Recenzie ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak

Titlu: Hoțul De Cărți
Autor: Markus Zusak
An apariție : 2015
Editura: RAO
Nr. Pagini: 568
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 14.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Hoțul de cărți” de Markus Zusak
Acordă o notă

Ceea ce m-a uimit cu adevărat, încă de la începutul cărții, este uimitoarea pricepere a lui Markus Zusak de a crea o lume pașnică, incredibil de feerică, ba chiar aș spune chiar aproape utopică, într-o perioadă în care cel de al III- lea Reich își trăia apogeul. De altfel, deși acțiunea din ”Hoțul de cărți” de petrece în perioada 1939-1945, nu se pomenește, decât absolut întâmplător despre război, ca și cum acesta nici măcar nu ar exista.

373089

Astfel, Markus Zisak construiește o cristalină oază de libertate taman în mijlocul lacomei colivii, ceea ce foarte puțini scriitori au reușit.

Nu este vorba despre vreo încercare de obturare a adevărului acelor timpuri. Nicidecum. Ci este vorba despre o mână de germani care nu s-au lăsat păcăliți de infaibilitatea purei rase ariene și nici de Teoria Supraomului.

Relatarea vieții micuței Liesel, are un narator mau puțin obișnuit, însăși Moartea, ceea ce din nou contribuie la conceputul de indubitabilă originalitate. Astfel, în diverse ipostaze, chiar și atunci când nu știa să citească, fură cărți.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Markus Zusak.

Învățată să scrie și să citească, atât de tatăl adoptiv, cât și de Max, prietenul evreu ce trăiește ascuns în casa lor, Liesel va ajunge să citească toate cărțile pe care le furase, cu un patos molipsitor.

Ecranizarea cărții a fost, din punctul meu de vedere (și nu numai), un veritabil fiasco, așa că nu vreau să vă vorbesc despre ea.

Fiecare rând al acestei cărți pare a căuta să vindece, nicidecum să descumpănească, jucând cu brio rolul bandajului lăuntric care te asigură că poți visa oriunde și oricât.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Oaza de libertate din mijlocul război este o idee originală.

Aspecte Negative:

Am fost atât de fermecat de această carte încât nu i-am găsit defecte.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.