Recenzie ,,Eva Luna” de Isabel Allende

Titlu: Eva Luna
Autor: Isabel Allende
An apariție : 2011
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 296
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 27.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Eva Luna, protagonista romanului cu același nume dă ființă variantei moderne a Şeherezadei. Același talent de a relata, aceeași plăcere de a scrie povești.

Isabel Allende face ca povestirea să înceapă cu mult timp înaintea nașterii Evei, arătând modul de viață a mamei sale, Consuelo.

,,Eu scriam în fiecare zi un nou episod, total cufundată în lumea pe care o cream prin puterea atotcuprinzătoare a cuvintelor, ajunsesem o făptură multiplă, reprodusă la infinit, văzându-mi chipul în mii de oglinzi, trăind nenumărate vieţi şi vorbind pe mai multe voci.”

Cartea se deosebește prin modul original de a descrie peisaje deși acestea nu sunt numite în mod cert. Acțiunea este localizată vag, în America Latină. Protagonista rămâne în memoria celor cu care se întâlnește drept fata care spune poveşti. Se inspiră din poveștile mamei sale, din albumele de fotografii și din secvențe auzite la radio.

Pornind de jos, de la a fi servitoare în diferite case ajunge, spre final, să fie autoarea unei întregi telenovele. Acțiunea nu lipsește din roman, fiind prezentată lupta gherilei împotriva unei democrații frauduloase .

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Isabel Allende.

,,Trăiască poporul, moarte imperialismului, strigau, spuneau, șopteau; cuvinte, mii de cuvinte, cuvinte bune și rele; gherila avea mai multe cuvinte decât gloanțe.”

Personajul principal masculin, Humberto Naranjo este un băiat crescut pe stradă, însă un bun exemplu care o va ajuta pe Eva atunci când va avea nevoie.Presărată cu personaje total diferite și cu situații limită, romanul Eva Luna reușește să te captiveze în mrejele sale de la primele pagini.

,,Să urci, să urci, durere, numai durere. Și apoi liniștea. În acest peisaj verde și impenetrabil a dobândit simțul liniștii, a învățat să se miște ca o suflare de vânt: acolo, un suspin sau o atingere a raniței sau a puștii te putea costa viață, căci răsună ca un clopot. “

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.