Recenzie ”Eseuri de îndrăgostit” de Alain de Botton

by | Aug 25, 2016 | Ficțiune, Filosofie, Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ESEURI DE ÎNDRĂGOSTIT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

 eseuri-de-indragostit_1_fullsizeEseuri de îndrăgostit de Alain de Botton este cartea pe care o cumperi fără să-i prevezi impactul.

Prima dată când am intrat în contact cu Alain de Botton a fost prin canalul său de Youtube intitulat ”The School of Life”. Am fost fascinat de viziunea sa asupra lumii, care este cât se poate de avangardistă. Suficient să spun că a studiat Istoria și Filosofia și este unul dintre cei mai respectați filosofi și autori din Marea Britanie. ”Școala vieții” cum este intitulată instituția fondată de el în Anglia, are deja filiale deschise în mai multe capitale europene.

Revenind la prima sa carte, Eseuri de îndrăgostit (best seller pe care l-a scris la 23 de ani), este pentru mine, până acum, cartea cu cel mai mare impact asupra dezvoltării mele din anul 2016. Și nu spun aceste lucruri fără să pun o greutate în cuvinte.

Despre ce este vorba în carte? Desigur, despre un băiat care a iubit o fată.

Este o carte despre dragoste și procesul de îndrăgostire dar privită prin ochiul unui filosof modern. Capitol după capitol, povestea celor doi prinde contur iar în fiecare dintre aceste capitole, scriitorul, care se identifică cu personajul masculin din carte, poartă dialog cu el însuși (practic cu cititorul) și cu Chloe, personajul feminin.

Ce face cartea atât de specială? Faptul că el este o persoană profund introspectivă și analitică, care iubește arhitectura și cultura. De-a lungul lunilor împreună cu Chloe, încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu el, cu ea, cu viața lor împreună folosind, într-un mod pe înțelesul tututor, teme din filosofie și psihologie. Continuu există o paralelă între acțiunea propriu-zisă și dialogurile cu cititorul, în care se descifrează misticul limbaj al dragostei.

 Nu pot reda aici, cu adevărat, ceea ce încerc să transmit fără ca textul să fie efectiv citit, și îmi este teamă că aceste fragmente nu vor transmite efectul contextului. Totuși, mă risc și transcriu două fragmente din carte:

”9. Dragostea îți dezvăluie nebunia prin refuzul de a accepta normalitatea interentă a persoanei iubite. De aceea îndrăgostiții par plicticoși celor din jur. Ce văd ei în persoana iubită, mai mult decât pur și simplu o altă ființă omenească? Am încercat deseori să împărtășesc prietenilor entuziasmul meu pentru Chloe, prieteni cu care în trecut găsisem un teren comun în privința filmelor, cărților și politicii, dar are acum m-au privit cu nedumerirea laică a ateilor confruntați cu fervoarea mesianică. După ce le spusesem prietenilor pentru a zecea oară poveștile cu Chloe la curățătoria de haine sau Chloe și cu mine la cinema, sau Chloe și cu mine cumpărând de mâncare, aceste povești fără intrigă și cu și mai puțină acțiune, doar cu personajul central stând în mijlocul unei istorii aproape imobile, am fost obligat să accept că dragostea este o căutare singuratică, ce poate fi, în cel mai bun caz, înțeleasă de o singură altă persoană, cea iubită.”

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Alain de Botton

”24. Albert Camus sugera că ne îndrăgostim de oameni pentru că, din afară, par atât de întregi – atât fizicești întregi, cât și emotional echilibrați- în vreme ce noi, subiectiv, ne simțim împrăștiați și confuzi. Lipsiți de o narațiune coerentă, de o personalitate stabilă, de o direcție fixă, de o unitate tematică, halucinăm despre aceste calități în persoana celuilalt”.

Lecturarea cărții este foarte plăcută. Autorul nu se pierde în detalii și fiecare paragraf este foarte concentrat privitor la acțiune sau explicații.

Este genul acela de carte, care deși are doar 226 de pagini, nu poate fi lecturată prea repede. Mi-a trebuit o săptămână și câteva zile pentru a o citi, din simplul fapt că fiecare capitol te lasă pe gânduri. Inevitabil începi să îți analizezi propriul trecut romantic, să găsești similitudini în ce s-a întâmplat și să îți notezi/subliniezi fragmente cheie la care te poți întoarce pe viitor.

Eseuri de îndrăgostit este o carte minunată care te ajută să privești dragostea altfel. Poate pentru fiecare ”altfel-ul” va fi diferit însă cu siguranță avem fiecare dintre noi ceva de învățat.

O lectură plăcută vă doresc!

 

Titlu: Eseuri De îndrăgostit
Autor: Alain de Botton
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 25.08.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O perspectivă modernă asupra procesului de îndrăgostire. Dialogul personajului principal (autorul) cu Chloe (personajul feminin) și cititorul. Prezintă paralele între diferite teme de Filosofie, Psihologie și dragoste folosind un vocabular accesibil. Carte bine structurată și concentrată.

Aspecte Negative:

Spre sfârșitul cărții explicațiile devin ușor obositoare.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

“Fiul timpului” de Deborah Harkness

“Fiul timpului” de Deborah Harkness

Am descoperit anul acesta seria "A Discovery of Witches", citind atât seria dar și vizionând serialul. Ambele mi-au plăcut foarte mult și recunosc, îmi place o poveste supernaturală îmbinată cu o idilă interzisă. Acest lucru face acțiunea mai alertă și te încurajează...

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2169 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 45 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Barbalata Mirela

Interesant 🙂 . Nu am auzit de acest autor dar sunt curioasa .

Am dat peste cartea aceasta de foarte multe ori, dar ma gandeam ca este o carte superficiala. Asa ca am ezitat sa o cumpar. Recenzia ta m-a convins ca data viitoare sa nu o mai ocolesc! Mersi! 😀