Recenzie ”Eseuri de îndrăgostit” de Alain de Botton

de | aug. 25, 2016 | Ficțiune, Filosofie, Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ESEURI DE ÎNDRĂGOSTIT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

 eseuri-de-indragostit_1_fullsizeEseuri de îndrăgostit de Alain de Botton este cartea pe care o cumperi fără să-i prevezi impactul.

Prima dată când am intrat în contact cu Alain de Botton a fost prin canalul său de Youtube intitulat ”The School of Life”. Am fost fascinat de viziunea sa asupra lumii, care este cât se poate de avangardistă. Suficient să spun că a studiat Istoria și Filosofia și este unul dintre cei mai respectați filosofi și autori din Marea Britanie. ”Școala vieții” cum este intitulată instituția fondată de el în Anglia, are deja filiale deschise în mai multe capitale europene.

Revenind la prima sa carte, Eseuri de îndrăgostit (best seller pe care l-a scris la 23 de ani), este pentru mine, până acum, cartea cu cel mai mare impact asupra dezvoltării mele din anul 2016. Și nu spun aceste lucruri fără să pun o greutate în cuvinte.

Despre ce este vorba în carte? Desigur, despre un băiat care a iubit o fată.

Este o carte despre dragoste și procesul de îndrăgostire dar privită prin ochiul unui filosof modern. Capitol după capitol, povestea celor doi prinde contur iar în fiecare dintre aceste capitole, scriitorul, care se identifică cu personajul masculin din carte, poartă dialog cu el însuși (practic cu cititorul) și cu Chloe, personajul feminin.

Ce face cartea atât de specială? Faptul că el este o persoană profund introspectivă și analitică, care iubește arhitectura și cultura. De-a lungul lunilor împreună cu Chloe, încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu el, cu ea, cu viața lor împreună folosind, într-un mod pe înțelesul tututor, teme din filosofie și psihologie. Continuu există o paralelă între acțiunea propriu-zisă și dialogurile cu cititorul, în care se descifrează misticul limbaj al dragostei.

 Nu pot reda aici, cu adevărat, ceea ce încerc să transmit fără ca textul să fie efectiv citit, și îmi este teamă că aceste fragmente nu vor transmite efectul contextului. Totuși, mă risc și transcriu două fragmente din carte:

”9. Dragostea îți dezvăluie nebunia prin refuzul de a accepta normalitatea interentă a persoanei iubite. De aceea îndrăgostiții par plicticoși celor din jur. Ce văd ei în persoana iubită, mai mult decât pur și simplu o altă ființă omenească? Am încercat deseori să împărtășesc prietenilor entuziasmul meu pentru Chloe, prieteni cu care în trecut găsisem un teren comun în privința filmelor, cărților și politicii, dar are acum m-au privit cu nedumerirea laică a ateilor confruntați cu fervoarea mesianică. După ce le spusesem prietenilor pentru a zecea oară poveștile cu Chloe la curățătoria de haine sau Chloe și cu mine la cinema, sau Chloe și cu mine cumpărând de mâncare, aceste povești fără intrigă și cu și mai puțină acțiune, doar cu personajul central stând în mijlocul unei istorii aproape imobile, am fost obligat să accept că dragostea este o căutare singuratică, ce poate fi, în cel mai bun caz, înțeleasă de o singură altă persoană, cea iubită.”

”24. Albert Camus sugera că ne îndrăgostim de oameni pentru că, din afară, par atât de întregi – atât fizicești întregi, cât și emotional echilibrați- în vreme ce noi, subiectiv, ne simțim împrăștiați și confuzi. Lipsiți de o narațiune coerentă, de o personalitate stabilă, de o direcție fixă, de o unitate tematică, halucinăm despre aceste calități în persoana celuilalt”.

Lecturarea cărții este foarte plăcută. Autorul nu se pierde în detalii și fiecare paragraf este foarte concentrat privitor la acțiune sau explicații.

Este genul acela de carte, care deși are doar 226 de pagini, nu poate fi lecturată prea repede. Mi-a trebuit o săptămână și câteva zile pentru a o citi, din simplul fapt că fiecare capitol te lasă pe gânduri. Inevitabil începi să îți analizezi propriul trecut romantic, să găsești similitudini în ce s-a întâmplat și să îți notezi/subliniezi fragmente cheie la care te poți întoarce pe viitor.

Eseuri de îndrăgostit este o carte minunată care te ajută să privești dragostea altfel. Poate pentru fiecare ”altfel-ul” va fi diferit însă cu siguranță avem fiecare dintre noi ceva de învățat.

O lectură plăcută vă doresc!

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ESEURI DE ÎNDRĂGOSTIT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Alain de Botton sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ESEURI DE ÎNDRĂGOSTIT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Eseuri De îndrăgostit
Autor: Alain de Botton
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 25.08.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2497 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Interesant 🙂 . Nu am auzit de acest autor dar sunt curioasa .

Am dat peste cartea aceasta de foarte multe ori, dar ma gandeam ca este o carte superficiala. Asa ca am ezitat sa o cumpar. Recenzia ta m-a convins ca data viitoare sa nu o mai ocolesc! Mersi! 😀