ți-o oferă și faptul că, orice suferință și sacrificiu se merită pentru ceea ce iubești cu adevărat.

“Uneori am impresia că, dacă te mulțumești doar să privești lucrurile, să stai nemișcat și să lași lumea în voia ei, timpul se oprește o clipă în loc și universul încremenește. Doar pentru o clipă. Iar, dacă vei găsi o cale să trăiești clipa aceea, atunci vei trăi pentru totdeauna.”

Titlu: Delirium
Autor: Lauren Oliver
An apariție : 2011
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 432
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Publicată la 31.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recenzie “Duma Key” de Stephen King

Recunoașteți că vă era dor de un King. Mie, cu siguranță, îmi era. Iar Duma Key este una dintre poveștile sale de top, absolut captivantă.  Este o poveste cu fantome și spirite negre ce-și testează puterea pe muritori și are ca ambient un cadru de vis. Unul în care,...

Diana Costea este redactor Booknation.ro de 597 zile și a scris până acum 85 articole. Se află pe poziția 17 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Costea aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments