Recenzie ”Generalul armatei moarte” de Ismail Kadare

Titlu: Generalul Armatei Moarte
Autor: ismail Kadare
An apariție : 2011
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 228
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 15.08.2017
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA GENERALUL ARMATEI MOARTE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

 

Emblematicul scriitor al literaturii albaneze Ismail Kadare, încercând, în marea majoritate a creațiilor sale dezvelirea Epirului de pâcla cețoasă a unei anumite nejustificate impenetrabilități, ne oferă în magistrala capodoperă ” Generalul armatei moarte” o mostră a incontestabilului său talent care, coroborat cu un netăgăduit naționalism împănat cu istorismul netrunchiat, naște o uluitoare poveste bulversantă.

Aproape ca un atlas geografic frumos colorat, Ismail Kadare demontează, ușor și sistematic, ermetismul Albaniei doar pentru a putea fi cu adevărat primită în ochii și sufletele celor din exterior.

Demitizarea, folosită în acest roman ca un necesar act al umanizării unor plaiuri ocolite de occidentalismul itinerariilor șablonarde, scriitorul albanez scrie cu patos, fără să alunece în meandrele vreunui naționalism părtinitor.

Un general al cărei armate a ocupat Albania în cea de a doua conflagrație mondială, se reîntoarce în anii 60, împreună cu un preot, pentru a recupera osemintele camarazilor uciși în luptă.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de ismail Kadare.

Dincolo de miturile albanezilor dârji și neîndurători, rudimentari și ursuzi, generalul descoperă treptat o altă Albanie și un altfel de popor care strălucește prin ambițiile și idealurile sale îndreptățite, cu suflete nobile și peisaje care îți taie răsuflarea.

Cu siguranță că Ismail Kadare poate fi pe drept considerat un erou al Albaniei, un fel de vultur incisiv care a știut să redea cu sineala sincerității o lume aparte, cu defectele și calitățile sale, venerându-și patria pe care o consideră o veritabilă icoană.

verva scrisului și măiestria geometriei descriptiviste, cu indispensabilele amănunte și caracterele incisive ale personajelor, așează această carte în rândul capodoperelor universale.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA GENERALUL ARMATEI MOARTE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Descriptivismul și naționalismul lui Kadare este un concept sincer.

Aspecte Negative:

Poate că efervescența anumitor personificări are un iz părtinitor.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.