Recenzie „Eugenie Grandet” de Honore de Balzac

de | feb. 19, 2019 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

eugenie grandet de honore de balzacRomanul „Eugenie Grandet” de Honore de Balzac ne prezintă stereotipul omului avar în toată splendoarea sa.

Titlul cărții este dat de Eugenie Grandet, personajul care ar trebui să fie cel principal 

Dar despre aceasta vom afla mai multe abia pe la jumătatea scrierii. În schimb, până atunci, scriitorul ni-l prezintă pe Moș Grandet, tată și soț, stâlp al familiei Grandet. El este descris de Honore de Balzac drept omul plin de bani, dar zgârcit. Omul care face orice ca să agonisească avere și în același timp să o cheltuie cât mai puțin. Chiar sacrificând confortul său și al familiei sale.

Pe de altă parte, Eugenie Grandet, fiica lui, este o tânără simplă, care trăiește după regulile casei. Își respectă părinții și nu prea are multe de zis în vreo situație. De asemenea, ea nu cunoaște dragostea adevărată și nici ce înseamnă fericirea vieții îndestulate. Cu toate acestea, ea nu se plânge și nici nu încearcă să își depășească condiția. Este mulțumită cu cât are și nu pare să aibă un caracter prea puternic, pentru a dori să își schimbe viața.

Romanul balzacian „Eugenie Grandet” îl are în prim plan mai mult pe capul familiei, Moș Grandet

Acesta este un bătrân avar, a cărui singură bucurie este de a-și vedea avuția crescând pe zi ce trece. Este atât de zgârcit încât până și cele trebuincioase din casă sunt socotite încât sa coste foarte puțin. Iar dacă se mai întâmplă să ofere bani soției și fetei sale, tot el găsește căi viclene prin care să îi ia înapoi.

Ai crede că moșul face toate aceste economii pentru a se menține cât mai bine la liman cu cheltuielile. Dar nu este deloc așa. Familia Grandet este cea mai bogată din Saumur, Franța. Însă nu lasă deloc impresia că ar fi așa. Doar membrii ei știu care le este adevărata situație, însă nu țin cont de ea atâta vreme cât au fost obișnuiți mereu să trăiască cu puțin.

Nimeni din exterior nu știe care este valoarea exactă a averii lui Grandet

Pe lângă administrarea foarte strictă a cheltuielilor pentru casă și mâncare, această familie nici nu invită localnicii la masă sau la petreceri. Nu iese în lume și nici nu își cumpără haine pentru a se îmbrăca așa cum o fac oamenii cu mulți bani. Cu toate acestea, dacă este să acorzi credit lui moș Grandet pentru ceva, este pentru buna sa chibzuială și flerul în afaceri.

Citind mai departe și fiind atent la toate nuanțele cărții, îți vei da seama că fata și soția bătrânului avar sunt private de multe lucruri necesare unei vieți normale. Ba chiar vei ajunge să crezi că ele trăiesc aproximativ ca într-o mânăstire. Izolate și ducând o viață simplă. De aceea este și ușor de dat seama că Eugenie Grandet nu este deloc asemănătoare unei fete de viță bună.

Tocmai de aceea, ea va pica la un moment dat destul de simplu și rapid în plasa întinsă de primul tânăr de care se va îndrăgosti. Și ambiția tatălui sau de a o mărita cu un bărbat dorit de el tot pentru banii săi, va da greș.

Sosirea neașteptată a unui văr din Paris, obișnuit cu luxul și cu banii, va da peste cap viața familiei Grandet

Dar mai ales o va bulversa pe sensibila Eugenie. Fata se îndrăgostește destul de repede de Charles, vărul ei. Iar de partea sa va sta și mama ei, sătulă de meandrele moșului. Abia pe la jumătatea romanului lui Honore de Balzac, Eugenie Grandet devine personajul principal al cărții.

Dacă în incipit ea ne este descrisă drept o fată tânără, pură, simplă și bună ca pâinea caldă, odată cu dragostea ei față de verișor, viața ei se va schimba mult. Odată cu cunoașterea iubirii, protagonista se lasă prinsă într-o oglindă înșelătoare care îi arată bucuria unei vieți noi.

Dar cum este înșelătoare, viața îi va lua la fel de repede pe cât i-a dat acele momente de fericire trăite alături de Charles. Ea se încrede în el, îl iubește din tot sufletul și chiar îi împrumută acestuia zestrea să. Însă, văzându-se cu banii, tânărul frumos, monden și obișnuit cu bunul trai, își ia tălpășița promițându-i fetei ca va reveni.

Însă, între timp, mama ei moare. Tatăl său și el în cele din urmă.

Eugenie, dezamăgită de această iubire, se transformă treptat într-un fel de copie a lui moș Grandet

Ea devine o domnișoară pioasă de 30 de ani, care nu caută luxul acolo unde nu a fost niciodată. Deși are mai mulți bani decât în vremea când era mai tânără, ea nu abuzează de ei pentru binele personal.

Rămâne în aceeași casă. Poartă aceleași haine ca mama sa. Și administrează la fel de bine cheltuielile precum Grandet tatăl. Cu toate acestea, femeia este fidelă bisericii, face acte de caritate, donează mici averi unor cauze bune și ajută săracii din zonă. Nimic nu are ce să îi fie reproșat. Doar în sufletul ei știe cât de dezamăgitoare a fost dragostea purtată de Charles, prin urmare nici nu mai are nevoie de altceva pe lume.

Titlu: EUGENIE GRANDET
Autor: Honore de Balzac
An apariție : 2014
Editura: CORINT
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1319

Alte recenzii de la Honore de Balzac:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zanzibarezul“ de Ciprian Iftime
Recenzie „Zanzibarezul“ de Ciprian Iftime

Știți unde este Zanzibar? Zanzibar este o insulă de pe coasta estică a Africii. Un mic Paradis, rupt de civilizația defectuoasă a continentelor. Este locul în care răul, plasticul și legile încă nu au apucat să macine, până la pulbere fină, valorile, simplitatea și...

Recenzie ”Orașul necuraților” de Andrei Constantin
Recenzie ”Orașul necuraților” de Andrei Constantin

Orașul necuraților de Andrei Constantin este genul acela de carte de la care habar nu ai la ce să te aștepți. Pentru că te poate păcăli foarte ușor cu coperta sau număr redus de pagini. Ce-ar putea să se întâmple în povestea scrisă de autor, astfel încât să te...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 5 luni, 15 zile și a scris până acum 430 articole. Se află pe poziția 4 din 14 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments